Debat

Venstre bakker op om udfasningsplan for biomasse: Markedet skal have en fair chance

Vi skal ikke kun have en plan for udfasning af biomasse. Vi skal også have en plan for, hvordan vores behov bliver dækket af andre energiformer. Omstillingen skal ske i et tempo, hvor vi ikke bliver nødsaget til at benytte fossile brændsler, mens nye teknologier modnes, skriver Carsten Kissmeyer.

Når over halvdelen af den vedvarende energi kommer fra biomasse, kan omstillingen ikke blot ske fra den ene dag til den anden, skriver Carsten Kissmeyer.
Når over halvdelen af den vedvarende energi kommer fra biomasse, kan omstillingen ikke blot ske fra den ene dag til den anden, skriver Carsten Kissmeyer.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Biomasse står for over halvdelen af den vedvarende energi i Danmark. Det er et resultat af brede politiske aftaler, som er blevet indgået de sidste 25 år.

Biomassen er blevet en integreret del af den danske energiforsyning, og den har spillet en vigtig rolle i den grønne omstilling. Men nu er det på tide, at vi i højere grad søger mod andre vedvarende energiformer. Biomasse er kort sagt ikke grønt nok.

Tema

Udfasningsplan for biomasse?

Skal Danmark have en udfasningsplan for biomasse - og hvordan skal den i givet fald se ud?

Til at debattere emnet er:

  • Kristine van het Erve Grunnet, Dansk Energi
  • Troels Ranis, Dansk Industri 
  • Kåre Press-Kristensen og Annika Lund Gade, Rådet for Grøn Omstilling 
  • Maria Dahl Hedegaard, Dansk Fjernvarme
  • Dan Jørgensen (S), klima-, energi- og forsyningsminister 
  • Carsten Kissmeyer (V), forsyningsordfører 

Det er dog vigtigt, at vi handler klogt og velovervejet. Når over halvdelen af den vedvarende energi kommer fra biomasse, kan omstillingen ikke blot ske fra den ene dag til den anden.

Vi skal fra politisk side sætte nogle rammer, som giver markedet en fair chance for at omstille sig. En udfasningsplan må ikke ende med at koste danske arbejdspladser. Ligesom vi skal sikre, at omstillingen ikke gør det dyrere at være dansker.

Biomassen er et helt særligt forsyningsbatteri
Vi er også nødt til at anerkende, at vi ikke må gå på kompromis med forsyningssikkerheden. Biomasse kan ikke udelukkende erstattes af vindmøller og solenergi. De dage, hvor vinden ikke blæser og solen ikke skinner, vil der være behov for at finde energien andre steder.

Biomassen har i dag en helt særlig funktion som et forsyningsbatteri, der kan benyttes de dage, hvor solen ikke skinner, eller vinden ikke blæser. Sådan skal det til dels også være i fremtiden.

Carsten Kissmeyer (V)
Energi- og forsyningsordfører

Udfaser vi biomassen fuldstændigt for hurtigt, kan det i værste fald ende med, at vi bliver nødt til at benytte fossile brændsler, eller importere energi fra andre lande, hvor klimabelastningen er større. Det vil ikke gavne den grønne omstilling.

Derfor er det vigtigt, at en udfasningsplan bakkes op af en indfasningsplan. Vi skal ikke kun have en plan for, hvordan vi kommer af med biomassen. Vi skal også have en plan for, hvordan vores forsyningsbehov bliver dækket af andre energiformer.

Biomassen har i dag en helt særlig funktion som et forsyningsbatteri, der kan benyttes de dage, hvor solen ikke skinner, eller vinden ikke blæser. Sådan skal det til dels også være i fremtiden. Det er nemlig vigtigt, at vi skelner mellem de forskellige former for biomasse – nogle er bæredygtige og andre er ikke.

Det er særligt den biomasse, som består af træ og træpiller og som ikke overholder bæredygtighedskravene, vi skal udfase. Det er træ, som ikke bliver genplantet, og hvor man ikke passer på skovene. Her er vi allerede godt på vej med den aftale om bæredygtighedskrav til træbiomasse til energi, vi indgik sidste år.

Omstillingen skal ske i et tempo, hvor vi ikke sender arbejdspladser ud af landet eller bliver nødsaget til at benytte fossile brændsler, mens nye teknologier modnes.

Carsten Kissmeyer (V)
Energi- og forsyningsordfører

Vi skal arbejde for at mindske importen af biomasse, og vi skal skabe løsninger, så vi fortsat kan drage nytte af den bæredygtige danske biomasse, som kan skabe værdi både lokalt og for klimaet.

Det er for eksempel biomassen fra skovdrift, som også er en vigtig del af de danske skoves langsigtede økonomi. Det er resttræ, som vi fortsat skal bruge, da det ellers vil gå til spilde. I fremtiden skal vi udnytte den bæredygtige biomasse lokalt med hensyn til biodiversiteten.

Vi er godt på vej med omstillingen
Kigger man på de bæredygtige energikilder, der skal erstatte biomassen, er der god grund til at være optimistisk. Med den store investering i energiøerne bliver det muligt at fordele strømmen fra vindmøllerne mere effektivt.

Investeringer i Power-to-X gør samtidig, at det en dag bliver muligt at lagre energien, som vi blandt andet med baggrund i potentialerne i energiøerne, kommer til at have rigeligt af. Udviklingen indenfor varmepumper både fra land og hav gør samtidig, at der kan produceres mere grøn fjernvarme.

Vi er godt på vej med omstillingen fra biomasse mod andre bæredygtige energiformer. Men det er vigtigt, at vi holder hovedet koldt og handler klogt.

{{video:ID}}Omstillingen skal ske i et tempo, hvor vi ikke sender arbejdspladser ud af landet eller bliver nødsaget til at benytte fossile brændsler, mens nye teknologier modnes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Kissmeyer

Kandidat til Europa-Parlamentet (V)
cand.oecon. (Aarhus Uni.), pædagogikum

0:000:00