Debat

Verdens Skove: Klimaet betaler, hvis vi slækker på krav til biomasse

Det bør vække dyb bekymring, når den aktuelle mangel på træpiller får branchen til at ville slække på krav til afbrænding af biomasse. Ministeren bør ikke slække på bæredygtighedskravene, men stramme dem, skriver Anne-Sofie Sadolin Henningsen og Gry Bossen.

Træer er ikke en CO2-neutral energikilde, for der udledes store mængder CO2, når de brændes, skriver Anne-Sofie Sadolin Henningsen og Gry Bossen.
Træer er ikke en CO2-neutral energikilde, for der udledes store mængder CO2, når de brændes, skriver Anne-Sofie Sadolin Henningsen og Gry Bossen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lige nu går europæerne vinteren i møde med en frygt for, at de ikke har råd til at opvarme deres boliger, når kulden rammer.

Frygten er reel, for prisen på energi er bare steget og steget de sidste par måneder, og i Danmark er prisen, ligesom i resten af Europa, rekordhøj.

Biomasse er ingen undtagelse. Også her er priserne steget voldsomt, hvilket kan mærkes blandt danske forbrugere.

Lad os slå fast en gang for alle, selv før Ukraine-krigen var vores forbrug af biomasse ikke bæredygtigt, og kravene til hvad bæredygtig biomasse var, er utilstrækkelige til at beskytte naturen. Samtidig lægger den voksende efterspørgsel pres på udbuddet af biomasse.

Nu har den seneste mangel på træpiller fået brancheforeningen Associationen Dansk Biobrændsel (ADB) til at opfordre klima-, energi-, og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til at tilsidesætte bæredygtighedskravene til biomasse. Et forslag, der bør vække dyb bekymring.

Forbrug af biomasse er ude af proportioner

I Danmark bryster vi os af at være førende på vedvarende energi, men faktisk kommer 64 procent af vores vedvarende energi fra afbrænding af fast biomasse som træpiller og træflis.

Skove er essentielle i kampen mod klimaforandringer og tab af biodiversitet

Anne-Sofie Sadolin Henningsen og Gry Bossen
Hhv. rådgiver og politisk koordinator, Verdens Skove

Problemet med træbaseret biomasse er, at det lægger et voldsomt pres på skovene, ikke mindst med den øgede efterspørgsel.

Ideelt set laves træpiller og træflis af affald fra en forsvarlig certificeret træindustri, men det er langt fra altid tilfældet.

Den voldsomme efterspørgsel har betydet, at hele træer og træarter, der normalt ikke bliver brugt til tømmer, fældes alene med det formål at blive brændt af.

Internationale regneregler samt en antagelse om, at nye træer plantet i de fældede træers sted gør afbrændingen CO2-neutral, har gjort energiformen meget populær.

Træer er dog ikke en CO2-neutral energikilde, for der udledes store mængder CO2, når de brændes. En skov er også mere end bare træer til energi eller byggeri. Den er også hjem for dyr, planter og svampe.

Løsningen forværrer eksisterende kriser

Den igangværende energikrise kommer til at ramme mange mennesker. Klima- og biodiversitetskriserne vil dog ramme langt værre og langt flere, og de har vidtrækkende konsekvenser. Derfor er det nødvendigt, at løsningerne på de enkelte kriser samtænkes.

Læs også

Vi kan muligvis løse energikrisen delvist og kortsigtet ved at slække på bæredygtighedskravene til biomasse, men vil vi virkelig acceptere afbrænding af skove med store konsekvenser for klimaet og for biodiversiteten til følge?

For ved at slække på bæredygtighedskravene og øge presset på skovene, så modarbejder man indsatsen imod både biodiversitets- og klimakrisen.

Skovene er essentielle i kampen mod klimaforandringerne og tabet af biodiversitet. De regulerer klimaet, begrænser temperaturstigningerne og 80 procent af alle landlevende arter er afhængige af skovene. Det kan vi ikke bare lade gå op i røg. Ministeren bør ikke slække på bæredygtighedskravene, men stramme dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00