Kommentar af 
Morten Helveg Petersen

Vi skal slå kinesernes vindmøller med biodiversitet og menneskerettigheder

Når Europa-Kommissionens pakke til den europæiske vindindustri snart præsenteres, skal nye sociale udbudskriterier sættes i spil - ellers risikerer Europa at miste sin position som markedsleder til Kina, skriver Morten Helveg Petersen. 

Skrækeksemplet i EU er Kinas mere eller mindre totale overtagelse af det globale marked for solenergi-teknologi, som europæiske virksomheder ellers sad solidt på for 15-20 år siden. Det er ikke en fejltagelse, vi har råd til at gentage, skriver Morten Helveg Petersen. 
Skrækeksemplet i EU er Kinas mere eller mindre totale overtagelse af det globale marked for solenergi-teknologi, som europæiske virksomheder ellers sad solidt på for 15-20 år siden. Det er ikke en fejltagelse, vi har råd til at gentage, skriver Morten Helveg Petersen. 
Morten Helveg Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det gav international genlyd, da udbuddet af Thor Havvindmøllepark i december 2021 blev gennemført uden statsstøtte.

Det var første gang, det skete i Danmark. Få måneder senere blev EU-strategien for havvind, som jeg selv var chefforhandler på, godkendt af Europa-Parlamentet, og vejen syntes dermed banet for et grønt eksporteventyr med udgangspunkt i havene omkring Danmark - verdens vindsheiker.

Og sandt nok. Ikke længe efter fulgte Nordsø- og Østersøtopmøderne, hvor statsledere fra hele Nordeuropa gav håndslag på at samarbejde på tværs af grænserne om distributionen af den grønne havvindmøllestrøm.

I dag er optimismen for en stund piblet ud af ballonen med den udskudte energiø i Nordsøen, hvis ”økonomi skal undersøges nærmere”, som billedet på tidens udfordringer.

Med krigen i Ukraine fulgte en voldsom inflation og store problemer med leverancer i de globale forsyningskæder.

Renteniveauet stiger og problemet med langsomme byggetilladelser er endnu ikke løst, hvilket gør det svært, hvis ikke umuligt, for investorerne at lægge brugbare, fremadrettede budgetter.

Læs også

Dertil kommer, at ualmindelig mange udbud i Europa i øjeblikket enten ikke gennemføres eller simpelthen falder til jorden undervejs. Resultatet af britisk et havvind-udbud gik verden rundt for en måneds tid siden - ingen udviklere overhovedet lagde et bud på projektet. Betingelserne var simpelthen for ringe til, at nogen kunne finde økonomi i projektet.

Konkurrencen fra Kina

Det kan kineserne til gengæld. Som det sidste, men ikke det mindste, led i den ’perfect storm’ som den europæiske vindbranche i øjeblikket befinder sig i, er kinesiske producenter i stigende grad begyndt byde sig til i Europa med billige vindmøller og fordelagtige betalingsordninger for de europæiske kunder.

Skrækeksemplet i EU er Kinas mere eller mindre totale overtagelse af det globale marked for solenergi-teknologi.

Morten Helveg Petersen
MEP (R)

Konkurrencen fra Kina skal tages særdeles alvorligt.

Gennem årtier har landet udviklet en model, som er designet til at gøre de stærkeste virksomheder i forskellige industrier globalt konkurrencedygtige ved hjælp af importeret teknologi og ekspertise, massive statstilskud, kontrol over råvareforsyningen, industrispionage og bevidst overtrædelse af internationale handelsregler.

Skrækeksemplet i EU er Kinas mere eller mindre totale overtagelse af det globale marked for solenergi-teknologi, som europæiske virksomheder ellers sad solidt på for 15-20 år siden. Det er ikke en fejltagelse, vi har råd til at gentage.

Ny vindpakke

Heldigvis har Europa-Kommissionen lyttet til os, der de seneste måneder har rejst bekymringen om vindbranchens problemer - ikke mindst den unfair konkurrence fra statsstøttede kinesiske vindproducenter.

Da kommissionsformand Ursula von der Leyen i september holdt sin årlige tale til Den Europæiske Union lagde hun ud med at fortælle om nye initiativer - indeholdt i den såkaldte Wind Power Package - som skal beskytte den europæiske vindindustri og få den sikkert gennem det øjeblikkelige stormvejr.

Vi kender ikke pakkens konkrete indhold, men von der Leyen nævnte specifikt initiativer omkring auktionsdesign, stabile forsyningskæder, byggetilladelser og uddannelse af arbejdskraft.

Selv har jeg på et møde med energikommissæren for nylig diskuteret forslag omkring auktionsdesign, som Europas vindproducenter også bakker op om.

Når medlemslandene sætter vindprojektudbud sammen er der i øjeblikket for stort fokus på at høste kortsigtede økonomiske gevinster.

For alt det positive der fandtes i, at Thor-udbuddet i december 2021 viste, at stater kan genere indkomst på vindudbud, blev samtidig startskuddet til en bølge af udbud i Europa med samme formål.

Ræs mod bunden

Det er endt som et ræs mod bunden, hvor kinesiske producenter pludselig står med de bedste kort på hånden, fordi det kinesiske produktionsapparat med massive statstilskud i ryggen er gearet til priskonkurrence. Derfor er der brug for, at sætte nye udbudskriterier i spil.

 

Jeg ser gerne, at udbudskriterierne fremadrettet inkluderer krav til biodiversitet rundt om vindparkerne, genbrug af møllevinger og sikring af basale rettigheder.

Morten Helveg Petersen
MEP (R)

Jeg ser gerne, at udbudskriterierne fremadrettet inkluderer krav til biodiversitet rundt om vindparkerne, genbrug af møllevinger og sikring af basale rettigheder til individer hele vejen gennem produktionskæden.

Den slags sociale kriterier kan vi konkurrere på i Europa, hvor arbejdstagerrettigheder er en selvfølge, mens virksomhederne længe har forsket i genanvendelse af materialer og samarbejdet med NGOer om at skabe nyt biologisk liv omkring vindparkerne.

Kinesernes ensidige økonomiske fokus kommer umiddelbart til kort på disse områder, men nye sociale udbudskriterier vil naturligvis også medvirke til at skubbe Kina i den rigtige retning.

Europa-Kommissionens pakke til den europæiske vindindustri præsenteres 25. oktober. Udbygningen med vind står i stampe i Europa, og uden en central indsats mister Europa sin position som global markedsleder på området - og taber vores klimamål på gulvet.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00