Debat

Morten Messerschmidt om kernekraft: Vi kan stadig nå at rette op på fortidens fejl og forsømmelser

Jeg byder svensk kernekraft velkommen. Stabil og CO2-fri strøm fra svenske kraftværker kan komme Danmark til undsætning i de perioder, hvor vinden ikke blæser, skriver Morten Messerschmidt. 

Hvis der i dag blev kaldt til protestmarch på Strandvejen imod svensk kernekraft, ville optoget bestå af nogle få hundrede deltagere fra Bedstemødre imod Atomkraft, Alternativet og De Frie Grønne, nogle gråskæggede OOA-aktivister samt måske én eller to grundejerforeninger fra Nordsjælland, skriver Morten Messerschmidt.
Hvis der i dag blev kaldt til protestmarch på Strandvejen imod svensk kernekraft, ville optoget bestå af nogle få hundrede deltagere fra Bedstemødre imod Atomkraft, Alternativet og De Frie Grønne, nogle gråskæggede OOA-aktivister samt måske én eller to grundejerforeninger fra Nordsjælland, skriver Morten Messerschmidt.
Morten Messerschmidt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du brug for en skov i dag, ville det bedste have været at plante et træ for tyve år siden; det næstbedste er at plante et træ i dag – og sådan er det med kernekraft: vi kan stadig nå at rette op på fortidens fejl og forsømmelser.

Temadebat:

Skal Danmark følge Sverige trop på atomkraften?

Den svenske regering har meldt ud, at de med et nyt lovforslag vil øge antallet af atomkraftværker i landet. Målet er at imødekomme landets stigende behov for strømdækning. 

Men hvad har det at betydning for os i Danmark, at svenskerne planlægger at opruste på atomkraftværker og energien derfra?

Det spørger Altinget Energi og Forsyning om i ny temadebat.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen. 

I over fire årtier har atomkraft defineret, hvor man befandt sig på det politiske højre-venstre-spektrum. Hvis en Citroën 2CV i 80’erne havde et ”Nej til Atomkraft”-skilt i bagruden, stemte chaufføren med garanti VS, SF eller DKP.

For efterkrigstidens venstrefløj var atomkraft og atomvåben to hoveder på det samme uhyre: den vestlige, imperialistiske lejr med USA i spidsen, med dens jagt på profit, forbrugsræs, forurening, udplyndring af andre folkeslag og naturen og på militær oprustning.

For de mest forbenede atomkrafthadere er Hiroshima, Nagasaki, Tjernobyl, Fukushima og Barsebäck ét fedt.                                          

”Hvad skal væk? Barsebäck!”
I 1985 vedtog den røde opposition i Folketinget (sammenfaldende med dens berygtede ”fodnote-politik”), at atomkraft aldrig skulle fremstilles eller anvendes på dansk jord. Oven i købet forlangte den danske regering flere gange, presset af atommodstandernes talrige demonstrationer på den danske side af Øresund, at Sverige lukkede Barsebäckværket.

nu har den svenske regering med stor folkelig opbakning besluttet, at de tre tilbageblevne reaktorer ikke skal nedlægges, men tværtimod udbygges.

Morten Messerschmidt
Formand, Dansk Folkeparti

I 1980 vedtog svenskerne i en folkeafstemning at afvikle atomkraften. Men nu har den svenske regering med stor folkelig opbakning besluttet, at de tre tilbageblevne reaktorer ikke skal nedlægges, men tværtimod udbygges; og der skal endda bygges flere.

Hvis svenskerne genopfører et kernekraftværk i Barsebäck – hvor store dele af infrastrukturen stadig kan anvendes – så er der atter kun 20 kilometer til dét, som engang blev beskrevet som en tikkende bombe og potentiel dødstrussel imod København.

Men vinden er vendt: Hvis der i dag blev kaldt til protestmarch på Strandvejen imod svensk kernekraft, ville optoget bestå af nogle få hundrede deltagere fra Bedstemødre imod Atomkraft, Alternativet og De Frie Grønne, nogle gråskæggede OOA-aktivister samt måske én eller to grundejerforeninger fra Nordsjælland.

Danskerne er parate

I en meningsmåling foretaget af Epinion siger 55 procent, at de ønsker muligheden for atomkraft i Danmark undersøgt, mens 26 procent siger nej og 19 procent ikke har besluttet sig.

Jeg byder svensk kernekraft velkommen. Stabil og Co2-fri strøm fra svenske kernekraftværker kan meget vel komme os til undsætning i de perioder, hvor vinden ikke blæser i det mangelsamfund, som en hovedkulds og fanatisk ”grøn omstilling” ellers vil dømme danskerne til i fremtiden.

Jeg byder svensk kernekraft velkommen

Morten Messerschmidt
Formand, Dansk Folkeparti

I stedet kan de sove trygt videre, uden at skulle stå op i vinternatten for at tænde for opvaskemaskinen og sætte en lunken kulørtvask i gang, fordi det blæser.

Men allerede nu er der masser af svensk kernekraft i de danske stikkontakter.

Ifølge Energinet dækkede atomkraft 11 procent af elforbruget på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm i 2022. I Jylland var atom-strømmen nede på fem procent; dér blev 16 procent af jydernes strømforbrug i stedet dækket af kul.

Derfor består en pæn del af den strøm, som f.eks. bliver fyldt på en elbil, af svensk kernekraft - og tysk brunkul.

Tyskland går fra grønt til brunt

Tabet af russisk naturgas og nedlukningen af Tysklands tre sidste kernekraftværker har efterladt et gabende hul i tysk el-produktion, som selv en tidobling af de 30.000 vindmøller og tre millioner solpaneler aldrig kan udfylde.

Nu skovler tyskerne millioner tons kul ind i kraftværkernes ovne; og vel at mærke den værste, vådeste og mest forurenende slags: brunkul.

I 2022 steg andelen af kul i tysk elproduktion til over 30 procent, og da egne brunkul ikke rakte, måtte Tyskland importere 45 millioner tons kul i 2022.

De Grønne er tavse, men erkender i deres stille sind, at alternativet til kul og olie vil være et gradvist sammenbrud for industri, infrastruktur, velfærd og social orden.

Læs også

I Tyskland er grønt blevet til brunt.

Men Sverige derimod, med dets nyorientering mod kernekraft, giver Danmark mulighed for at bidrage til bæredygtige grønne fremskridt.

I Danmark udvikler Seaborg og Copenhagen Atomics komponenter til små saltkølede kernekraftanlæg. De bruger grundstoffet thorium til at indlede spaltningsprocessen, og dens slutresultat er uran-233.

Cirka ét tons thorium kan levere samme energi som 3,5 millioner tons kul eller 200 tons uran-235.

Den største fordel ved at anvende thorium er, at mængden af radioaktivt affald er 100 gange mindre end ved almindelig uran-235 og nedbrydes i løbet af 2-300 år; ikke hundredtusinder af år som ved uran-235.

Anvender man thorium, er der heller intet at fremstille kernevåben af, som jo var det oprindelige formål ved at anvende uran-235. Og så findes thorium i enorme mængder, især i venligsindede lande som Australien og Indien.

Kernekraft stadig tabu

Og størrelsen tæller. Mens flere mega-atomkraftprojekter i nyere tid ofte har overskredet både økonomi og tidsrammer, så kan risikoen for både investeringer og ulykker blive stærkt formindsket af de såkaldte modulære saltkølede reaktorers ringe størrelse og store mobilitet: dem satser Frankrig nu på.

Jeg håber, at atomkraftens uforsonlige modstandere en dag vil bruge deres energi på at skabe fremskridt for menneskeheden - i stedet for at blive ved med at skræmme den.

Morten Messerschmidt
Formand, Dansk Folkeparti

Men hvorfor er ingen kommercielle anlæg drevet af thorium? Én grund er, at med den kolde krig rettede forskning og investeringer sig mod at fremstille kernevåben. Men også kernekraft-skrækken har hidtil holdt forskningen tilbage.

Ifølge Thomas Jam Pedersen, medstifter af Copenhagen Atomics, har danske politikere bag lukkede døre fortalt ham, at det ville være politisk selvmord for dem at tale for at investere i moderne kernekraft.  

Jeg kan naturligvis ikke garantere, at thorium er kilden og nøglen til fremtidens energiforsyning. Men jeg er parat til at give thorium en alvorlig chance; og det vil i øvrigt ikke være mere hasarderet end at afsætte 210 milliarder kroner til en energi-ø i Nordsøen.

Foreløbig har ingen forskning noget sted på jorden resulteret i rentabel og effektiv oplagring af grøn strøm i batterier, og de logistiske forhindringer er enorme. Som Michael Aarestrup Jepsen, direktør for kommunikation i Green Power Denmark, sagde 28. juni i år i Altinget:

”Energiøen i Nordsøen er en meget stor investering, og den skal opfindes fra bunden. Ingen har endnu prøvet at bygge noget lignende.” 

Kernekraft kræver samarbejde

Hvis thoriumdrevet kernekraft skal hjælpe os i stor skala, skal investeringerne være store. Så store, at det kræver både nordisk, europæisk og transatlantisk samarbejde.

Det kan for min skyld også finde sted i Euratom, det europæiske energisamarbejde, som Danmark alligevel betaler til, og som ikke er underlagt EU-parlamentets vilde indfald og fantasier.

Jeg håber, at atomkraftens uforsonlige modstandere en dag vil bruge deres energi på at skabe fremskridt for menneskeheden - i stedet for at blive ved med at skræmme den.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00