Debat

Svensk energiforsker: Er det ved at være på tide, at Danmark får atomkraft?

Sverige kigger til Danmark for at se, hvordan man kan løse forskellige sociale problemer. Men når det kommer til energipolitik, undrer mange svenskere sig over, hvad Danmark gør nu og i fremtiden, skriver Samuel Estenlund fra Lund Universitet.

I Sverige undrer man sig over den danske kurs i energipolitikken. Er tiden inde til at bygge atomkraftværker i Danmark? Det spørger Samuel Estenlund om. 
I Sverige undrer man sig over den danske kurs i energipolitikken. Er tiden inde til at bygge atomkraftværker i Danmark? Det spørger Samuel Estenlund om. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Samuel Estenlund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I de senere år har vi svenskere i stigende grad set på jer danskere som rollemodeller på mange områder. I er et pragmatisk folk, der foretager kloge afvejninger på mange områder såsom migration, retshåndhævelse og sundhedspleje, hvor vi svenskere har fejlet og er blevet polariserede.

Temadebat

Skal Danmark følge Sverige trop på atomkraften?

Den svenske regering har meldt ud, at de med et nyt lovforslag vil øge antallet af atomkraftværker i landet. Målet er at imødekomme landets stigende behov for strømdækning. 

Men hvad har det at betydning for os i Danmark, at svenskerne planlægger at opruste på atomkraftværker og energien derfra?

Det spørger Altinget Energi og Forsyning om i ny temadebat.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

 

Men der er også spørgsmål, hvor svenskerne ser spørgende på Danmark, og et af dem er på energipolitikken. I er helt sikkert på forkant, når det kommer til udvikling og udbygning af vindkraft, og I har 4 gange så mange solceller, som vi har i Sverige.

Samtidig har I stadig over 10% fossile brændstoffer i jeres elmix, og I er overhovedet ikke lykkes med at balancere elproduktion og forbrug i landet. (obs). 

Dette betyder dog ikke så meget, da I er omgivet af tre energigiganter. Sverige, Norge, Danmark og Tyskland producerer tilsammen næsten 1000 TWh elektricitet om året, og af disse forbruger Danmark mindre end 4%, så I vil altid kunne importere fra og eksportere jeres nabolande uden at skabe større problemer, end at I også importerer jeres nabolandes elpriser."

Atomkraft er vejen frem

Fremtidens teknologier til energilagring, såsom billigere batterier, brint og elbiler tilsluttet elnettet, kan sammen med fortsat udbygning af havvind øge mulighederne for at skabe et mere uafhængigt elsystem.

Fossilfri basiskraft kan virkelig kun opnås i stor skala på én måde, og det er atomkraft.

Samuel Estenlund
Ph.d.-studerende, Lunds Universitet

De vil dog ikke kunne spille den samme stabile rolle som basiskraft, som jeres kulfyrede kraftværker gjorde tidligere. Derudover vil elektrificeringen af transporten og industrien kræve en stærkt udvidet elproduktion.

Fossilfri basiskraft kan virkelig kun opnås i stor skala på én måde, og det er atomkraft. De lande, der har mulighed for vandkraft, har normalt allerede udvidet det maksimalt. Biobrændstoffer findes ikke i tilstrækkelige mængder til at udgøre en væsentlig basiskraft, og det er ikke muligt at planlægge anden vejrafhængig elproduktion (hvorfor det ikke regnes som en basiskraft).

Samtidig er atomkraft en polariserende kraft, som der er vidt forskellige meninger om. Nogle lande planlægger en større udvidelse af atomkraft for at klare overgangen, mens andre lande investerer i elsystemer uden basiskraft ved hjælp af energilagring og øget handel med nabolandene. Håbet er, at nabolandene ikke samtidig får strømmangel, så der er overskud til import.

Påstande om atomkraft skal nuanceres

Der er fire almindelige påstande om atomkraft, som alle fire er sande, men som der er grund til at nuancere noget.

Atomkraft er dyrt. Det er dyrt at bygge atomkraftværker. Men det varer også meget lang tid. Et eksempel er Olkiluoto 3 i Finland, som tog betydeligt længere tid og var betydeligt dyrere end planlagt. Med en elpris på cirka 1 kr./kWh er lånet til investeringen betalt af på 10-20 år. Derefter kan reaktoren fortsætte med at fungere i mindst yderligere 50 år med kun mindre vedligeholdelsesinvesteringer og en driftsomkostning på ca. 20 øre / kWh.

Men man skal også huske på, at Olkiluoto 3 er den første reaktor, der skal færdiggøres i Vesteuropa i 20 år. Vesteuropas elektricitetsbehov er blevet dækket siden 1990'erne, så der har ikke været behov for at udvide atomkraft i stor skala. Individuelle projekter er blevet gennemført med nye ambitiøse reaktortyper, som har vist sig at være vanskeligere og dyrere at bygge end planlagt. Sydkoreas Kepco bygger imidlertid reaktorer på samlebånd, både hjemme og i De Forenede Arabiske Emirater. Her har man allerede den eksisterende viden, og prisen pr. reaktor vil være mindre end halvdelen af Olkiluoto 3.    

Atomkraft er farligt. Derfor er der behov for en række sikkerhedsinstallationer, der bidrager til at gøre atomkraftværker så dyre at bygge. Uden dem vil konsekvenserne af en ulykke være katastrofale som efter Tjernobyl og Fukushima.

Alle svenske atomkraftværker har derfor både Independent Core Cooling System, som kan holde kernen afkølet, selvom al ekstern elforsyning afbrydes, og Filtered Containment Venting System, som fanger 99,9% af de radioaktive partikler, hvis kernekøling skulle svigte, og fordampet kølevand frigives til atmosfæren.

Læs også

Begge disse systemer manglede ved Fukushima og Tjernobyl, som var en helt anden type anlæg. Nye reaktorer er også ofte designet med Core Catchers og har en struktur, der er designet til at modstå et styrt med passagerfly. Selv uden disse mere moderne sikkerhedssystemer er atomkraft en af de sikreste typer magt.

Med hensyn til nukleart affald har Finland og Sverige udviklet teknologier til slutdeponering i 100.000 år. Man skal dog huske på, at affaldet kun er akut farligt at håndtere i 300 år. De 100.000 år handler om, at strålingen fra affaldet slides ned på samme niveau som naturlig uranmalm. Hvis indeslutningen skulle lække, så radioaktive stoffer spredes til grundvandet, ville det tage hundredtusinder af år for vandet at bevæge sig op til jordoverfladen fra en dybde på 500 meter.

Atomkraft tager lang tid at bygge. Men sådan er det med mange kraftværk. I Sverige tager vindkraft cirka ti år fra planlægningens start til idriftsættelsen. Danmark er sandsynligvis hurtigere.

Flere af de reaktorer, der blev bygget i Sverige i 1980'erne, gik hurtigere end det. Den egentlige konstruktionsfase af de sydkoreanske Kepco-reaktorer tager i gennemsnit fem år. Mange taler om, at Nordens elproduktion skal fordobles inden 2050. Der er 27 år til, og dermed er der masser af tid til både at planlægge og bygge atomkraft. 

Atomkraft er dårligt for miljøet og sundheden. Alle energiformer har negative virkninger på miljø og sundhed. Men faktum er, at atomkraft  er en af de energityper, der har langt den mindste økologiske påvirkning, toksicitet, påvirkning på menneskers sundhed og klimaemissioner. Da en reaktor producerer så meget strøm, er forbruget af byggematerialer som beton og stål i mange år væsentligt mindre per kWh end for eksempel vindkraft. Det omfatter uranudvinding og håndtering af nukleart affald.

Fra forsigtigt skeptisk til stærkt positiv 

Atomkraft har også en række tekniske fordele såsom forsyningssikkerhed, evnen til at regulere reaktiv effekt og svingningsmasse, der stabiliserer frekvensen. Derfor er jeg selv gået fra at være forsigtigt skeptisk over for atomkraft til at være stærkt positiv.

Vi har derfor gode muligheder for at lære de erfaringer og teknikker, der er nødvendige for at producere billige og sikre reaktorer.

Samuel Estenlund
Ph.d.-studerende, Lunds Universitet

I Sverige er det værd at investere i et nyt atomkraftprogram, da vi har så stort et elforbrug. Det er fire gange så stort som det danske, og det kan potentielt fordobles i løbet af de næste 25 år.

I løbet af denne periode vil mange af vores nuværende reaktorer også skulle nedlægges på grund af deres fulde levetid, hvilket yderligere øger behovet for nybygget elproduktion.

Vi har derfor gode muligheder for at lære de erfaringer og teknikker, der er nødvendige for at producere billige og sikre reaktorer. Det nøjagtige antal reaktorer i Sveriges nye atomkraftprogram er ikke fastlagt, men der tales blandt andet om alt mellem fire og ti reaktorer.

Beslutningen ligger i jeres hænder

Hvis Danmark skulle bygge to moderne reaktorer, hvilket eksempelvis kunne være af den slags, som Kepco bygger, så ville de være nok til mere end halvdelen af Danmarks årlige elforbrug.

Hvis Danmark skulle bygge to moderne reaktorer, så ville de være nok til mere end halvdelen af Danmarks årlige elforbrug.

Samuel Estenlund
Ph.d.-studerende, Lunds Universitet

To reaktorer giver ikke mulighed for en betydelig indlæringskurve. Er det den rette vej for Danmark at bygge en eller to reaktorer, som risikerer forsinkelser og højere omkostninger end planlagt, uden mulighed for at drage fordel af erfaringerne, når reaktor tre og fire i rækken skal bygges? Jeg ved ikke selv, hvad jeg mener, og det er ikke min beslutning at træffe, men jeres.

Der er dog andre reaktortyper end nutidens generation tre på kortet. Der tales blandt andet meget om små modulære reaktorer (SMR) som kan bygges på fabrikker i stedet for på stedet, og i større antal, så produktionsomkostningerne kan blive lavere.

Disse mindre reaktorer ville ikke have brug for så store tilpasninger i elnettet som en reaktor i fuld størrelse, men kunne placeres på Danmarks gamle fossile kraftværker.

Flere kommuner i Skåne i Sverige har udtrykt interesse for fremtidige SMR-reaktorer, og hvis man også bygger SMR'er på den danske side af sundet, er der mindre risiko for, at vi igen bliver nødt til at lukke skånske reaktorer før tid på grund af den danske mening. SMR-teknologien er under udvikling og er måske kun få år fra at blive bestilt som færdigt produkt.

Vi behøver ikke vælge den samme løsning

Generation fire-reaktorer kan også nævnes. Dette er en samlet betegnelse for en række teknologier, der drives ved højere temperaturer for at opnå højere effektivitet, og som i nogle tilfælde også kan anvendes på beriget nukleart affald fra gamle reaktorer, så affaldet kan tages i brug i stedet for at blive lagt i endelig opbevaring.

De fleste af disse reaktortyper har imidlertid langt fra vist sig at fungere teknisk og endnu mindre økonomisk levedygtige.

Jeg følger udviklingen i Danmark med stor interesse. I er et pragmatisk folk, der finder en fornuftig balance, og jeg tror, at I også vil gøre det inden for energipolitikken.

Sverige og Danmark har helt forskellige vilkår på energiområdet og behøver ikke at vælge de samme løsninger. Det vigtigste er, at vores systemer spiller sammen, og at vi kan skabe et stabilt, miljøvenligt og billigt nordisk elmarked.

Læs også

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samuel Estenlund

Doktorand, Industriell elektroteknik och automation, Lund Universitet

0:000:00