Debat

Miljöpartiet i Sverige: Norden har ikke brug for mere atomkraft

Sverige går i den forkerte retning, når der ønskes mere atomkraft. Ikke bare er det for dyrt, langsomt og upålideligt. Forsyningssikkerheden bliver nemlig også kompromitteret, skriver Per Bolund, der er tidligere klima- og miljøminister for det svenske Miljöpartiet. 

Det nordiske elmarked har udsædvanligt gode betingelser for vedvarende energiproduktion. Derfor giver det ikke mening at få mere atomkraft, skriver Per Bolund, der er tidligere miljø- og klimaminister for det svenske Miljöpartiet. 
Det nordiske elmarked har udsædvanligt gode betingelser for vedvarende energiproduktion. Derfor giver det ikke mening at få mere atomkraft, skriver Per Bolund, der er tidligere miljø- og klimaminister for det svenske Miljöpartiet. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Per Bolund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sverige skal fokusere på at levere store mængder fossilfri elektricitet hurtigt, billigt og miljøvenligt. Det er vind- og solenergi kombineret med lagring, der kan levere den mængde elektricitet, som industrien og de svenske forbrugere har brug for i 2030.

Temadebat

Skal Danmark følge Sverige trop på atomkraften?

Den svenske regering har meldt ud, at de med et nyt lovforslag vil øge antallet af atomkraftværker i landet. Målet er at imødekomme landets stigende behov for strømdækning. 

Men hvad har det at betydning for os i Danmark, at svenskerne planlægger at opruste på atomkraftværker og energien derfra?

Det spørger Altinget Energi og Forsyning om i ny temadebat.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

 

I modsætning til atomkraft er sol og vind allerede de billigste energikilder på alle de relevante markeder. Sammen med vandenergi fungerer disse teknologier fremragende i morgendagens energisystem.

Hvert land skal træffe sine egne beslutninger om sit eget energimix. Vilkårene for forskellige energiformer varierer fra land til land, men på det sammenkoblede nordiske elmarked er det let at se, at betingelserne for vedvarende elproduktion er usædvanligt gode.

Norden har mange gode vindplaceringer, ikke mindst på havet, masser af tage til både store og små solcelleanlæg. Vi kan samtidigt også bruge svensk og norsk vandenergi som balancekraft på de dage og timer, hvor den vedvarende elproduktion ikke opfylder behovene. Der er derfor ikke noget moderne over at holde fast i kernekraft.

Atomkraft er ikke svaret på vores problemer

Faktisk er atomkraft ikke svaret på nogen af de problemer, vi står over for i øjeblikket. Det går ikke hurtigt nok. Tværtimod tager det mange år, før et atomkraftprojekt begynder at levere elektricitet, som det finske kraftværk Olkiluoto er et eksempel på.

Det er heller ikke billigt. Atomkraft anslås allerede at koste fire til fem gange mere per kWh end elektricitet fra vedvarende energikilder, og det bliver kun dyrere, mens sol- og vindenergi falder i pris.

Det er ikke rent, hverken ved udvinding af uran eller ved håndtering af nukleart affald, som er et af de farligste materialer, mennesket kender.

Der bygges ikke ny atomkraft i Sverige, og stort set alle nye projekter for en fjerde generation af atomkraft har slået ynkeligt fejl.

Per Bolund
Riksdagsmedlem, Miljöpartiet

Atomkraft er heller ikke sikkert, hvilket både historiske ulykker og krigen i Ukraine, hvor atomkraftværket Zaporizhzhia bliver brugt som både gidsel og militært mål, viser.

Årsagen til nedlukningen af atomreaktorer er netop, at de er blevet gamle, usikre og kræver store investeringer for at fortsætte driften. De bliver ganske enkelt udkonkurreret af ny, vedvarende energiproduktion.

Samtidig bygges der ikke ny atomkraft i Sverige, og stort set alle nye projekter for en fjerde generation af atomkraft er slået ynkeligt fejl.

Markedet har allerede sat en retning

Når markedet styrer investeringerne, er retningen klar. Vedvarende elproduktion er hurtigere og billigere. Men den grønne omstilling er selvfølgelig ikke uden udfordringer.

En central udfordring er udbygningen af elnettet, som skal indhente de betydelige fremskridt, der er gjort inden for elproduktion fra vedvarende energikilder. Energimarkedet er nu ved at blive omformet.

Læs også

Atomkraft er den energikilde, der er steget kraftigst i pris i løbet af de sidste ti år, mens vedvarende energikilder er faldet dramatisk. Dette har en indvirkning på markedet. At gøre konservativ modstand er næppe konstruktivt.

Bæredygtighed og forsyningssikkerhed er nøgleordene 

I stedet skal vi finde løsninger på de udfordringer, der findes her og nu – ny teknologi til stabilitet i elnettet, lagring i form af brint, batterier og mere transmissionskapacitet. Med en sådan politik får vi både bæredygtighed og forsyningssikkerhed.

Den svenske regering argumenterer for en udbygning af atomkraft. Vi mener, at det er den forkerte vej at gå for Sverige. 

Per Bolund
Riksdagsmedlem, Miljöpartiet

Forbedringer af energieffektiviteten er en vigtig del af at holde priserne nede. Der skal gøres meget for at gøre det lettere for både privatpersoner og industri at reducere deres elforbrug.

Smart teknologi kan hjælpe samfundet til at blive bedre til at spare på strømmen. Alt dette bør suppleres med bestræbelser på at lagre elektriciteten, så den kan bruges, når vi virkelig har brug for den.

Miljöpartiet presser på for, at den fremtidige elproduktion i Sverige og Norden skal være mere pålidelig, rentabel og 100 procent vedvarende. I takt med at vi øger vores produktion af vedvarende energi og smartere energiforbrug, udfases atomkraft gradvist.

I stedet argumenterer den svenske regering for en udbygning af atomkraft – som både er upålidelig, dyrere og udgør en sikkerhedsrisiko både nu og i fremtiden. Vi mener, at det er den forkerte vej at gå for Sverige.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Bolund

Riksdagsmedlem, Miljöpartiet, fhv. klima- og miljøminister

0:000:00