Debat

EL i København: Nye Borgerliges racisme løser ikke nattelivets problemer

Niels Peder Ravn overskrider den grænse, som det yderste højre ellers i mange år har balanceret på, når han åbenlyst legitimerer racisme i nattelivet, skriver tre borgerrepræsentanter fra Enhedslisten.

Vi skal understøtte, at kulturaktører får mere plads i det københavnske natteliv, skriver tre borgerrepræsentanter fra Enhedslisten.<br>
Vi skal understøtte, at kulturaktører får mere plads i det københavnske natteliv, skriver tre borgerrepræsentanter fra Enhedslisten.
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Frederik W. Kronborg
Mikkel Skovgaard
Stine Finné Toft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad os starte med det åbenlyse: De kommentarer, som Nye Borgerliges Niels Peder Ravn kom med i et interview med Altinget 4. august, er dybt racistiske.

Niels Peder Ravn overskrider den grænse, som det yderste højre ellers i mange år har balanceret på, når han direkte siger, at etnicitet berettiger diskrimination. Det er racisme. Og det er fuldstændig uacceptabelt i et politisk forum som Københavns Borgerrepræsentation.

Det eneste gode ved hans udtalelser er, at Nye Borgerlige kun har ét enkelt mandat på Københavns Rådhus. Der er med andre ord 54 seriøse lokalpolitikere, der kan tage stilling til de åbenlyse problemer, der er i det københavnske natteliv.

Inddrag bevillingen for de brodne kar

For vi ser desværre, at diskrimination i byens natteliv fortsat er et problem. Og Radikales kultur- og fritidsordfører, Kashif Ahmad, har desværre ret, når han påpeger, at problemerne ikke er nye, men derimod vedvarende og uløste.

Hvis man har diskrimination som en del af sin forretningsmodel, så må man finde et andet sted end København

Frederik W. Kronborg (EL), Mikkel Skovgaard (EL) og Stine Finné (EL)
Borgerrepræsentanter, Københavns Kommune

Derfor mener vi også, at Radikales konkrete forslag om såkaldte undercoveragenter bør være en del af debatten. Vi bliver nødt til at tage alle idéer med for at få ændret på forholdene i det københavnske natteliv.

LÆS OGSÅ: Radikale: Gør som Oslo og lad undercover-agenter bekæmpe diskrimination i nattelivet

Derfor mener vi samtidig, at vi bliver nødt til at kigge på mulighederne for at stille langt hårdere krav til ejerne af de natklubber og diskoteker, som har dørmænd, der diskriminerer i nattelivet. Det skal være muligt at træde ind overfor dem og i sidste ende fratage dem deres bevilling.

Hvis man har diskrimination som en del af sin forretningsmodel, så må man finde et andet sted end København at føre forretning.

TV 2 viste for nyligt, hvordan et af de største problemer i nattelivet er de såkaldte "klubkonger", der systematisk har udført overgreb mod særligt kvinder i nattelivet. Det er fuldstændigt uacceptabelt og hører ingen steder hjemme.

Det er også i tilfælde som disse, vi mener, at beværtningen skal kunne miste sin bevilling, hvis problemet ikke tages alvorligt hos de pågældende ejere. Den slags opførsel hører ganske enkelt uforenelig med et trygt og inkluderende natteliv som det, vi ønsker at skabe i København.

Opgør kræver samarbejde med branchen

Vi har også et ansvar for at løse nattelivets udfordringer i fællesskab med aktørerne. Sammen med branchen skal vi sørge for, at personalet er klædt på til at skabe et tryggere natteliv og til at undgå diskrimination i døren.

Læs også

Dørmænd skal være tryghedsskabende og rammesættende for, hvilken opførsel der forventes på det enkelte sted. Og byens beværtninger skal have klare og nedskrevne politikker for, hvordan man opfører sig – både som personale og som gæst.

Hvis vi som kommune går forrest og hjælper byens serveringssteder med at løse den konkrete opgave samtidig med, at vi stiller krav, er de første sten i al fald lagt. Men branchen, som vi kender den i dag, er ikke de eneste aktører, der kan bidrage til et natteliv, hvor diskrimination og utryghed fylder mindre end i dag.

Københavns Kommune er allerede i gang med arbejdet i det nyligt nedsatte Nattelivsudvalg, som samler alle aktører om opgaven. For et af de helt store potentialer er i vores øjne samarbejdet med kulturlivet og dets mange forskellige aktører.

Her tænker vi eksempelvis på Københavns Frie Promotere eller Klub Mafia, der begge præsentere alternativer til det natteliv, vi kender i dag. Vi skal understøtte, at kulturaktører får mere plads i det københavnske natteliv, så de kan skabe rammerne om en anden slags natteliv, hvor kulturoplevelser og musik er mere i centrum.

Et natteliv fyldt med kultur er måske et natteliv med en anden kultur end den, vi kender i dag, hvor utryghed og diskrimination fylder for mange.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frederik W. Kronborg

Medlem af Borgerrepræsentationen (EL), Københavns Kommune
cand.mag. i historie (SDU 2018)

Mikkel Skovgaard

Medlem af Borgerrepræsentationen (EL), Københavns Kommune
stud.scient.pol (Københavns Uni.)

Stine Finné Toft

Medlem af Borgerrepræsentationen (EL), Københavns Kommune, analysekonsulent, Dansk Sygeplejeråd
cand.oecon (Aarhus Uni. 2019)

0:000:00