Debat

Horesta og Radikale: Det er ikke en hovedstad værdig at begrænse udeservering

Et smalt flertal ønsker, at al udeservering skal lukke klokken 22.00 de fleste af ugens dage. Det er en forkerte vej at gå, hvis vi vil bevare en levende og attraktiv hovedstad, skriver Jeppe Møller-Herskind og Christopher Røhl.

Indskrænkning af udeserveringen vil fjerne de sidste attraktive timer i København klædt i sommersol, som giver den levende storby, vi er blevet så kendt for, skriver Jeppe Møller-Herskind og Christopher Røhl (R).
Indskrænkning af udeserveringen vil fjerne de sidste attraktive timer i København klædt i sommersol, som giver den levende storby, vi er blevet så kendt for, skriver Jeppe Møller-Herskind og Christopher Røhl (R).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jeppe Møller-Herskind
Christopher Røhl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lange sommeraftener med udeservering på Københavns prisbelønnede restauranter kan snart være fortid.

Kommunens Teknik- og Miljøudvalg har nemlig sendt et forslag til et nyt administrationsgrundlag for udeservering i høring, hvor et smalt flertal bestående af Socialdemokratiet, Konservative, SF og Alternativet ønsker, at al udeservering skal lukke klokken 22.00 de fleste af ugens dage i det meste af København.  

Som repræsentanter for restaurationslivet og borgerne mener vi, at det er den helt forkerte vej at gå, hvis vi vil bevare en levende og attraktiv hovedstad. 

De gode tiltag i udspillet bliver desværre overskygget af forslaget om at indskrænke udeserveringen

Jeppe Møller-Herskind og Christopher Røhl (R)
Hhv. kommerciel direktør, Horesta og medlem af Borgerrepræsentationen

Vi skal naturligvis have en storby i balance, hvor der er plads til både virksomheder, beboere og besøgende. Derfor glæder vi os over forslagets initiativer til et nyt administrationsgrundlag for udeservering, som netop tager hensyn til alle parter.   

Teknik- og Miljøudvalget lægger blandt andet op til at give restauranterne flerårige tilladelser til udeservering, hvilket er rigtig positivt, eftersom det vil spare restauratørerne og forvaltningen for en masse tidskrævende papirarbejde. Det kan samtidig også give kommunen og restauratørerne bedre tid til at sikre, at aftalerne overholdes.

Herudover foreslås en mere tydelig afmærkning af, hvor borde og stole må stå, så fremkommeligheden bedre kan sikres på byens smalle gader. Det vil med forslaget også blive lettere at sanktionere de virksomheder, som overtræder reglerne gentagende gange.

Internationale omdømme

Endelig er man også i regi af nattelivsudvalget ved at se på lokale indsatser, hvor restauranter og beboere, der bor klods op ad hinanden, kan skabe en god dialog og finde lokale løsninger på de gnidninger, der kan opstå.  

Desværre bliver de gode tiltag i udspillet overskygget af forslaget om at indskrænke udeserveringen, da det vil fjerne de sidste attraktive timer i København klædt i sommersol, som giver den levende storby, vi er blevet så kendt for.  

Læs også

En af konsekvenserne bliver, at den sidste servering forsvinder fra bordplanen. Gæsterne kan ikke bare rykke indenfor, som det er blevet foreslået af Astrid Aller fra SF, for det er overhovedet ikke sikkert, at der plads inde i restauranten. Og en plads indenfor er altså ikke særligt tillokkende på lune sommeraftener.

Det kommer til at resultere i utilfredse gæster, som enten går hjem eller søger ophold på pladser og i parker, mens restauranterne bliver ramt hårdt på deres omsætning, og København mister sit internationale omdømme som en levende storby med fantastiske spisesteder.  

I Aarhus, Odense, Aalborg og på Frederiksberg kan man sagtens håndtere udeservering efter klokken 22, mens Danmarks hovedstad nu skal ligge stille hen. Det er simpelthen ikke en hovedstad værdigt, og det er både synd for virksomhederne, men så sandelig også for byens borgere og besøgende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Møller-Herskind

Kommerciel direktør, Horesta
Cand.jur. (Københavns Uni. 2013)

Christopher Røhl

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, Projektleder hos Center for kvanteteknologi, DTU
cand.scient.phys. (Københavns Uni. 2017), PhD fra DTU Nanolab

Astrid Aller

Medlem af Borgerrepræsentationen (SF), Københavns Kommune, konsulent, IT34
kandidatstuderende, Geografi og Geoinformatik (Københavns Uni.)

0:000:00