Ingen ekstra vacciner til Region Hovedstaden trods mere smitte

Selvom epidemien især spreder sig i hovedstadsområdet, vil regeringen ikke give ekstra vaccinedoser til København, siger Magnus Heunicke (S). På et samråd skal han redegøre for, hvordan smittetallene kan bringes ned, så Københavns vestegnskommuner undgår hyppige nedlukninger. 

Epidemien spreder sig især i Storkøbenhavn, fortalte Henrik Ullum på et pressemøde mandag.
Epidemien spreder sig især i Storkøbenhavn, fortalte Henrik Ullum på et pressemøde mandag.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Coronavirus spreder sig især i Region Hovedstaden, hvor incidenstallet på nuværende tidspunkt er cirka dobbelt så højt som i de øvrige regioner. 

Alligevel afviser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) at sende flere vaccinedoser til hovedstaden for at bremse epidemien:

"Det er jo hele Danmark, som har levet med restriktioner og afsavn i tryg forvisning om, at det er den sundhedsfaglige vurdering og intet andet, der afgør, hvornår vi får disse vacciner. For befolkningens fortsatte opbakning tror jeg, det er afgørende at vi fastholder det, frem for at nogle geografiske steder skal rykke foran og andre jo så bagud," sagde han på et pressemøde mandag.

Sundhedsstyrelsen fordeler vacciner efter befolkningstal og alder til landets fem regioner samt Grønland og Færøerne.

8 ud af 10 af de kommuner, der i øjeblikket har højest indicidenstal, ligger i Region Hovedstaden. Deriblandt København, som har vaccineret en lavere del af befolkningen end de fleste kommuner i landet. Det skyldes, at kommunen har flere unge borgere, som endnu ikke har fået tilbudt en vaccine.

Enhedslisten har rejst et politisk ønske om at lave en omfordeling af vaccinedoser, så vaccinerne målrettes kommuner med høje smittetal:

"Det kunne formentlig forebygge nogle af de nedlukninger af sogne og kommuner, vi ser," siger Peder Hvelplund (EL).

Vil det være retfærdigt over for borgere i andre kommuner?

"Det er i vores allesammens interesse, at vi vaccinerer der, hvor det har størst effekt. Ud fra et retfærdighedssynspunkt er det i mine øjne mest retfærdigt at vaccinere, hvor der er størst smittespredning og størst risiko."

Det er i vores allesammens interesse, at vi vaccinerer der, hvor det har størst effekt.

Peder Hvelplund (EL)
Gruppeformand

Kan skabe misundelse
De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgren, har tidligere spurgt ind til det samme:

"Vi har taget det op flere gange, men min klare fornemmelse er, at det ikke kommer til at ske. Fordi man stadig prioriterer at gå efter alder, som er den enkeltfaktor, der betyder mest i forhold til indlæggelse og død," siger han.

Ud fra en rent logistisk betragtning er det ved at være for sent at ændre i vaccinationsplanen, vurderer Stinus Lindgreen. Desuden er han i lighed med sundhedsministeren bekymret for opbakningen:

"Man kan komme til at skabe en misundelse, hvis befolkningen i hovedstaden for eksempel får vacciner, før befolkningen i Jylland," siger han.

Søren Brostrøm afviser at ændre på vaccinefordelingen. Til gengæld holder Sundhedsstyrelsen nøje øje med vaccinedækningen:

"Hvis vi har nogle lommer - den københavnske vestegn med videre - med mere epidemispredning og større risiko, så vil vores tilgang være, at vi holder fast i fordelingen efter alder og befolkningstal, men vi gør noget ekstra for at sikre, at der er lige så høj tilslutning på for eksempel plejehjemmene, for så har du beskyttet risikopopulationen," sagde Brostrøm på pressemødet mandag.

Læs også

Eksperter: Usikker effekt 
At ændre på vaccineplanen kan give mening ud fra en matematisk betragtning, men i realiteten er det usikkert, hvor meget ekstra epidemibekæmpelse man vil få ud af øvelsen. Det siger eksperter til Altinget.

"Du kan argumentere for det, hvis du kigger på incidenstal, men hvis du ser på individets risiko, så er den aldersbaserede tilgang mere fornuftig," siger professor i virologi Allan Randrup Thomsen.

Han peger desuden på, at vaccinationsprogrammet er så langt fremme, at der skal meget gode argumenter til for at ændre i planen:

"Hvis man begynder at rokke båden nu, risikerer vi, at folk bliver usikre, og at tilslutningen falder," siger han.

Han får opbakning fra professor i immunologi ved Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen:

"Gevinsten står ikke nødvendigvis mål med besværet ved at udrulle forskelligt i forskellige dele af landet. Slet ikke på nuværende tidspunkt, hvor vi er så langt," siger Pravsgaard Christensen. 

Han ser hellere, at man forlænger intervalllet mellem første og andet stik, så man vaccinerer med 12 ugers mellemrum.

"Så ville mange flere have fået første stik, og det har en god effekt. Det ville få incidenstallet til at falde hurtigere, og vi ville se færre lokale nedlukninger," siger han.

Vestegnen til debat
Ifølge direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, er Region Hovedstaden epicentret for epidemibekæmpelsen:

"Det er en global lære af coronavirus, at den smitter, når folk er tæt sammen. Den smitter meget i store byer, og den smitter meget, når folk bor mange mennesker i relativt små lejligheder. Det har vi også set i Danmark, hvor smitten hele tiden har været størst i Region Hovedstaden og det, vi kalder Storkøbenhavn," sagde han i et oplæg på pressemødet mandag.

Onsdag skal Magnus Heunicke i samråd i Folketingets Epidemiudvalg for at redegøre for smittetal og lokale nedlukninger af kommunerne på Vestegnen.

Her forventer Stinus Lindgreen, at debatten vil dreje sig om andre former for epidemibekæmpelse end vaccinationer.

"Hvis vi ikke vil omfordele vacciner for at nedbringe smitten, må vi jo sikre os, at vi bruger de andre værktøjer, vi har. Det vil især sige information, smitteopsporing og bedre brug af de her gratis isolationsfaciliteter, som er særligt vigtige i områder, hvor man bor tæt," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

0:000:00