S-profil om beskyldninger fra Alternativet: "Grundlæggende er det noget vås"

Socialdemokratiets gruppenæstformand Lars Weiss afviser pure beskyldninger fra Alternativet om, at partiet har brugt overborgmesterposten til at give et fejlagtigt billede af kommunens økonomi i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger på rådhuset. 

"Det er en meget stor magt at tillægge socialdemokratiet, at det er os, der definerer, hvordan man lægger ting sammen i den københavnske kommunale økonomi," siger Lars Weiss, gruppenæstformand for Socialdemokratiet på Københavns Rådhus. 
"Det er en meget stor magt at tillægge socialdemokratiet, at det er os, der definerer, hvordan man lægger ting sammen i den københavnske kommunale økonomi," siger Lars Weiss, gruppenæstformand for Socialdemokratiet på Københavns Rådhus. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix
Søren Dahl

Det er "mistænkeliggørelse af politiske modstandere og embedværket" at påstå, at Socialdemokratiet har brugt overborgmesterposten til at give et fejlagtigt billede af kommunens økonomi, der understøtter partiets egen politik. 

Det mener partiets gruppenæstformand Lars Weiss, efter Alternativets finansordfører Kim Hjerrild i et interview med Altinget har sagt, at "det virkelige gennembrud" ved årets budgetaftale er, at Socialdemokratiet står udenfor aftalen, fordi det bryder partiets "definitionsmagt" over, hvordan kommunens opsparing kan bruges.

"Det er en meget stor magt at tillægge socialdemokratiet, at det er os, der definerer, hvordan man lægger ting sammen i den københavnske kommunale økonomi," siger Lars Weiss.

"Grundlæggende er det noget vrøvl," mener han. 

Ifølge Kim Hjerrild har Socialdemokratiet har givet et fejlagtigt indtryk af, hvor stor en del af Københavns Kommunes opsparing, det er nødvendigt at reservere til fremtidige anlægsprojekter såsom skoler eller idrætsanlæg.

Det har ifølge finansordføreren, der mistede sin plads i Borgerrepræsentation ved sidste kommunalvalg betydet, at Socialdemokratiet har kunne afvise ønsker fra eksempelvis Alternativet om at bruge kommunens opsparede midler til at frikøbe Amager Fælled.

"Både i fodbold og politik er mandagstrænere jo et velkendt fænomen,".

Lars Weiss, gruppenæstformand, Socialdemokratiet

"Jeg har oplevet præsentationer fra økonomiforvaltningen, hvor man blander råderum og måltal og finansiering sammen, og hvor man skal være økonom som jeg selv for at forstå, hvad der egentlig foregår," siger Kim Hjerrild til Altinget. 

"Skævt og uansvarligt"

Ifølge Lars Weiss beror opfattelsen af Københavns Kommunes godt 17 milliarder kroner opsparing som en pengetank, der kan bruges efter forgodtbefindende, på en misforståelse. 

Han peger på, at en stor del af midlerne er båndlagt til fremtidige projekter, fordi det er det, som tidligere flertal på rådhuset har besluttet. 

"I dag har vi et princip om, at når man træffer en beslutning om at bygge en skole, så skal pengene følge med. Det kan man jo vælge at gå væk fra. I det lys har Kim Hjerrild ret." siger Lars Weiss. 

"Men det ville jo grundlæggende være helt skævt og helt uansvarligt at overlade regningen til fremtidige politikere. Hvis det ikke hang sammen på den måde, kan man jo undre sig over, at der eksempelvis ikke er nogle af de partier, der har indgået budget i år, herunder Alternativet. som har ønsket at bruge midler, som vi har afsat til fremtidige byggerier af skoler eller daginstitutioner," siger gruppenæstformanden. 

Kim Hjerrild siger, at i har brugt overborgmesterposten, og den magt som det giver over Økonomiforvaltningen til at styre fortællingen om Københavns Kommunes økonomi på en måde, som gavner jer. Passer det?  

"Alternativet har, da man blev lanceret, slået sig op på en ny politisk kultur. Hvis der i det ligger at mistænkeliggøre ikke bare politiske med- og modspillere, men også embedsværket, så har Kim Hjerrild jo opfyldt det mål her," siger Lars Weiss. 

"Hvordan et regnskab skrues sammen af økonomiforvaltningen, er jo ikke noget som politiske partier inde og blande sig i. Det er det rene vås," tilføjer han.  

Mandagstrænere 

Ifølge Kim Hjerrild har et flertal på rådhuset besluttet sætte Socialdemokratiet "på udskiftningsbænken" i årets budgetforhandlinger.

Finansordføreren åbner dog for, at partiet igen kan blive en del af fremtidige budgetaftaler, hvis de socialdemokratiske politikere viser større "ydmyghed og realisme i forhandlingerne". 

Lars Weiss, er du enig i, at det vil kræve større ydmyghed, hvis i igen skal inviteres indenfor i budgetforlig? 

"Jeg synes, at vi igennem flere år har udvist masser ydmyghed, også i de år, hvor Kim Hjerrild var en del af Alternativets gruppe på rådhuset. Jeg synes også, at vi har haft et rigtig godt samarbejde med Alternativet i de år, hvor der var masser af ydmyghed og gensidig respekt," siger gruppenæstformanden.

Hvordan ser du på, at den her kritik kommer fra et medlem af Alternativet, der ikke længere sidder i Borgerrepræsentationen? 

"Det må være noget, som Alternativet tager internt. Men både i fodbold og politik er mandagstrænere jo et velkendt fænomen," konstaterer Lars Weiss. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Weiss

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune
økonom (Københavns Uni.), kommunikation (Journalisthøjskolen i Århus)

Kim Hjerrild

Finans- og økonomiordfører, Alternativet, fhv. medlem af Borgerrepræsentationen (ALT), Københavns Kommune
cand.mag. i samfundsfag og musik; HD i informatik og økonomistyring

0:000:00