Debat

Forbundsformand: Vi bliver nødt til at beskytte fængselspersonalet mod banderne

REPLIK: Der skal mere balance i stramningerne i fængslerne, hvis volden skal stoppes, men Kriminalforsorgen har været nødt til at handle for at beskytte personalet. Sådan skriver formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye i en replik til forsvarsadvokat Erbil Kaya.

Foto: Nicolai Perjeci/ Fængselsforbundet
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Østerbye
Formand, Fængselsforbundet

Forsvarsadvokat Erbil Kaya skriver i Altinget, at der skal mere balance i stramningerne i fængslerne, hvis volden skal stoppes. Det er jeg fuldkommen enig i, men billedet er lidt mere nuanceret, end indlægget giver indtryk af.

Kriminalforsorgen, fængslerne og de enkelte betjente har i årevis forsøgt at behandle bandemedlemmerne som alle andre fanger. Det er nu engang det bedste udgangspunkt for en respektfuld behandling, at der ikke gøres forskel på folk.

Men vi er desværre vidner til, at dette tillidsforhold i stigende grad bliver udfordret. Banderne sætter sig mere og mere på magten i forhold til de øvrige fanger med trusler, tæsk eller ved at true familien udenfor. Samtidig ser vi desværre flere og flere udfald mod betjentene, når bandemedlemmerne ikke får deres vilje.

Jeg er som udgangspunkt imod stramninger og indgreb i den personlige frihed, men vi oplevede, at dialog ikke længere var mulig. Kriminalforsorgen var nødt til at handle for at beskytte personalet og andre fanger i deres nærhed.

Kim Østerbye
Formand for Fængselsforbundet

Behov for handling
Jeg er som udgangspunkt imod stramninger og indgreb i den personlige frihed, men vi oplevede, at dialog ikke længere var mulig. Kriminalforsorgen var nødt til at handle for at beskytte personalet og andre fanger i deres nærhed. Ja, vil Erbil Kaya nok sige, det har jo kun skærpet konflikten, og til et vis punkt han ret, men der kommer et tidspunkt, hvor diskussionen stopper, om det er hønen eller ægget, der kommer først. Der måtte handling til.

Du har ret i, at de stramninger, der indføres, ikke altid virker lige betænksomme eller balancerede. Det må vi i fællesskab gøre noget for at sikre. Men på anden side er bandekonflikten herhjemme taget så meget til i styrke, at det kræver handlinger.

Mindre afdelinger og flere betjente
Der er behov for mindre afdelinger i fængslerne, så vi har mulighed for at skabe grupper, som vi kan være iblandt. Kun ved at udfordre deres adfærd og anvise muligheder uden for bandelivet skaber vi mennesker, der kan se en mulighed for at bryde deres kriminelle løbebane.

Og det er ikke fængslerne alene, der skal løse problemerne. Det skal også i høj grad ske i nærmiljøet i et meget stærkere samarbejde mellem alle relevante aktører end det samarbejde, vi ser i dag.

Det er altså ikke alene de mange stramninger, der skaber konflikterne. Det er i ligeså høj grad mangel på betjente, der aktivt har mulighed for at være tilstede på gangen og påvirke dem væk fra vold, skyderier og bandemiljø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Østerbye

Direktør, Tjenestemændenes Låneforening, fhv. formand, Fængselsforbundet
fængselsbetjent (Kriminalforsorgens Uddannelsescenter 1981)

0:000:00