Fagudvalg skal ind i EU-kampen

KONFERENCE: Folketingets fagudvalg skal involveres mere i arbejdet med EU-lovgivningen, mener Europaudvalgets formand. Hun så gerne, at udvalgene konsekvent gav deres mening til kende i EU-sager på deres område. Medlemmer af Klima- og Energiudvalget bakker op om ideen.

Fagudvalgene skal i højere grad involvere sig i arbejdet med EU-sager, mener blandt andre formand for Europaudvalget Eva Kjer Hansen (V).
Fagudvalgene skal i højere grad involvere sig i arbejdet med EU-sager, mener blandt andre formand for Europaudvalget Eva Kjer Hansen (V).Foto: ft.dk
Anders JerkingMichael Hjøllund

Den grundige behandling af de danske lovforslag står i skærende kontrast til den lemfældige behandling af EU-sagerne.

Eva Kjer Hansen (V)
Formand for Europaudvalget
Fakta
Europaudvalgets funktion
Ministre får mandat af Europaudvalget. Hver uge tager danske ministre til Bruxelles for at træffe beslutninger i EU’s Ministerråd. Før en minister tager af sted for at træffe beslutninger af større rækkevidde, har ministeren været i Folketingets Europaudvalg for at forelægge et såkaldt forhandlingsoplæg. Det betyder, at ministeren forelægger sine sager for Europaudvalget og forsikrer sig om, at der er opbakning til ministerens forhandlingslinje fra et flertal i Folketinget. I Europaudvalget repræsenterer hvert partis ordfører det antal mandater, som partiet har i Folketinget. På den måde udtrykker udvalgets holdning til ministerens forhandlingsoplæg også hele Folketingets holdning. I praksis godkendes ministerens forhandlingsoplæg ved, at Europaudvalgets formand konstaterer, at der ikke er et flertal imod ministerens holdning til et givent forslag. Når forhandlingsoplægget er godkendt, siger man, at ministeren har fået sit mandat. 

Kontrol med regeringens EU-politik 

Den parlamentariske kontrol med regeringens EU-politik er særligt vigtig i Danmark, fordi vi traditionelt har mindretalsregeringer. Med Europaudvalgets mandater sikrer man løbende, at et flertal af Folketingets medlemmer står bag regeringens EU-politik.

Kilde: ft.dk

De menige folketingsmedlemmer, der normalt sidder med snuden begravet i danske problemstillinger om eksempelvis landbrug, energipolitik eller miljøbeskyttelse, skal i højere grad involvere sig i behandlingen af EU-sager.

Det mener Europaudvalgets formand, Eva Kjer Hansen, der på en konference i Folketinget onsdag slog til lyd for, at fagudvalgene skal blande sig mere i de sager, der er på vej ind i EU's lovmølle. Otte EU-ordførere og en udvalgsformand er ikke nok til at trække hele læsset.

”Hver fredag sidder vi ni mennesker i Europaudvalget og skal tage stilling til alt. Det bliver til 2.000 siders lovgivning årligt. De ni mennesker er alene i verden med mange papirer og mange sager af stor betydning for Danmark,” sagde hun til konferencen og konkluderede:

0:000:00