Eksperter: Lande og regioner skal sikre klimamål

COP16: Hvis COP16 ender med, at de store klimabeslutninger udskydes endnu engang, risikerer FN at miste sin betydning og autoritet, vurderer en række klimaeksperter. De mener, at enkeltlande og regioner i fremtiden vil spille en langt større rolle.
Anne Burlund

FN udhuler sin betydning i processen og alternativet er, at verden overlader denne kæmpe udfordring til enkelte lande og regioner, som må løse problemet ad hoc.

Per Meilstrup
Klimadirektør, Mandag Morgen
Hvis det ikke lykkes at levere væsentlige resultater til COP16, vil FN udspille sig selv som betydningsfuld aktør i klimaforhandlingerne. Det vurderer en række klimaeksperter. Flere peger på, at det derfor fremover vil være op til en række større lande og regioner som EU at sørge for, at de internationale klimamål nås i tide.

"Det er et helt afgørende problem for FN-systemet, hvis det ender med, at der kun bliver gennemført delelementer, og de store beslutninger bliver udskudt år efter år. Efter COP15 i København har en lang række virksomheder og eksperter opgivet FN-processen, fordi den er handlingslammet. FN udhuler sin betydning i processen, og alternativet er, at verden overlader denne kæmpe udfordring til enkelte lande og regioner som må løse problemet ad hoc. Det er en meget kompliceret og langsom måde at løse det på, men det er måske det eneste, der virker," siger Per Meilstrup, klimadirektør på Mandag Morgen.

Intet håb om global aftale
Martin Lidegaard, der er formand for tænketanken Concito, betegner sig selv som "moderat optimist" når det kommer til troen på de internationale klimaforhandlinger. Hen mener, at ethvert håb om en global aftale blev fejet af bordet med Japans udmelding om, at man ikke ønsker at indgå i en anden forpligtelsesperiode under Kyoto. Han mener derfor, det er vigtigt at holde liv i de nationale processer og skubbe på, hvor det er muligt.

"Selvom det optimale er en juridisk bindende global aftale, må vi tage stilling til, hvad der skal ske, hvis landene ikke er modne til det. Uanset hvad der kommer ud af topmødet, kommer det til at blive op til de enkelte lande og regioner som EU at sikre, at klimamålene nås, selvom det ser vanskeligt ud," siger Martin Lidegaard, der mener, at regeringerne efter topmødet må hjem og kigge sig selv i spejlet og finde ud af, hvad de kan og vil levere.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00