Theresa Scavenius
 spørger 
Lars Aagaard Møller

Hvordan kan en ekspansion af olieproduktionen i Nordsøen anses for at være i overensstemmelse med klimalovens § 1, stk. 3?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, Spørgsmål 351

Ministeren nævnte under besvarelsen af KEF alm. del – samrådsspørgsmål S den 20. marts 2024, at en ekspansion af olieproduktionen i Nordsøen ikke vil være i strid med klimaloven, da de aktiviteter forbundet med selve indvindingen af olie og en eventuel brug af olien i Danmark vil tælle med i de territoriale reduktionsmålsætninger, og at afbrænding af olie fra Nordsøen i andre lande vil indgå i deres klimamål. Klimaloven har dog ikke udelukkende sigte mod de territoriale reduktionsmålsætninger, da det bl.a. fremgår af § 1, stk. 3, at »Danmark skal arbejde aktivt for Parisaftalens målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 garder celsius«. Dertil fremgår det af bemærkningerne til klimaloven, jf. lov nr. 965 af 26. juni 2020, at »Med den foreslåede klimalov sættes der i tillæg hertil fokus på Danmarks internationale klimaindsats, der også skal bidrage til at sikre, at de globale drivhusgasudledninger begrænses.« Vil ministeren på den baggrund redegøre for, hvordan en ekspansion af olieproduktionen i Nordsøen kan anses for at være i overensstemmelse med klimalovens § 1, stk. 3, når olie fra Nordsøen afbrændes i andre lande, og dermed øger drivhusgasudledningen i de pågældende lande, hvilket globalt set vanskeliggøre opnåelse af Parisaftalens målsætning? Og har Danmark ikke et ansvar for ikke at understøtte øgede udledninger i andre lande?

0:000:00