Dansk havvind er del af EU-løsning mod russisk gas

På kort sigt kan det føre til mere kulafbrænding i Europa, men på længere sigt bliver EU helt fri af russisk energi og Nordsøen til "et grønt kraftværk". Det er ambitionerne i nyt udspil fra EU-Kommissionen og en erklæring om havvind i Nordsøen mellem Danmark, Tyskland, Holland og Belgien. 

Samme dag som EU-Kommissionen fremlagde nyt energiudspil var Mette Frederiksen vært for et europæisk havvindstopmøde i Esbjerg med deltagelse af blandt andre kommissionsformand Ursula von der Leyen, Tysklands kansler Olaf Scholz, Belgiens statsminister Alexander De Croo og Hollands statsminister Mark Rutte.
Samme dag som EU-Kommissionen fremlagde nyt energiudspil var Mette Frederiksen vært for et europæisk havvindstopmøde i Esbjerg med deltagelse af blandt andre kommissionsformand Ursula von der Leyen, Tysklands kansler Olaf Scholz, Belgiens statsminister Alexander De Croo og Hollands statsminister Mark Rutte.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann NielsenMorten Øyen

EU skal sætte endnu mere turbo på den grønne omstilling, finde flere gasleverandører og blive mere energieffektive.

Det er de tre hovedbudskaber, der til sammen skal sikre, at EU i fremtiden bliver uafhængig af russisk energi, lever op til egne klimamålsætninger og kommer de skyhøje energipriser til livs.

Budskaberne blev onsdag præsenteret af EU-Kommissionen under navnet REPowerEU. Det forventes, at initiativerne vil koste i omegnen af 300 milliarder euro og finansieres delvist via EU's genopretningsfond.

Putins krig forstyrrer kraftigt det globale energimarked og viser, hvor sårbare vi er med vores afhængighed af Rusland. 

Ursula von der Leyen
Formand for EU-Kommissionen

0:000:00