Kronik

Anklageskrift fra klimaaktivist: Danmark skal dømmes for brud på menneskerettighederne i aktuel klimasag

Danmark, udtrykt gennem skiftende regeringer, bør dømmes i Strasbourg for at krænke menneskerettighederne. Men en retssag burde slet ikke være nødvendig, skriver Birgitte Diget. 

I det faktum, at borgere må gå til Domstolen for at understrege noget, der allerede er så tydeligt, gemmer der sig endnu en anklage: Danmark, og mange andre lande, undergraver demokratiet, skriver Birgitte Diget.
I det faktum, at borgere må gå til Domstolen for at understrege noget, der allerede er så tydeligt, gemmer der sig endnu en anklage: Danmark, og mange andre lande, undergraver demokratiet, skriver Birgitte Diget.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Denne uge er der stor opmærksomhed på en sag, der skal fremlægges for den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Det er seks unge portugisere, der anklager 33 europæiske stater for at krænke deres menneskerettigheder gennem utilstrækkelig klimahandling – herunder Danmark.

Selve sagen er der ikke noget overraskende i. Med argumentet om at stater krænker menneskerettighederne, når de ikke tager klimaet alvorligt, er det nemt at sætte Danmark på anklagebænken.

Danmark, udtrykt gennem skiftende regeringer, gør sig lige nu skyldig i direkte frarøvelse af menneskers liv og levebrød, total ignorans og regeringens ansvarsfralæggelse overfor befolkningen. Her et par eksempler:

Danmark laver kæmpe overtræk på den fælles ressourcekage. I år havde Danmark brugt sin andel af globale ressourcer allerede 28. marts.

Den fossile infrastruktur i Danmark trives. Sidste år blev fossilgasrøret Baltic Pipe åbnet, mange nye motorveje er i støbeskeen, herunder Kattegatforbindelsen og Egholmmotorvejen. På trods af store protester skal Århus Havn nu udvides, og byggeriet til Lynetteholmen er allerede i gang.

Indtil i mandags var regeringen klar til at gå videre med et udbud, der ville åbne ny gasudvinding i gasfeltet Elly-Luke i Nordsøen.

I starten af denne uge droppede den planerne, men kun fordi investoren trak sig.

Læs også

Igen og igen dumper Klimarådet regeringens planer i forhold til at leve op til Klimaloven. I år er ingen undtagelse.

Men midt i en sommer hvor oversvømmelser, skovbrande og hungersnød, som følge af tørke, har præget menneskers liv verden over, kunne vores klimaminister berolige os.

For han kan ”mærke i sit hjerte”, at vi nok skal nå det.

Det er en totalt useriøs udtalelse om så tungt et emne. Hvis nu landets dygtigste ingeniører i starten af 90’erne havde kigget på tegningerne til Storebæltsbroen og sagt, at den ikke kunne holde – havde vi så fortsat byggeriet, fordi bygherren havde sagt, at han kunne mærke det i sit hjerte?

Afgrund under mulig sejr

Hvis Menneskerettighedsdomstolen til vinter giver de portugisiske unge ret i, at deres rettigheder krænkes, virker det som en sejr. Men under den umiddelbare sejr lurer følelsen af en afgrund.

For hvorfor er det overhovedet nødvendigt at få en domstols ord for, at der er noget galt, før vi kan tage klimaforandringerne seriøst?

Hvorfor er det overhovedet nødvendigt at få en domstols ord for, at der er noget galt, før vi kan tage klimaforandringerne seriøst?

Birgitte Diget
Aktivist, Global Aktion

Vi har 6000 forskere i IPCC, der understreger, at vi er godt i gang med at sætte ild til vores planet.

Vi har FN’s generalsekretær, der kalder vores handlinger i lyset af klimakrisen for en ”selvmordspagt”.

Vi har La Via Campesina, verdens største sociale bevægelse, som samler 200 millioner mennesker, der til hverdag er vant til at arbejde med naturens gang. Og de råber, at noget er helt, helt galt.

Selv det Internationale Energiagentur, der normalt blev betragtet som et talerør for fossilindustrien, slog for to år siden fast, at vi ikke kan investere i ny fossil udvinding. Alligevel var vi i Danmark klar til at give tilladelse til ny gasudvinding i Elly-Luke.

Godt opmuntret af klimaministerens synske hjerte, der på trods af alverdens opråb fortæller os, at alt er godt.

Regeringen undergraver demokratiet

I det faktum, at borgere må gå til den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for at understrege noget, der allerede er så tydeligt, gemmer der sig endnu en anklage:

Danmark, og mange andre lande, undergraver demokratiet.

Hvordan det?

I det øjeblik du lyver, dræber du den demokratiske samtale.

Den danske regering gør sig lige nu skyldig i at lyve – både direkte og indirekte.

Birgitte Diget
Aktivist, Global Aktion

Hvis magthaverne i et samfund giver misvisende informationer, fratager de befolkningen et handlerum og muligheden for at deltage i debatten om, hvordan vi som samfund skal agere i lyset af omstændighederne.

Den danske regering gør sig lige nu skyldig i at lyve – både direkte og indirekte.

Igen, eksempler:

Da regeringen i foråret var ude at sige, at man var tæt på at nå klimalovens delmål, brugte de forkerte tal til udregningerne for at pynte på resultaterne.

Under COP26 åbnede daværende klimaminister, Dan Jørgensen, under pomp og pragt den danskinitierede alliance ”Beyound Oil and Gas”. Alliancen skulle understrege, at Danmark er en grøn førernation, for gennem alliancen forpligter landene sig til at udfase olie og gas.

Men godt et år efter var regeringen altså klar til at åbne gasfeltet Elly-Luke.

Man skal ikke se mange pressemøder igennem for at finde ord som ”ambitiøs” brugt om alt fra elbilpolitik til minimale flyafgifter. I sin nytårstale i 2022 understregede Mette Frederiksen, at regeringen tager klimakrisen meget alvorligt – og derfor ville investere i grønne indenrigsfly.

Der skal ikke en professortitel til at se, at ”ambitiøs elbilpolitik” eller ”grønne indenrigsfly” ikke ligefrem lever op til IPCC’s kald på transformativ forandring i en hidtil uset skala.

Skjuler realiteterne

Når regeringen, blandt andet gennem Lars Aagaards bankende hjerte, fortæller os, at alt er godt, og derved skjuler realiteterne – så sætter den befolkningen uden for reel beslutningstagning.

Hvis du fortæller folk, at de kan redde planeten, deres børns fremtid, og deres medmennesker med en elbil – ja, så køber de en elbil. Men en elbil stopper ikke klimaforandringerne. Så uansat om de havde valgt den eller ej, har du frataget dem muligheden for reel handling.

Læs også

Anklagen om undergravelse af demokratiet er også et opråb til den befolkning, der udgør det ”Danmark”, som nu bliver anklaget ved menneskerettighedsdomstolen.

For demokratiet er ikke noget, vi er forbrugere af hvert fjerde år, når vi sætter et kryds. Det er noget, vi er medskabere af. Vi er demokratiet, hver dag, i hverdagen.

Hvis menneskerettighedsdomstolen dømmer den portugisiske sag til aktivisternes side, vil Danmark sidde tungt på anklagebænken, for vi lever ikke op til vores CO2-budgetter.

Men det er ikke en overraskelse. Tværtimod er det absurd, at der skal en europæisk menneskerettighedsdomstol til at fortælle os det.

At gå til domstolen er et desperat greb fra en civilbefolkning, fordi magthavere i samfundet gør sig skyldig i underliggende anklage:

At fratage mennesker deres ret til selvbestemmelse, deres mulighed for at samtale om vores handlerum og dermed det demokrati, som en stat egentlig burde være et udtryk for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00