Debat

Venstre i EU til Concito: Udvikling i landbruget er en nødvendighed – kærlighed og kildevand mætter ikke 1,7 millarder mennesker

Vi bør holde på og udvikle produktionen i Danmark, så landbruget kan producere mere klimavenligt og samtidig sikre fødevareforsyningssikkerheden, skriver medlem af Europa-Parlamentet, Asger Christensen (V).

Det er innovation og nye teknologier, der skal bære den grønne omstilling frem. Vi kan ikke svinge med pisken, før der er alternativer på plads for producenterne, skriver medlem af Europa-Parlamentet, Asger Christensen (V).
Det er innovation og nye teknologier, der skal bære den grønne omstilling frem. Vi kan ikke svinge med pisken, før der er alternativer på plads for producenterne, skriver medlem af Europa-Parlamentet, Asger Christensen (V).Foto: European Union 2020/EP/Philippe Buissin
Asger Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Antallet af malkekøer skal halveres. Denne heftige melding kom den grønne tænketank Concito med i et indlæg i Altinget.

Det er den helt forkerte vej at gå, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Og det skal vi. Men folk skal ikke efterlades uden mad på bordet.

Derfor er det i min bog en kæmpe forbier at drømme om en halvering af antallet af køer, for det er vigtigt at understrege en ting:

Der er brug for udvikling - ikke afvikling!

Der skal simpelthen fokus på at udvikle landbruget, så det kan producere mere klimavenligt og samtidig sikre fødevareforsyningssikkerheden.

Afvikling af landbruget er et skud i foden

Verdens befolkning forventes at vokse og nå 9,7 milliarder mennesker i 2050 ifølge FN's prognoser. En stigning på 20 procent. Det vil sætte et enormt pres på fødevareproduktionen. Den vigtigste opgave bliver at sikre, at alle kan få mad på bordet.

Derfor giver det ingen mening at skrue ned for produktionen. En afvikling af landbruget vil kun gøre det sværere at opretholde den meget vigtige fødevareforsyningssikkerhed.

Hvad med de 1,7 milliarder mennesker som er kommet til i 2050? Skal de leve af kærlighed og kildevand?

Asger Christensen
Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre

Desuden kan en reduktion af malkekøer i landbruget føre til en forværring af migrationskrisen. Sult er ofte en drivende kraft, når mennesker beslutter sig for at flygte fra eget hjemland og vende næsen stik nord. Det skal vi forhindre.

Men det gør vi ikke ved at skrue ned for fødevareproduktionen. Tværtimod. Vi skal arbejde for, at alle munde mættes – også i Afrika og Asien, hvor store sultkatastrofer truer.

For selvom Concito-indlæggets skribenter mener, at landbruget kan brødføde samme antal mennesker i 2040 som i dag, er det langt fra nok. Det er snæversynet at tro, at status quo er fint. Hvad med de 1,7 milliarder mennesker som er kommet til i 2050? Skal de leve af kærlighed og kildevand?

Netop derfor skyder vi os selv i foden ved at begrænse og afvikle landbruget i den del af verden, hvor den grønneste og mest klimavenlige produktion hører til, nemlig i Danmark.

Innovation og teknologi skal bane vejen

I stedet bør vi holde og udvikle produktionen i Danmark, hvor landbruget bærer den grønne førertrøje. Samtidig skal der sættes fokus på udvikling, så der kan produceres grønnere og mere effektivt. Der skal investeres mere i forskning og udvikling af nye teknologier, der kan hjælpe landmændene på vej mod den grønne omstilling.

Allerede nu sker der en rivende udvikling i hele sektoren. Den nye fodertilsætning Bovaer kan reducere køers metanudledning med 30 procent.

Avancerede analyser fra Mælkinfo sørger for, at mælkebønder kan optimere mælkeproduktionen, mens udledningen af metan kan sænkes. Og det er ikke kun hos malkekøerne, at teknologien bærer den grønne omstilling frem.

Fjerkræproducenterne bruger i dag kun 1,5 kilogram foder til at producere et kilo kød. Det er et resultat af mange års forskning og udvikling.

Kulstoffangst og -lagring brager frem. Sidste år blev første spadestik taget til et unikt pyrolyseanlæg, der med biomasse skal levere varme, biokul og biobrændsel. Samtidig lagrer systemet CO2 i biokullet.

I forrige måned åbnede Kronprins Frederik for hanerne, der skal sende CO2 dybt ned i Nordsøen, hvor den lagres uden risiko for at slippe ud i atmosfæren. Det er sådan en udvikling, man fornægter, når man beslutter sig for, at heftig regulering og afvikling er vejen frem.

For mig står det derfor helt klart, at det er innovation og nye teknologier, der skal bære den grønne omstilling frem. Vi kan ikke svinge med pisken, før der er alternativer på plads for producenterne. Det ender med at blive dyrt for alle.

Der er brug for en ny balance

Landbruget har et klimaaftryk, men det er afgørende at huske hvorfor. Fødevareproduktionen sikrer fødevareforsyningssikkerheden og opretholder bæredygtige samfund og økonomier over hele verden.

Der skal findes en balance mellem klimahetzen på landbruget og nødvendigheden af at sikre fødevareproduktionen til verdens voksende befolkning.

Asger Christensen
Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre

Der skal findes en balance mellem klimahetzen på landbruget og nødvendigheden af at sikre fødevareproduktionen til verdens voksende befolkning.

Jeg kæmper på europæisk plan for ordentlige forhold. Forhold der skal være med til at drive den grønne omstilling i landbruget, mens erhvervet ikke bliver skudt i sænk af nytteløse reguleringer og afgifter. For der er ingen tvivl om, at vi er enige i målet. Bare ikke i midlet.

Der skal findes grønnere alternativer, så vi i fællesskab kan løfte udviklingen og drive omstillingen. Den eneste måde at gøre det på er ved at investere i forskning og innovation.

Lad os følge de gode eksempler og fortsætte med at udvikle i stedet for at afvikle!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00