Debat

Concito: Ryk sammen i den grønne blok

DEBAT: Det internationale perspektiv på den danske klimaindsats har været et positivt element i Lars Chr. Lilleholts (V) første ministerår, men der skal arbejdes for at sikre en bred politisk alliance efter sommerferien. Det skriver direktør i Concito, Christian Ibsen.

Efter sommerferien skal der dannes en ambitiøs og konstruktiv grøn blok hen over midten – en bred politisk alliance, skriver direktør i Concito, Christian Ibsen.
Efter sommerferien skal der dannes en ambitiøs og konstruktiv grøn blok hen over midten – en bred politisk alliance, skriver direktør i Concito, Christian Ibsen.
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Ibsen
Direktør, Concito

Da regeringen trådte til i juni 2015, var det på et bagtæppe af brede forlig på energi- og klimaområdet gennem de sidste årtier. Klima- og energipolitikken har i mange år været gennemført af en grøn blok af partier på tværs af de normale fløje i dansk politik, hvilket har givet en høj grad af stabilitet og troværdighed i forhold til investorer og befolkning. Denne brede grønne blok af partier reflekterer ganske pænt den brede støtte, der er til den grønne omstilling i den danske befolkning.

Concitos klimabarometer fra november 2015 viser bred folkelig opbakning til den grønne omstilling. 60 pct. af danskerne er helt eller delvist enige i, at grøn omstilling af Danmarks produktions- og forbrugsmønstre er en afgørende forudsætning for at skabe vækst og velfærd i fremtiden. Derudover erklærer 64 pct. sig helt eller delvist enige i, at den grønne omstilling gerne må koste penge og kraftanstrengelser på kort sigt, hvis indsatsen giver samfundsmæssig gevinst på langt sigt. 

Men det seneste års tid har sammenholdet i den grønne blok knaget alvorligt i furerne, og der er blevet skabt usikkerhed om retningen og ambitionen i den danske klima- og energipolitik. Regeringen skal dog roses for at have bidraget til, at der globalt nu for alvor er sat gang i klimaindsatsen.

Fakta
Frem mod sommerferien gør debatten på Altinget: energi og klima status over energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholts (V) første år i ministerstolen.

Panelet, som de kommende uger giver deres vurdering, består af:
  • Kim Mortensen, direktør, Dansk Fjernvarme 
  • Otto Brøns-Petersen, analysechef Cepos
  • Anne Grete Holmsgaard, direktør, BioRefining Alliance og formand, Energifonden 
  • Bodil Kornbek, formand VedvarendeEnergi
  • Troels Ranis, branchedirektør, DI Energi 
  • Christian Ibsen, direktør, Concito
  • Søren Dyck-Madsen, klima- og energimedarbejder, Det Økologiske Råd
  • Jan Hylleberg, adm. direktør, Vindmølleindustrien
  • Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi 
  • Martin Næsby, adm. direktør, Olie Gas Danmark
  • Morten Dyrholm, vicedirektør for public affairs, Vestas
Husk at du også kan blande dig i debatten! Send dit indlæg til [email protected]

Positivt med internationalt perspektiv
Året har markeret et historisk vendepunkt for den globale klimaindsats, og med COP21-aftalen i Paris har verden nu for alvor sendt et signal til investorer, virksomheder og befolkninger om, at verden står sammen på klimaområdet, og at der nu for alvor skal reduceres markant i de globale udledninger. Den danske regering og klimaminister Lars Chr. Lilleholt spillede da også en aktiv rolle i Paris, særligt ved at gå med i helt konkrete vigtige initiativer, bl.a. det ambitiøse forsknings- og udviklingsinitiativ Mission Innovation. Og ministeren har da også meldt klart ud, at Danmark skal være et af de første lande, der ratificerer Parisaftalen.

Det er generelt rigtig positivt, at regeringen ser den danske klimaindsats i et internationalt perspektiv og lægger stor vægt på, at indsatsen skal give mening i forhold til udviklingen i verden omkring os. Det er nemlig i sidste ende afgørende for klimaet, at vi i Danmark er i stand til drive løsninger frem, der for alvor kan reducere de globale udledninger. Vi kan også kun støtte op om Lars Chr. Lilleholts (V) fokus på at skabe et fælles europæisk energinet, hvor vedvarende energi på sigt kan flyde frit over landegrænser og erstatte eksempelvis kulkraftværker i andre lande. I den forbindelse kan sidste uges aftale om en fælles tilgang til vindressourcen i Nordsøen vise sig at være rigtig vigtig på sigt.

Det er generelt rigtig positivt, at regeringen ser den danske klimaindsats i et internationalt perspektiv og lægger stor vægt på, at indsatsen skal give mening i forhold til udviklingen i verden omkring os. 

Christian Ibsen
Direktør, Concito

Men klimaambitionerne flagrer i vinden
Mens skåltalerne i Paris var præget af lederskab fra lande som Kina, USA og EU i forhold til at stå sammen om en af de største udfordringer, det globale samfund står over for i de kommende årtier, har debatten i Danmark i meget høj grad haft fokus på omkostninger og byrder. Det er skidt, at regeringen fra start har haft stærkt fokus på at få reduceret udgifterne til grøn omstilling nu og her og generelt skaber usikkerhed om retningen og hastigheden i den grønne omstilling.

Nu er det afgørende at få taget dialogen om, hvad de næste store skridt i den grønne omstilling er. Fokus bør være på, hvordan Danmark klogest og mest omkostningseffektivt bidrager til nå målet om tæt på nul drivhusgasudledning inden 2050 – og ikke bare på, hvad det koster i morgen og i overmorgen. Omstillingen kræver investeringer, og det afgørende er at få truffet de strukturelle valg, der kan bringe os godt i mål.

Lars Chr. Lilleholt maler både et skønmaleri og et skræmmebillede, når han argumenterer for, at Danmark er langt foran de øvrige lande i omstillingen, og at den er blevet dyrere end forventet. Danmark har ganske rigtigt præsteret rigtigt godt, når det kommer til vindmøller, fjernvarme, energieffektivisering osv., men det er vi ikke ene om, og på en lang række områder som f.eks. elektrificering, landbrug og transport halter vi efter.

Og vi er vel at mærke lykkedes med vores omstilling billigere end forventet, da man indgik energiaftalen i 2012. Det er jo helt fair at diskutere, om pengene til omstillingen skal findes et andet sted, men i stedet synes udgangspunktet at være, at regeringen vil trække i bremsen og trække ind til siden, netop når resten af verden for alvor er ved at sætte i gang. Pludselig er klimaambitionerne sat på spil, og de er blevet en politisk kampplads på et tidspunkt, hvor det er afgørende for både klimaet og de danske eksportmuligheder mv., at man står sammen bredt politisk om de langsigtede ambitioner.

Ryk sammen i den grønne blok, når ferien er ovre
Jeg håber på, at regeringen og ministeren bruger tiden i det danske sommerland på at overveje, hvordan den igen kan være med til at samle en ambitiøs og konstruktiv grøn blok hen over midten – en bred politisk alliance, der bygger på en fælles ambition og retning for den grønne omstilling. Danmark står i de kommende år over for en række udfordringer på klimaområdet, hvor vi bl.a. for alvor skal til at tage fat på at reducere udledningerne i landbrugs- og transportsektoren. Det kræver brede politiske aftaler, der på den ene side bygger på klare klimaambitioner, der bringer os i mål i 2050, og på den anden side har en fælles forståelse af, at der hele tiden skal være fokus på, hvordan Danmark bedst og mest omkostningseffektivt når tæt på nul udledning i 2050.

Klimaindsatsen er en bunden opgave, men griber vi den rigtigt an, vil omkostningerne være minimale og gevinsterne potentielt store i form af f.eks. grønne jobs og rene grønne byer.

I starten af 2017 har partierne aftalt, at de skal sætte sig om bordet og blive enige om et dansk 2030-mål. Det vil være den første test af, om sammenholdet om klimaambitionerne i den grønne blok kan holde.

Med de forpligtelser, som Danmark forventes at få i forbindelse med EU’s 2030-pakke, og med en klog og afbalanceret udbygning og brug af vores vedvarende energi, vil Danmark kunne reducere med 55-60 pct. i 2030. En bred politisk aftale vil skabe en klarhed og sikkerhed hos aktører og investorer og er nødvendig for at sikre, at vi når godt i mål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00