Danmark trækker klima-millioner tilbage efter omfattende korruption

KORRUPTION: Dansk udviklingsbistand skulle klimasikre vejnettet i Bangladesh og få lokale kvinder i arbejde. I stedet endte det nu lukkede projekt i "omfattende og gennemgribende korruption", viser en undersøgelse fra Udenrigsministeriet.

Bangladesh er særligt udsat for oversvømmelser, der bliver forværret af klimaforandringer. Den udfodring skulle danske bistandsmidler have bidraget til at løse, men i stedet er projektet nu lukket. 
Bangladesh er særligt udsat for oversvømmelser, der bliver forværret af klimaforandringer. Den udfodring skulle danske bistandsmidler have bidraget til at løse, men i stedet er projektet nu lukket. Foto: A.M. Ahad/Ritzau Scanpix
Anders Brønd Christensen

I lande som Bangladesh og andre af verdens fattigste lande er korruption en del af virkeligheden.

Rasmus Stuhr Jakobsen
Generalsekretær, Care
Fakta
The Climate Resilient Rural Infrastructure Project (CRRIP) er et af de klimatilpasningsprojekter, som Danida støtter i Bangladesh som en del af landeprogrammet frem til 2021. CRRIP er delvist finansieret af et dansk bidrag via udviklingsbistanden på 85 millioner kroner, hvoraf 25,4 millioner er blevet udbetalt siden 2016. Projektet har været suspenderet siden marts på grund af den mistanke om korruption, som ambassadens egen undersøgelse nu bekræfter. Det resterende beløb på cirka 60 millioner kroner forventes at blive geninvesteret i nye eller eksisterende projekter i Bangladesh.

Bangladesh er et af de lande i verden, der bliver hårdest ramt af klimaforandringer, hvor oversvømmelser og stigende vandstande er blandt de største trusler.

Samtidig er landet plaget af udbredt fattigdom på trods af flotte vækstrater i de seneste år.

Derfor lignede det også et projekt, der lå lige til højrebenet, da Danida i 2016 investerede 85 millioner kroner i et nyt infrastrukturprojekt, der skulle klimasikre vejnettet i Bangladesh.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00