Debat

Dansk Metal: EU og Danmark skal sikre, at fremtidens vindmøller bliver produceret i Europa

Både Kina og USA står på spring for at flytte arbejdspladserne i vindindustrien mod henholdsvis øst og vest. EU og Danmark skal hjælpe den pressede europæiske vindindustri og sikre, at fremtidens vindmøller bliver produceret i Europa, skriver Johan Moesgaard Andersen og Emil Drevsfeldt Nielsen.

Så længe prisen er det afgørende parameter i udbudsprocesserne, vil de europæiske vindleverandører&nbsp;have svært ved at konkurrere med billige kinesiske vindmøller, der bliver fremmet af massiv kinesisk statsstøtte, skriver&nbsp;Johan Moesgaard Andersen og Emil Drevsfeldt Nielsen.<div></div>
Så længe prisen er det afgørende parameter i udbudsprocesserne, vil de europæiske vindleverandører have svært ved at konkurrere med billige kinesiske vindmøller, der bliver fremmet af massiv kinesisk statsstøtte, skriver Johan Moesgaard Andersen og Emil Drevsfeldt Nielsen.
Foto: David Gray/Reuters/Ritzau Scanpix
Johan Moesgaard Andersen
Emil Drevsfeldt Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har set det før. At Europa har udviklet styrkepositioner, som med tiden er flyttet til andre kontinenter.

Tænk bare på, hvordan Danmark gennem tiden har opbygget en stolt værftsindustri, hvor nogle af verdens bedste skibe er blevet produceret af danske smede, svejsere og industriteknikere i produktionsdanmark.

Desværre er værftsindustrien blevet rykket op med rode i både Danmark og Europa de seneste årtier, og mange gode arbejdspladser er nu sendt til Asien.

Heldigvis er udviklingen ved at vende. Med hjælp fra robotter, teknologi, dygtige medarbejdere og kloge politiske beslutninger begynder den danske produktion af skibe nu igen at være konkurrencedygtig.

Eksemplet viser, at vi både kommercielt og politisk skal være opmærksomme på vores styrkepositioner i Danmark og Europa. Ellers kan vi tabe i den globale konkurrence.

Læs også

Kina og USA står på spring

Aktuelt kan vi godt være bekymrede for, om noget lignende er ved at ske i vindindustrien. For lige nu er Europas vindindustri nemlig ramt af den perfekte storm.

Både Kina og USA står på spring for at flytte arbejdspladserne i vindindustrien mod henholdsvis øst og vest.

Johan Moesgaard Andersen og Emil Drevsfeldt Nielsen

Kraftigt stigende omkostninger, flaskehalse, lange godkendelsestider, mangel på arbejdskraft og en stigende global konkurrence. Det kræver politisk handling og mere medvind til en vigtig branche.

Vindenergi spiller i dag en nøglerolle i den grønne omstilling, og industrien indeholder tusindvis af gode arbejdspladser i Europa.

Samtidig befinder vi os i dag i en mere usikker verden, hvor fremmede magter er villige til at bruge vores afhængighed af produkter og råmaterialer som et våben mod os.

Både Kina og USA står på spring for at flytte arbejdspladserne i vindindustrien mod henholdsvis øst og vest.

Som erhvervsminister Morten Bødskov har peget på, så er erhvervspolitik blevet sikkerhedspolitik. Det gælder ikke mindst på det grønne område.

Læs også

Vind på europæiske hænder

Spørger man europæerne, ønsker de også, at vindindustrien forbliver på europæiske hænder. Faktisk viser nye tal fra Eurobarometer, at hele 85 procent af europæerne mener, at EU skal være med til at styrke produktionen af grønne teknologier i EU’s medlemslande.

Samme andel af europæerne mener tilsvarende, at EU skal investere massivt i sol og vind som vedvarende energikilder.

Det kræver politisk handling, hvis den europæiske vindindustri skal komme godt ud af krisen.

Spørger man europæerne, ønsker de også, at vindindustrien forbliver på europæiske hænder. 

Johan Moesgaard Andersen og Emil Drevsfeldt Nielsen

Den erkendelse er nået langt ind i Europa-Kommissionen. Ganske klogt vil man nu give lidt politisk medvind til den pressede vindindustri.

Europa-Kommissionen foreslår blandt andet, at vindmølleproducerne skal have bedre adgang til finansiering. Det er et godt forslag.

Endnu bedre er dog forslaget om nye udbudsprocesser, der i højere grad fremmer andre kriterier end blot prissætning.

Læs også

Behov for nye parametre

Så længe prisen er det afgørende parameter i udbudsprocesserne, vil de europæiske vindleverandører have svært ved at konkurrere med billige kinesiske vindmøller, der bliver fremmet af massiv kinesisk statsstøtte.

Derfor bør udbudsprocesserne fremover tage højde for kriterier som bæredygtighed, arbejdstagerrettigheder og sikkerhed.

Det er afgørende for både vores sikkerhed og den grønne omstilling med gode rammer for vores erhvervshavne.

Johan Moesgaard Andersen og Emil Drevsfeldt Nielsen

Her kan bæredygtighed, vækst og gode arbejdspladser altså gå hånd i hånd. Der er god grund til at bakke op om den positive dagsorden, som lige nu bliver sat i Bruxelles.

Samtidig bør danske politikere sikre bedre betingelser for de danske erhvervshavne. Her bliver kæmpe havvindmøller i dag svejset, bygget, transporteret og installeret offshore.

Det går ikke, at kommunalbestyrelser gentagne gange skærer ned på havneareal for at bygge dyre penthouselejligheder med havudsigt.

Det er afgørende for både vores sikkerhed og den grønne omstilling med gode rammer for vores erhvervshavne, som spiller en nøglerolle for vindindustrien og den grønne omstilling.

Fra Dansk Metal er opfordringen klar. EU og Danmark skal hjælpe den pressede europæiske vindindustri og sikre, at fremtidens vindmøller bliver produceret i Europa.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johan Moesgaard Andersen

EU-chef, Dansk Metal
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015)

Emil Drevsfeldt Nielsen

Erhvervspolitisk chef, Dansk Metal
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2019)

0:000:00