DI åbner for kvoteændringer

INTERIVIEW: Industrien vil gerne diskutere behovet for ændringer af CO2-kvotesystemet. Men der skal ikke ændres på kort sigt før, de langsigtede rammer er på plads. Markedet kalder på et stærkere prissignal til grønne investeringer, siger DI's Troels Ranis.
Viden om klimamål i 2030 vil give et stærkere prissignal til investeringer i den grønne omstilling, mener DI.
Viden om klimamål i 2030 vil give et stærkere prissignal til investeringer i den grønne omstilling, mener DI.Foto: di.dk
Morten Øyen

Vi ser frem til 2030-udspillet fra Kommissionen i foråret. Det, håber vi, kan sætte scenen og skabe et nyt momentum i debatten om kvotesystemet.

Troels Ranis
Chef for Energi- og klimapolitik i DI
Fakta
DI (Dansk Industri) er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening for omkring 10.000 virksomheder i Danmark. DI skriver selv, at de "arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra."
DI er med i den europæiske industri-paraplyorganisation BusinessEurope.

Kilde: di.dk
Skal der gribes ind i den måde EU's CO2-kvotemarked i dag fungerer på, så duer det ikke med nogen "isoleret indgriben". Derfor er industriens interesseorganisation DI bekymrede over EU-Kommissionens forslag til at stramme kvotemarkedet op, efter krisen har medført en historisk lav kvotepris.

Men det betyder ikke, at DI afviser at diskutere ændringer af kvotesystemet.

"Vi vil gerne diskutere behovet for ændringer på kort sigt, men man bliver nødt til at få fastlagt de langsigtede rammer først. Der er behov for en langsigtet reform af kvotesystemet, og kun i den sammenhæng kan det give mening at se på behovet for justeringer inden 2020," siger Troels Ranis, chef for Energi- og klimapolitik i DI.

Unødige ekstra omkostninger
Konkret har Kommissionen, med Connie Hedegaard i spidsen, i første omgang foreslået at udsætte auktion af kvoter, hvilket på kort sigt vil kunne få prisen på kvoter til at stige. Og senest er det blevet fulgt op med et katalog af muligheder fra Kommissionen, der yderligere skal opstramme det europæiske kvotesystem inden 2020.

Dokumentation
Sagen kort:

1. januar 2013 går CO2-kvoteordningen ind i den 3. kvotehandels-periode, og en række nye regler træder i kraft. EU's CO2-kvoteordning har siden 2005 omfattet en betydelig del af energisektoren og den energitunge industri samt offshoresektoren.
EU's system for emissionshandel har fået et stigende overskud af kvoter i de seneste år. EU-Kommissionen mener ikke, at det er klogt bevidst at fortsætte med at forsyne et allerede overforsynet marked. Derfor har EU-Kommissionen allerede foreslået en ændring af tidsplanen for, hvornår kvoterne kan auktioneres. Nu foreslår Kommissionen så også nogle strukturelle ændringer af kvotesystemet. Til foråret vil EU-Kommissionen fremlægge sit bud på et klimamål for EU i 2013.


0:000:00