Debat

DI: Regeringen begår tillidsbrud, når den pludselig vil hæve industriens CO2-afgift

Med regeringens nye lovforslag står danske virksomheder over for at skulle betale 300 millioner kroner ekstra i afgifter. Det vil gøre det dyrere at drive virksomhed i Danmark og begrænse mulighederne for at investere grønt, skriver branchedirektør Peter Trillingsgaard.

Det undrer mig ærligt talt, at politikere, der tilmed har slået sig op på at gå op i klimaet, med et nyt lovforslag vil hæve den allerede aftalte CO2-afgift i industrien med yderligere 60 kroner per udledt tons CO2, skriver DI's Peter Trillingsgaard.
Det undrer mig ærligt talt, at politikere, der tilmed har slået sig op på at gå op i klimaet, med et nyt lovforslag vil hæve den allerede aftalte CO2-afgift i industrien med yderligere 60 kroner per udledt tons CO2, skriver DI's Peter Trillingsgaard.Foto: Emilie Lærke/Ritzau Scanpix
Peter Trillingsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg er stolt af at bo i et land, der har verdens mest ambitiøse klimamål.

Og jeg er også utroligt glad for dagligt at arbejde med en masse af de danske virksomheder, der rent faktisk kan levere på vores grønne målsætninger.

Vi har meget travlt, hvis vi skal reducere vores CO2-udslip med 70 procent i 2030.

Det kræver en meget stor indsats fra os alle og i hele vores samfund. Og det kræver i særdeleshed en indsats fra de virksomheder, der er energitunge, og som er i gang med at erstatte sorte energikilder med grønne. 

Det er virksomheder, der leverer både dagens og morgendagens grønne løsninger

Peter Trillingsgaard
Branchedirektør, DI

Det er virksomheder, der eksempelvis producerer den medicin, som gør os raske, eller de fødevarer, som vi spiser. Og det er virksomheder, der leverer både dagens og morgendagens grønne løsninger.

Det kræver massive investeringer og planlægning, at reducere vores energiforbrug, at omstille produktionen til grønne energiformer som biogas, sol og vind.

Derfor undrer det mig ærligt talt, at politikere, der tilmed har slået sig op på at gå op i klimaet, med et nyt lovforslag vil hæve den allerede aftalte CO2-afgift i industrien med yderligere 60 kroner per udledt tons CO2. 

Hjælper hverken den grønne omstilling eller klimakampen

I de danske storbyer koster en kop kaffe og et stykke brød rask væk 60 kroner, og jeg forstår godt, hvis det ikke lyder af meget.

I den virkelige verden forholder det sig bare sådan, at virksomhederne samlet set står overfor at skulle betale 300 millioner kroner ekstra i afgifter oveni den CO2-afgift, som allerede er aftalt.

300 millioner kroner som danske produktionsvirksomheder kunne have brugt på grønne investeringer. Grønne investeringer, som vil reducere virksomhedernes CO2-udledning, og som vil få os tættere på at indfri målsætningen på de 70 procent.

Læs også

I DI støtter vi en CO2-afgift på industrien, som i Danmark heldigvis allerede er skruet fornuftigt sammen, så vi kan holde på og udvikle danske arbejdspladser og ikke sende produktion og CO2-udledninger til udlandet.

Der bliver brugt mange ressourcer på at gå i en grønnere retning i erhvervslivet, og det hjælper hverken den grønne omstilling eller klimakampen, hvis der bliver skruet op for en allerede aftalt afgift, som virksomhederne siden 2022 har brugt kræfter på at kalkulere med, så det både er muligt at drive forretning og investere langsigtet. 

300 millioner kroner som danske produktionsvirksomheder kunne have brugt på grønne investeringer

Peter Trillingsgaard
Branchedirektør, DI

En aftale er en aftale, og i dagens Danmark bør det være sådan, at vi kan regne med de ting, som bliver indgået.

Forringer tilliden til politikerne

Det er svært som virksomhed at kunne regne med noget som helst – hvad end det er investeringer eller CO2-udledninger – når aftaler om noget så konkret som et afgiftsniveau ikke overholdes. 

Det forringer tilliden til politikerne. Det udvander virksomhedernes muligheder for at foretage grønne investeringer. Og det skader vores konkurrenceevne.

Læs også

Der er meget på spil både frem mod 2030 og efter. Ikke bare for virksomhederne, men for vores samfund i det hele taget.

Den grønne omstilling kræver kloge og langsigtede investeringsbeslutninger nu, og de træffes bedst med tilstrækkelige midler og vished om, at ting ikke pludseligt ændrer sig.

Jeg håber og tror på, at fornuften vil sejre hos vores beslutningstagere nu her, hvor de skal til at implementere den grønne skattereform for industrien.

Hvis der bliver holdt fast i det aftalte, er jeg sikker på, at vi kan holde kursen i klimakampen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Trillingsgaard

Direktør, DI Produktion
Kandidat i samfundsvidenskab og historie (Aalborg Uni. 1999)









0:000:00