DIIS-forsker: Energiforsyningen skal gentænkes som element i europæisk sikkerhedspolitik

Det er tid til at gentænke energipolitik som et centralt sikkerhedspolitisk spørgsmål. Det betyder diversificering af kilder og omstilling til mere vedvarende energi. Trods den akutte krise, kan Nord Stream 2 måske krybe sig ind i de tyske planer igen, skriver Tine Villumsen Berling.

Nord Stream 2 er et symbol på den splittelse, Rusland har skabt i Europa, skriver Trine Villumsen Berling. 
Nord Stream 2 er et symbol på den splittelse, Rusland har skabt i Europa, skriver Trine Villumsen Berling. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er som at føje spot til skade. Europa stod allerede i en gaskrise, som havde forårsaget meget høje priser for forbrugerne.

Den opstod på baggrund af en kombination af politik og natur. Vejret havde opført sig ekstremt: for lidt vind til de danske vindmøller, for lidt regn i Norge til at opretholde vandkraften, for kold en vinter og for varm en sommer, hvor vi brugte mere energi på at varme op og køle ned.

Samtidig har vi også set gasfelter blive taget ud af drift på grund af renovation, for eksempel det danske gasfelt Tyra. Og i Holland er man ved at udfase det store Groeningen felt. Vi producerede simpelthen mindre gas selv i 2020 og 2021 i Europa.

0:000:00