Direktør i tænketank: Skal Jens Stoltenberg væk fra Nato er et klimajob oplagt

Den danske statsminister Mette Frederiksen nævnes som bud på ny Nato-chef, men hvad skal norske Jens Stoltenberg så? Hans egen tidligere finansminister Kristin Halvorsen har et bud.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Midt i spillet om, hvem der skal være den næste chef for Nato, rejses også spørgsmålet om, hvad den afgående så skal lave.

I fredags var Nato’s generalsekretær Jens Stoltenberg på besøg ”hjemme” hos den norske klimatænketank Cicero Senter for klimaforskning for at dele sit og militæralliancens blik på klima og sikkerhed.

Når vi bevæger os fra fossile energikilder til vedvarende kilder, må vi ikke skabe en ny overafhængighed af råvarer fra nogle få lande, såsom Kina og Rusland.

Jens Stoltenberg
Generalsekretær i Nato

Og ifølge tænketankens direktør, Kristin Halvorsen, som også var finansminister i Stoltenbergs tidligere regering i Norge, ligger det lige for, hvad Jens Stoltenberg bør arbejde med efter Nato:

”Det ville være fantastisk, hvis hans næste job havde med klima at gøre,” siger Kristin Halvorsen.

”Hans enorme engagement og fokus på implementering gør, at det er helt åbenlyst. Det næste område, der får ham som talsmand, får en vigtig stemme og et boost,” tilføjer hun.

Har arbejdet med klima før

Halvorsen peger på, at den tidligere norske statsminister har været optaget af klima- og miljøspørgsmål, siden han var i ungdomspolitik. Og på scenen hos Cicero fortæller Stoltenberg selv, at han har arbejdet med klima gennem hele sit politiske liv:

I hans første job hos Statistisk Sentralbyrå (SSB) som økonom, i hans første job som politiker som statssekretær i Miljøministeriet i 1990, og i hans seneste job, inden han blev generalsekretær i Nato som FN's særlige udsending for klimaforandringer.

”Jeg tror, ​​det ligger hans hjerte nært. Så jeg håber, at der er en spændende udfordring for ham der,” siger Kristin Halvorsen.

Har fået klima ind i Nato

Hos Cicero fortalte Jens Stoltenberg, at Nato med ham som generalsekretær endelig fik klima med i Nato’s sikkerhedspolitiske tænkning. Indtil topmødet i Madrid sidste år var klima ikke nævnt i organisationens strategiske koncept.

”Jeg mener, at Nato har en rolle at spille i klimapolitikken,” sagde Stoltenberg til et publikum bestående af blandt andet klimaforskere, politikere og pressefolk.

Læs også

Han fortalte forsamlingen, at det er vigtigt for Nato at forstå og analysere sammenhængen mellem klimaforandringer og sikkerhed.

”Klima og klimaforandringer påvirker vores strategiske omgivelser. Det er indlysende for mange, men ikke for alle. Når der er mere ekstremt vejr, mere tørke, flere oversvømmelser, intensiverer det eksisterende konflikter og skaber nye,” sagde Stoltenberg.

Grønt skift har konsekvenser for sikkerhed

Nato’s nuværende generalsekretær påpegede, at militæralliancens operationer er påvirket af klimaforandringer, både øvelser, udstyr, uniformer og personel. Og krigen i Ukraine fik beslutningstagerne i Europa til at se, at energiforsyningen, og hvor de køber deres gas fra, er et politisk spørgsmål og ikke kun et kommercielt spørgsmål.

”Det grønne skifte har konsekvenser for vores sikkerhed. Vi er sårbare i forhold til energiforsyning. Når vi bevæger os fra fossile energikilder til vedvarende kilder, må vi ikke skabe en ny overafhængighed af råvarer fra nogle få lande, såsom Kina og Rusland,” sagde Stoltenberg.

Er det ikke fristende at fortsætte i jobbet som Nato-generalsekretær, blev han spurgt.

”Jeg har ét fokus, og det er at gøre mit job færdigt som planlagt. Jeg stopper til efteråret, og det er det, der kommer til at ske,” svarede Jens Stoltenberg.

Hvem der skal være Natos næste generalsekretær ventes at blive afgjort på et Nato-topmøde den 11.-12. juli i Vilnius.


Artiklen er skrevet med afsæt i "Kristin Halvorsen om Jens Stoltenberg: Fantastisk hvis hans neste jobb bliv en klimajobb" fra Altinget.no

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jens Stoltenberg

Generalsekretær, Nato, fhv. statsminister, Norge
cand.oecon. (Oslo Uni. 1987)

0:000:00