EL: Grønne obligationer skal sikre investeringer

FINANSIERING: Enhedslisten foreslår grønne obligationer til at sikre investeringer til omstilling til vedvarende energi. Ideen bakkes op af Dansk Energi, og PensionDanmark er heller ikke afvisende.
Enhedslisten ønsker, grønne obligationer skal være med til at finansiere grønne investeringer.
Enhedslisten ønsker, grønne obligationer skal være med til at finansiere grønne investeringer.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Pensionsselskaberne kan få stor sikkerhed, for staten går ind og garanterer for lånet, men de vil til gengæld kun få en lav forrentning. Men med dagens usikre marked omkring os, så er jeg sikker på, de gerne vil være med.

Per Clausen
Energi- og klimaordfører, EL
Fakta
Ideen fra Enhedslisten er, at grønne obligationer udstedt af staten til en "rimelig" forrentning skal kunne fremskaffe penge til en fond, der kan udlåne pengene til mere gunstige vilkår end ellers til virksomheder, offentlige institutioner, kommuner og private, som de skal bruge på energibesparelse, energirenoveringer og investeringer i vedvarende energi.

Kilde: Enhedslisten
Fakta
PensionDanmarks aftale med EKF

PensionDanmark indgik i oktober en aftale med den statslige Eksport Kredit Fonden, EKF, om, at stille en ramme på 10 mia. kr. til rådighed til finansiering af dansk eksport. EKF udvælger de eksportprojekter, hvor man har interesse i at give en statslig garanti for finansieringen, som PensionDanmark så kan tage stilling til case by case.

Garantien fra EKF betyder, at investeringsrisikoen for PensionDanmark er minimal. Investeringen vil ifølge PensionDanmarks forventninger give en forrentning lidt over renten på danske statsobligationer.

PensionDanmark og EKF regner med, at vindmølleparker vil udgøre en væsentlig del af de projekter, der ydes finansiering til. Men som udgangspunkt kan en bred vifte af brancher og investeringer være relevante.


Kilde: PensionDanmark
Det skal være billigere for virksomheder og borgere at omstille sig til vedvarende energi. Derfor foreslår Enhedslisten nu såkaldte grønne obligationer, der skal få pensionsmilliarderne involveret i den grønne omlægning. Mere konkret forestiller Enhedslisten sig, at staten skal udstede særlige grønne obligationer, der skal kunne fremskaffe penge til en fond, som kan udlåne pengene til investeringer i energieffektiviseringer, energirenovering og investeringer i vedvarende energi.

"Vi ligger ikke fast på metoden, men det skal være en model, hvor vi fremskaffer nogle penge, der kan lånes ud på nogle vilkår, som er så gunstige, at vi kan få rigtig gang i de investeringer, der er nødvendige for omstillingen til vedvarende energi," siger Enhedslistens Per Clausen.

EL: Pensionsselskaber er interesserede
Enhedslisten har tidligere forsøgt at ændre på rammebeskatningen for pensionskasserne, så der kunne komme flere penge til grønne investeringer derfra. Men den model er der ingen politisk lydhørhed overfor. Derfor har partiet justeret sit oprindelige ønske og har også lyttet til, at Venstre og Konservative ikke er modstandere af de investeringer, regeringen ønsker til vedvarende energi - kun finansieringen af dem gennem øgede afgifter. Men kan pensionskasserne engageres af en mere frivillig vej, så vil partierne kunne finde endnu en finansieringskilde til den grønne omstilling, lyder det fra Enhedslisten. Og det vil pensionsselskaberne gerne, hævder partiet.

"Pensionsselskaberne har selvfølgelig så et ønske om stor sikkerhed for deres investering og en stor forrentning. Men der bliver vi så nødt til at sige, at det kan de ikke få. De kan få stor sikkerhed, for staten går ind og garantere for lånet, men de vil til gengæld kun få en lav forrentning. Men med dagens usikre marked omkring os, så er jeg sikker på, de gerne vil være med," siger Per Clausen.

Pensionskasse investerer grønt
Og pensionsselskaberne er allerede begyndt med grønne investeringer. Sidste år investerede PensionDanmark for første gang i vedvarende energi i Danmark med 700 millioner kroner i Nysted Havmøllepark. Og det blev i marts fulgt op med en investering på 3,8 milliarder kroner i havmølleparken ved Anholt, som skal være færdigbygget i 2013. Og det kommer ikke til at stoppe der, for i oktober indgik man en ny aftale med EKF, der åbner for nye investeringer (se faktaboks).

"Vi deltager gerne i yderligere investeringer, der forener omstillingen til vedvarende energikilder med et konkurrencedygtigt og stabilt afkast," siger adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.

PensionDanmark har i samarbejde med Dong Energy udviklet en model med etableringen af Anholt Havvindmøllepark, som de sagtens kan forestille sig blive gentaget. Men de er heller ikke afvisende over for ideen om grønne obligationer. "Det kan godt være, der er muligheder via grønne obligationer, men det vil vi først vurdere, når der bliver præsenteret et konkret forslag," siger Torben Möger Pedersen.

Nødvendigt at tiltrække "tålmodige penge"
Dansk Energi ser med stor tilfredshed, at Enhedslisten har rejst spørgsmålet om, hvordan man kan tiltrække "tålmodige penge", altså langsigtede investeringer. Det er noget, organisationen selv sidder og kigger på, og herfra vil man gerne bidrage med at se på mulighederne for grønne obligationer.

"Det er nødvendigt at sikre sig penge til investeringerne, og derfor er det også nødvendigt at se på, hvordan man kan gøre det attraktivt for dem, som sidder med de tålmodige penge, at bidrage med investeringerne," siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge.

Forslag rejser spørgsmål
Enhedslistens forslag er dog stadig ikke helt konkret, og derfor rejser der sig også en række spørgsmål, mener Dansk Energi.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00