Debat

Lederne: Det er politikernes ansvar at afmystificere den grønne fremtid

De fleste ved godt, at vi risikerer endnu flere voldsomme natur- og vejrkatastrofer, hvis vi ikke håndterer klimakrisen. Til gengæld ved kun de færreste, hvordan et klimaomstillet samfund vil se ud. Derfor bør politikere og eksperter blive mere konkrete, når de beskriver fremtiden, skriver Anders Nolting Magelund.

Som en af de såkaldt klimaprofessionelle vil jeg bestræbe mig på at gøre det ukendte mere kendt og konkret ud fra den viden, jeg har. Jeg er overbevist om, at det er vejen til at imødekomme den stigende skepsis mod klimaomstillingen, skriver Anders Nolting Magelund.
Som en af de såkaldt klimaprofessionelle vil jeg bestræbe mig på at gøre det ukendte mere kendt og konkret ud fra den viden, jeg har. Jeg er overbevist om, at det er vejen til at imødekomme den stigende skepsis mod klimaomstillingen, skriver Anders Nolting Magelund.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Anders Nolting Magelund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den folkelige vilje til at klimaomstille samfundet er flere steder i verden dalende.

Mit bud er, at det langt hen ad vejen skyldes en udbredt uvished og forvirring om, hvordan en fremtid i et klimaomstillet samfund egentlig ser ud.

I enhver gyserfilm er det oftest det, vi ikke ser på skærmen, vi frygter mest. Virkeligheden er som bekendt oftest langt bedre end skrækforestillingerne.

I 2024 kan klimaskeptikerne få medvind både til det amerikanske præsidentvalg i november og Europa-Parlamentsvalget i juni.

Vinder Donald Trump det amerikanske valg, har han meddelt, at han vil trække USA ud af Parisaftalen.

Forud for Europa-Parlamentsvalget har flere klimaskeptiske kandidater erklæret, at de vil tilbagerulle dele af den ellers ambitiøse lovgivning, som EU har indført de sidste par år.

Hvis man vil undgå, at skepsissen griber om sig, er det vigtigt, at politikere og eksperter skaber vished og forsøger at svare på spørgsmål om borgernes fremtidige hverdag så præcist som muligt.

Læs også

Scenarier for en grøn fremtid

Professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Michael Bang Petersen har i publikationen ”Fra klimakrise til klimahandling” udtalt, at han efterlyser tydeligere kommunikation fra politikere, som vi så det under coronapandemien.

Jobeffekterne af omstillingen er langt fra så bekymrende, som mange måske forestiller sig.

Anders Nolting Magelund
Klimapolitisk chefkonsulent, Lederne

Politikere skal – netop ved at være mere konkrete – give bedre forudsætninger for befolkningens handlemuligheder og kommunikere klart om, hvad klimaomstillingen vil betyde for borgerens livsmuligheder.

Concito har udregnet en CO2-afgift på landbruget til at betyde en prisstigning på 135 kroner om året per husstand. Det er godt 11 kroner mere om måneden for et klimaomstillet landbrug.

Jobeffekterne af omstillingen er også beregnet af Concito og Mandag Morgen, og de er langt fra så bekymrende, som mange måske forestiller sig.

Der forventes faktisk at blive skabt 50.000 nye jobs frem mod 2030, selvfølgelig med nogle omrokeringer på arbejdsmarkedet i og med, at nogle sektorer vil opleve tab af job, mens andre vil opleve gevinster.

Jeg tror, at flertallet af os ser den slags ændringer som overkommelige.

Læs også

Tryghed om fremtiden

Og så er der alle de mere sansemæssige eller æstetisk orienterede emner, som også må gøres mere konkrete: Hvordan vil landskabet se ud med flere vindmøller, solceller og anden klimateknologi, vi måske ikke er vant til at se på?

Hvordan smager klimavenlig mad? Hvordan er det at gå med tøj fremstillet af nye typer klimavenlige materialer? Hvordan lugter en by, når der ikke kører fossildrevne køretøjer rundt?

Svarene kan skabe mere tryghed om en ellers ukendt fremtid.

Anders Nolting Magelund
Klimapolitisk chefkonsulent, Lederne

Hvordan kan vi holde ferie inden for Parisaftalens 1,5 graders målsætning? Og hvilke nye forestillinger om, hvad det gode liv er, kan vi forvente?

Disse spørgsmål skylder politikerne befolkningen at få bedre svar på. Svarene kan skabe mere tryghed om en ellers ukendt fremtid.

Når det gælder erhvervslivet, skal det selvfølgelig også meldes klart ud, hvad den lovgivning, virksomhederne står overfor, betyder for deres produktion.

Jeg bliver som såkaldt klimaprofessionel ofte mødt med spørgsmål fra erhvervsfolk som ”hvad vil en CO2-afgift på industrien eller EU’s nye direktiver egentlig betyde for os?” eller ”hvad betyder det for mine medarbejdere?”.

Læs også

Det gode liv

Ligesom politikerne kan erhvervslivets ledere også udvise lederskab, når de over for befolkningen er med til at tegne handlemulighederne tydeligere op.

Tidligere EU-klimakommissær Connie Hedegaard udtalte i publikationen Fra klimakrise til klimahandling, at virksomheder skal være bedre til at kommunikere deres løsninger og den innovation, der demonstrerer, at man godt kan leve sit liv på en fundamentalt anderledes måde og samtidig bevare moderne bekvemmeligheder.

Som en af de såkaldt klimaprofessionelle vil jeg bestræbe mig på at gøre det ukendte mere kendt og konkret ud fra den viden, jeg har.

Anders Nolting Magelund
Klimapolitisk chefkonsulent, Lederne

Et eksempel er indførslen af elbiler, der har vist sig ikke at være en voldsomt stor forandring i folks velkendte vaner eller økonomiske situation.

Men samtidig understreger Hedegaard behovet for, at politikere er ærlige omkring omstillingen og også gør det klart, hvilke afkald der vil være:

”Derfor bliver det nødvendigt med en fælles dialog om adfærdsændringer, og hvad det gode liv er i det 21. århundrede, hvilken slags vækst og værdier vi skal satse på.”

Som en af de såkaldt klimaprofessionelle vil jeg i hvert fald bestræbe mig på at gøre det ukendte mere kendt og konkret ud fra den viden, jeg har.

Jeg er overbevist om, at det er vejen til at imødekomme den stigende skepsis mod klimaomstillingen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Nolting Magelund

Klimapolitisk chefkonsulent, Lederne, forfatter
MSc, philosophy og business administration (CBS 2014)

0:000:00