Debat

Lederne: SMV’erne må ikke fare vild i ESG-junglen

Arbejdet med ESG kan være uoverskueligt, især for mindre virksomheder. Men SMV’erne er nødt til at tage tyren ved hornene, for lige om lidt vil de blive mødt med krav fra større virksomhedskunder og investorer, skriver Bodil Nordestgaard Ismiris, administrerende direktør i Ledernes Hovedorganisation.

Det er ærgerligt, hvis besværet og bøvlet skal forhindre ledere i
at tage fat på arbejdet med ESG, skriver Bodil Nordestgaard Ismiris.
Det er ærgerligt, hvis besværet og bøvlet skal forhindre ledere i at tage fat på arbejdet med ESG, skriver Bodil Nordestgaard Ismiris.Foto: Pressefoto/Lederne
Bodil Nordestgaard Ismiris
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er man leder i en mindre virksomhed i Danmark, er det en god ide hurtigt at sørge for at få overblik over virksomhedens arbejde med ESG (Environmental, Social og Governance). I hvert fald hvis man er leverandør til en større virksomhed.

For i løbet af de kommende år vil rigtigt mange mindre virksomheder blive mødt med krav fra større virksomhedskunder om at kunne dokumentere ESG-indsatsen.

Forklaringen findes i EU’s rapporteringsdirektiv, kendt som CSRD.

Det træder i kraft fra næste år og gælder store virksomheder på over 500 ansatte. Direktivet indebærer også senere krav til virksomheder med flere end 250 ansatte eller en balancesum på over 156 millioner kroner eller nettoomsætning på 313 millioner kroner. For dem vil kravene gælde fra rapporteringsåret 2025. Senere omfattes også børsnoterede SMV’er.

De stores krav rammer også de små

Selvom rapporteringskravene i første og anden omgang kun gælder større virksomheder, mærker mange SMV’er allerede nu konsekvenserne, fordi de bliver mødt med krav fra virksomhedskunder om blandt andet at levere data for CO2, brug af vedvarende energi eller om at dokumentere, at de ikke er medvirkende til brud på menneskerettigheder.

På den baggrund er det foruroligende, at kun cirka 15 procent af de privatansatte ledere selv mener, de har de nødvendige forudsætninger for at kunne leve op til forventningerne om grøn og social omstilling fra kunder, banker og investorer.

Læs også

Det viser en undersøgelse fra Lederne med flere end 1.000 respondenter. Især ledere på mindre virksomheder finder ESG og bæredygtighed besværligt. De har heller ikke altid den fulde forståelse af, hvad det præcis er, der rammer dem på det lovmæssige område.  

Samtidig er det bøvlet, bureaukratisk og dyrt for mange mindre virksomheder at systematisere og dokumentere sit ESG-arbejde. Det har man eksempelvis erfaret hos en af forsyningssektorens førende el- og automationsvirksomheder, Dansk Miljø- & Energistyring i Holstebro.

Her fortæller administrerende direktør Klaus Dalgaard Hansen, at han har oplevet, at der pludselig er en urskov af initiativer omkring bæredygtighed. For en mindre virksomhed er det med direktørens ord uoverskueligt, hvad der er lov, forventninger, ønsker eller noget helt fjerde.

Grønne muligheder

Der er store gevinster at hente for de virksomheder, som kommer i gang, før omverdenens krav for alvor rammer

Bodil Nordestgaard Ismiris
Administrerende direktør, Ledernes Hovedorganisation

Det er helt forståeligt, hvis man som leder i en mindre virksomhed farer vild i ESG-junglen. Derfor har Lederne i samarbejde med Deloitte og Danske Bank udviklet ESG Profilen – et digitalt værktøj, som netop er blevet gratis tilgængeligt for alle ledere og virksomheder, der ønsker at arbejde systematisk med ESG-data.

Med det nye værktøj håber vi at kunne hjælpe især små og mellemstore virksomheder i gang med bæredygtighedsindsatsen samtidig med, at lederne guides gennem de forskellige led i ESG-arbejdet. På den måde kan de komme lettere gennem de ellers besværlige led i processen, hvor ESG-arbejdet alt for ofte strander.

For det er ærgerligt, hvis besværet og bøvlet skal forhindre ledere i at tage fat på arbejdet med ESG. Ikke mindst fordi der er store gevinster at hente for de virksomheder, som kommer i gang, før omverdenens krav om dokumentation for bæredygtighed for alvor rammer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bodil Nordestgaard Ismiris

Adm. direktør, Lederne, næstformand i besyrelsen, PFA, i repræsentantskabet for ATP
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999)

0:000:00