Debat

Mellemfolkeligt Samvirke: Danmark skal arbejde for, at COP28 bliver starten på enden for den fossile sektor

Politikerne skal vælge deres befolkninger over fossile virksomheder og -investorer. Med videnskabens ord og folkelig opbakning skal de presse fossile interesser ud af forhandlingslokalet. Danmark skal gå forrest i den bevægelse, skriver Caroline Bessermann og Katrine Ehnhuus. 

Når Danmark og andre lande begynder at vise forpligtelse, vil det gøre det svært at holde forsvaret af de fossile interesser intakt i Emiraterne de næste to uger, skriver Caroline Bessermann og Katrine Ehnhuus.
Når Danmark og andre lande begynder at vise forpligtelse, vil det gøre det svært at holde forsvaret af de fossile interesser intakt i Emiraterne de næste to uger, skriver Caroline Bessermann og Katrine Ehnhuus.Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters/Ritzau Scanpix
Caroline Bessermann
Katrine Ehnhuus
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klimaforhandlingerne i COP28 går i gang nu. I slipstrømmen af en stribe rapporter, der viser, at verdens regeringer kun står til at forværre klimakrisen, og at olie-, gas- og kulselskaber lever i bedste velgående, er der kommet fornyet spotlight på den fossile sektor.

Nu er det både det Internationale Energiagentur (IEA), FNs miljøagentur (UNEP) og flere andre prominente internationale organisationer, der konkluderer, at der indenfor Parisaftalens 1.5 graders mål ikke er plads til nogen nye fossile projekter.

Samtidig varsler visse lande med at stoppe pengestrømmene til fossile projekter. Hopper verdens lande med på bølgen og sikrer en udfasning af fossile brændsler og stop for fossil finansiering, kan COP28 blive starten på slutningen for den fossile industri.

Det starter og slutter alt sammen med, hvad landene kommer til COP28 med. Danmark skal gå til forhandlingsbordet med konkrete løfter om et øjeblikkeligt dansk stop for fossil ekspansion og fossil finansiering.

I hele COP’ens historie er udfasning af fossile brændsler aldrig nået med i en sluttekst. At COP28 bliver afholdt i olielandet, de forenede Emirater og ledes af den skandaleramte olieboss, Ahmed Al Jaber, lægger heller ikke op til, at det bliver nemt denne gang.

Læs også

Politisk krydspres

Dog skal man ikke undervurdere det krydspres, som verdens regeringer står i. På den ene side skriver Emission Gap Report fra sidste uge, at der kun er 14% sandsynlighed for at verdens lande vil nå Parisaftalens 1.5 graders mål. Niveauet for handling skal gevaldigt skrues op.

De fleste fossilselskaber forholder sig ganske passivt til den verdens-omspændende klimakrise, de selv er hovedmotor bag. 

Caroline Bessermann og Katrine Ehnhuus
Medlemmer af Nordic Center for Sustainable Finance, Mellemfolkelig Samvirke

På den anden side, står fossile brændsler stadig for 90 procent af de globale CO2-udledninger, og IEA genbekræftede så sent som i sidste uge sin konklusion fra 2021, om at alle nye fossile projekter nu forbryder sig mod Paris-aftalen.

De konkluderer også, at et øjeblikkeligt stop for nye olie- og gasprojekter ikke vil gå ud over forsyningssikkerheden. Krydspresset understreger, at der er brug for, at der sker noget drastisk, og at man godt ved, hvor pilen peger hen.

For på trods af IEA’s klare konklusion står 96% af fossilselskaber til at udvide deres fossile produktion. De største fossilselskaber vil stadig have langt størstedelen af deres aktiviteter i fossile brændsler i 2030. Fossilselskaberne ser stadig på den grønne omstilling fra sidelinjen.

Lige nu er det kun 2.5 procent af olie- og gasselskabernes investeringer, der går til vedvarende energi – svarende til 1 procent af de samlede globale investeringer i vedvarende energi. Ud af tusinder af producenter, kommer 60 procent af investeringerne fra kun fire virksomheder.

De fleste forholder sig ganske passivt til den verdensomspændende klimakrise, de selv er hovedmotor bag. Alt det understreger, at de fossile selskaber ikke ved at omstille sig frivilligt. Det kræver politisk regulering.

Læs også

Armlægning med fossilindustrien

Det vil kræve en sluttekst til COP, hvor man både skriver, at man vil udfase fossile brændsler og vil stoppe for finansiering af nye fossile projekter. Og Danmark kan være med til at skaffe det.

Lukker man smuthullerne i Nordsøaftalen, ville man følge IEAs klare anbefaling og stoppe for alle nye olie- og gasprojekter i dansk farvand.

Og laver man et nationalt forbud mod lån til nye fossile projekter, og de virksomheder der igangsætter dem, så rykker man ikke blot milliarder af kroner væk fra det fossile, man bliver det første internationale eksempel på, at politisk regulering kan være med til at stoppe fossilselskabernes selvmordsmission.

En entydig historisk sejr for klimaet er indenfor rækkevidde selv på oliestaternes hjemmebane.

Caroline Bessermann og Katrine Ehnhuus
Medlemmer af Nordic Center for Sustainable Finance, Mellemfolkelig Samvirke

Lukker man tilførslen af penge og nye licenser, lukker man de projekter, der lige nu vil sætte ild til Parisaftalen.

Når Danmark og andre lande begynder at vise den form for forpligtelse, vil det gøre det svært at holde forsvaret af de fossile interesser intakt i Emiraterne de næste to uger. På COP er det staternes ansvar at lægge arm med den fossile industri.

Politikerne skal vælge deres befolkninger over fossile virksomheder og fossile investorer. Med videnskabens ord og folkelig opbakning skal de presse fossile interesser ud af forhandlingslokalet.

Det vil betyde, at en entydig historisk sejr for klimaet er indenfor rækkevidde selv på oliestaternes hjemmebane.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Caroline Bessermann

Aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse, studerende, Københavns Universitet
bachelor i international business and politics (CBS)

Katrine Ehnhuus

Rådgiver, Mellemfolkeligt Samvirke, bestyrelsesmedlem, pensionskassen P+
cand.scient.pol. (Syddansk Uni. 2015)

0:000:00