Debat

Mellemfolkeligt Samvirke: Forbud mod fossile lån kan give regeringen en gratis klimasejr

Vælger Morten Bødskov at regulere udlån til fossile selskaber, vil det være en gratis omgang, der gør Danmark til en global ledestjerne for bæredygtige pengestrømme, skriver Katrine Ehnhuus.

Et nyt forskningsstudie fra Havard Business School har konkluderet, at restriktioner på bankers lån til fossile selskaber resulterer i betydelige CO2-reduktioner, skriver Katrine Ehnhuus.
Et nyt forskningsstudie fra Havard Business School har konkluderet, at restriktioner på bankers lån til fossile selskaber resulterer i betydelige CO2-reduktioner, skriver Katrine Ehnhuus.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Katrine Ehnhuus
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I de fleste tilfælde er der en høj pris at betale, hvis man vil skabe virkelig banebrydende politik. Men indimellem opstår der en unik mulighed, hvor det nærmest ikke koster noget. Lige nu står Morten Bødskov med sådan en mulighed.

Kort fortalt har Danmark muligheden for at indføre klimaregulering af finanssektoren, der vil høste stor international anerkendelse, uden at der skal findes penge på finansloven og uden negative konsekvenser for danske borgere og erhvervsliv.

FN's klimapanel, IPCC, har igen slået fast, at der flyder mange flere offentlige og private midler til kul, olie og gas end til grønne løsninger. Men Danmark kan blive det første land, der forbyder lån til fossile selskaber, som bygger nye olie- og gasfelter og nye kulminer.

Det er ambitiøs regulering alle andre steder i verden end i Danmark. For i Danmark er sektoren allerede gået foran.

Restriktioner på fossile lån

Danske Bank, der siden Parisaftalen har lagt 100 milliarder kroner i kul- olie og gasselskaber, har med sin nye klimaplan besluttet at stoppe lån til fossile selskaber, der ekspanderer sin kul- olie og gasproduktion.

Regeringen skal blot gribe den bold, der allerede er blevet kastet

Katrine Ehnhuus
Rådgiver, Mellemfolkeligt Samvirke

På nær Jyske Bank, der har været ansvarlig for to mindre udlån, er der ikke andre danske banker, som historisk set har lånt penge til fossile selskaber.

Det er oplagt, at regeringen bakker op om Danske Banks klimafremskridt ved at gennemføre regulering, der understøtter udviklingen, og som kan anvise vejen for lignende regulering i andre lande.

Det vil nemlig føre til, at konkurrenter til den danske banksektor bliver nødt til at indføre samme klimastandarder, og det vil give mere lige konkurrencevilkår.

Sagen er da også allerede på politikernes radar, og Folketinget behandler lige nu SF's beslutningsforslag om netop at forbyde fossile lån. Nu skal regeringen blot gribe den bold, der allerede er blevet kastet.

Forslaget koster som nævnt ikke noget, men klimaeffekten er stor. Et nyt forskningsstudie fra Havard Business School har konkluderet, at restriktioner på bankers lån til fossile selskaber resulterer i betydelige CO2-reduktioner – "større end man kunne have ventet."

Der er altså en reel og vigtig klimaeffekt at hente ved at regulere bankers udlån til kul, olie og gas – også selvom reguleringen i første omgang udelukkende omfatter danske banker.

Private pengestrømme

Regeringen har tidligere henvist til EU som det sted, hvor klimaregulering af finanssektoren skal komme fra. Men den regulering, der lige nu er på vej fra EU, omhandler primært krav til klassificering og rapportering, og er altså ikke noget, der i sig selv dirigerer pengestrømme væk fra sorte energikilder.

Læs også

Og hvorfor vente på regulering fra EU, når vi kan gå foran? Morten Bødskov går allerede foran sine europæiske kollegaer i kampen for at vende offentlige pengestrømme.

Erhvervsministeren har nemlig sat sig i formandsstolen for en alliance af lande, der vil få offentlige eksportkreditter til at understøtte Parisaftalen frem for at modarbejde den. Men det arbejde bliver kun en dråbe i havet, hvis ikke vi også vender de private pengestrømme.

Det er selvfølgelig ikke nogen nem opgave at vende private pengestrømme, men vi kan starte med at dirigere pengene væk fra nye fossile projekter.

Bæredygtige pengestrømme

FN's klimapanel og det Internationale Energiagentur har slået fast, at vi ikke må bygge nye olie- og gasfelter og nye kulminer, hvis vi skal lykkes med at begrænse temperaturstigningerne.

Samtidig har Det Internationale Energiagentur gjort det klart, at Ruslands invasion af Ukraine ikke ændrer ved det billede, og at der fortsat er mere end rigeligt med fossile brændsler i eksisterende felter til at sikre vores forsyning fremadrettet.

Danmark vil stå mere troværdigt i klimakampen, hvis vi forbyder lån til nye fossile projekter

Katrine Ehnhuus
Rådgiver, Mellemfolkeligt Samvirke

Olieselskaberne lytter desværre ikke til IEA, men det gør Erhvervsministeren og regeringen forhåbentligt.

Ude i verden arbejder vores globale klimaminister Dan Jørgensen for at overbevise verdens ledere om, at vi skal udfase fossile brændsler. Det bliver et vigtigt tema til næste klimatopmøde COP28 i november.

Dan Jørgensen og Danmark vil stå klart stærkere og mere troværdigt i den kamp, hvis vi herhjemme har forbudt lån til nye fossile projekter.

Så Morten Bødskov: reguler bankernes udlån til fossile selskaber og gør Danmark til en global ledestjerne for bæredygtige pengestrømme.

Det vil give hele regeringen en klimasejr, give Dan Jørgensen ekstra vind i sejlene, og så vil det ovenikøbet være gratis og uden negative konsekvenser for borgere og erhvervsliv i Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrine Ehnhuus

Rådgiver, Mellemfolkeligt Samvirke, bestyrelsesmedlem, pensionskassen P+
cand.scient.pol. (Syddansk Uni. 2015)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00