Debat

Messerschmidt: Monster-møller og solpaneler kan ikke redde os fra oversvømmelser

Vi afværger ikke de næste års oversvømmelser med vindmøller, solpaneler eller flere klima-djøffere i staten. Lad os i stedet bruge pengene på enkle, billige og historisk afprøvede metoder til at beskytte os imod naturens overraskelser, skriver Morten Messerschmidt (DF).

I stedet for at opsætte vindmøller og solceller, der ikke får verdenshavene til af falde så meget som en dråbe, skal vi bruge vores penge på en national beskyttelse af vores kystlinje, skriver Morten Messerschmidt.
I stedet for at opsætte vindmøller og solceller, der ikke får verdenshavene til af falde så meget som en dråbe, skal vi bruge vores penge på en national beskyttelse af vores kystlinje, skriver Morten Messerschmidt.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Morten Messerschmidt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Danmark mellem Hav og Hav
har ej stærke Fjeldes Værge;
faa og smaa er vore Bjerge,
Klint og Klit er skør og lav.”

Ja, sådan er vores vilkår her i Danmark, som de beskrives i Christian Richards ”Venner, se på Danmarks kort” fra 1889, indeklemte og flade som vores landsdele er, mellem Nordsøen, Østersøen, Skagerrak, Kattegat og Bælthavet.

Da Christian Richard skrev sine imponerende 72 vers om Danmark i 1886 var århundredets voldsomste naturkatastrofe stadig et frisk minde: I november 1872, blev det sydlige og østlige Danmark ramt af en stormflod. Lolland og Falster blev oversvømmet, og på land og til søs mistede 260 mennesker livet.

Vi har brug for national beskyttelse af vores 8.000 kilometer lange kystlinje – nord, syd, vest og øst

Morten Messerschmidt (DF)
Partiformand

Det var en sand naturkatastrofe, men den tømte ikke store områder for mennesker. De gik ikke i panik. I stedet tog danskerne bestik af det skiftende vejrlig, forberedte sig på dets mest ekstreme udtryk og tæmmede naturen; og hvor det ikke var muligt, beskyttede sig selv og sine ejendele med dæmninger og diger.

Men fredag 20. oktober slog naturen til igen. En voldsom storm hærgede især det sydlige Danmark, hvor huse, havne og både blev ødelagt og kyster stærkt eroderet. Ingen omkom i vandmasserne, men de økonomiske, sociale og mentale omkostninger er deprimerende nok.

Dommedagsbasuner eller kystsikring
Vi kan reagere på to måder:

Vi kan gå i panik og blæse i dommedagsbasunerne og fremmane et billede af en vestlig, materialistisk verden, som med hensynsløst misbrug af energi og ressourcer har bragt kloden til kogepunktet, så menneskeheden nu befinder sig i et kapløb med døden – også druknedøden.

Læs også

Ifølge dommedags-reaktionen skal alle vores værdier satses i et desperat forsøg på at gøre os fossilfrie, det kan ikke gå hurtigt nok, og lille Danmark skal vise vejen og sætte et eksempel for resten af verden, koste hvad det koste vil. 

Den anden tilgang er mindre dramatisk og farverig, men også mere nøgtern, effektiv og ikke mindst tørskoet. Den anbefaler stille og roligt en national plan for kystsikring, hvor staten løfter opgaven fra kommunerne og fritager dem fra spredte ad hoc-løsninger. Vi kan diskutere fremtidens uforudsigelige klima en anden gang - nu gælder det om at sikre vore kyster.

Selv om vi plastrer Danmark til med de største monstermøller og døde landskaber af solcelleanlæg, vil det ikke få verdenshavene til at falde med så meget som en dråbe

Morten Messerschmidt (DF)
Partiformand

Monstermøller får ikke verdenshavene til at falde
Regeringen har fremlagt en såkaldt ”klima-tilpasningsplan”. Ifølge planen skal vi bruge 1,3 milliarder kroner fra 2025-29. Langt det meste skal bruges på den jyske vestkyst, nemlig over en milliard kroner. Men så vidt jeg kan se, var det de sydvendte kyster, som forleden fik de hårdeste slag.

Alene kystbeskyttelses-projektet "Nordkystens fremtid", som skal sikre kysterne i Halsnæs, Gribskov og Helsingør Kommuner, vil koste 175 millioner kroner i anlæg, og de etableres jo ikke for sjov eller som beskæftigelsesprojekter. Alligevel er der kun afsat 168 millioner kroner til kystsikring i ”særligt udsatte kystområder”.

Hvad vi har brug for, er en national beskyttelse af vores 8.000 kilometer lange kystlinje – nord, syd, vest og øst.

Det gennemsnitlige havniveau omkring Danmark er ifølge DMI steget cirka 2 millimeter om året i løbet af de sidste 120 år. Det burde ikke sætte panik i nogen, for oversvømmelserne har intet at gøre med så lille en havstigning; de er afhængige af lunefuldt vind og vejr, og ingen kan i dag forudsige, hvilke kyststrækninger der bliver ramt om et år eller ti, når vandet af mange forskellige årsager uventet presses ind i vore indre farvande og fjordene.

Selv om vi plastrer Danmark til med de største monstermøller og døde landskaber af solcelleanlæg på god landbrugsjord, så langt øjet rækker, vil det ikke få verdenshavene til at falde med så meget som en dråbe. Derfor bekymrer det mig ikke – og åbenbart heller ikke klimaminister Lars Aagaard (M) – at Danmarks CO2-udslip steg en smule fra 2020 til 2021.

Vores penge skal ikke bruges på at forebygge eventualiteter og rædselsscenarier om national druknedød i år 2100

Morten Messerschmidt (DF)
Partiformand

Brug de gammelkendte metoder
Jeg anerkender, at regeringen vil forenkle reglerne, så kommunerne kan kystsikre bedre. Men jeg frygter en ophobning af flere klima-djøffere i staten, når jeg i regeringens udspil ser ord og vendinger som ”faglig hjælp fra staten” til ”myndighedsprocesser og anlægsøkonomiske beregninger”, ”vidensudveksling”, ”embedsmandsudvalg”, ”modeller for ny organisering” og så videre.

”Måske er det ikke flere statslige medarbejdere, der er brug for, men i højere grad kommunalt ansatte, der kan håndtere og sagsbehandle de her indsatser,” siger tidligere klimadirektør i Kommunernes Landsforening Laila Kildesgaard til Altinget.

Vores penge skal ikke bruges på at forebygge eventualiteter og rædselsscenarier om national druknedød i år 2100, som sensationslystne journalister elsker at blæse op som skinbarlig sandhed og uundgåelig fremtid. Vi skal bruge de gammelkendte håndgribelige midler, som vi har. Holland har gjort det siden 1250.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Laila Kildesgaard

Ekspert i grøn omstilling og lokal udvikling. Bestyrelsen i EWII, Trefor El Net Øst, DBC Digital, Gate 21, CRT og Det Københavnske Teatersamarbejde.
cand.scient. i geografi og historie (Københavns Uni. 1996)

0:000:00