Miljøbevægelsen Noah: Stop afbrændingen af skove til energi
EU-parlamentarikere bør stoppe alle incitamenter til afbrænding af skovbiomasse i direktivet om vedvarende energi, skriver miljøbevægelsen Noah.
Tobias Jespersen, Mads Kjærgaard Lange, Bente Hessellund Andersen, Cirkeline Kenya Tuxen Marlow.
Researcher Bioenergi, Organisationsansvarlig, Researcher Bioenergi, Praktikant Bioenergi.EU's borgere betaler milliarder i støtte for at brænde træer til produktion af el og varme i henhold til direktivet for vedvarende energi. Men skovhugst og afbrænding af træ til energi udleder mere CO2 end fossile brændstoffer og ødelægger vores skove.
Noah opfordrer de danske europaparlamentsmedlemmer til at sætte en stopper for galskaben, når de 14. september skal stemme om, hvorvidt EU fortsat skal anerkende og støtte afbrænding af skovbiomasse som en vedvarende energikilde.
Et skævt direktiv
Hver eneste dag bliver vi i nyhederne mindet om, at vi lever midt i en klimakrise. EU har derfor sat sig et mål om at reducere CO2-udledningerne med 55 procent inden 2030, og et af de vigtigste værktøjer til at opnå dette mål er direktivet om vedvarende energi.
EU anser i øjeblikket afbrændingen af skovbiomasse som klimaneutral energi og støtteberettiget, på trods af at EU’s eget forskningscenter har konkluderet, at det ikke er tilfældet.
Tobias Jespersen, Mads Kjærgaard Lange, Bente Hessellund Andersen, Cirkeline Kenya Tuxen Marlow
Miljøbevægelsen NOAH
Direktivet bestemmer blandt andet hvilke energiformer, der tæller som vedvarende og derved kan subsidieres. Det har derfor en afgørende betydning for, hvordan EU’s energiforsyning vil se ud fremover.
EU anser i øjeblikket afbrændingen af skovbiomasse som klimaneutral energi og støtteberettiget, på trods af at EU’s eget forskningscenter har konkluderet, at det ikke er tilfældet, og at 500+ forskere sidste år opfordrede EU til at stoppe med denne praksis.
Når man brænder skovtræ af, udledes CO2’en fra træet øjeblikkeligt, og det kan tage fra årtier til århundreder før, den er genoptaget i skovene igen. Den tid har vi ikke, hvis vi skal nå Parisaftalens mål. Afbrænding af træ udleder endda mere CO2 end olie og kul og kan derfor på ingen måde anses for at være en del af løsningen. Vi kan ikke brænde os ud af klimakrisen.
En chance for at blive et reelt grønt foregangsland
Danmark har indtil nu haft stor succes med at udråbe sig som en frontløber i kampen for klimaet. Noget af det, der hele tiden fremhæves er, at Danmarks omstilling af energisektoren har været en stor succes - det fortæller både politikere og andre aktører i energidebatten. Men Danmark er et af de lande, der i højeste grad har erstattet afbrændingen af fossile brændstoffer med afbrænding af træ.
Det har resulteret i, at strøm fra de vindmøller, vi er så kendte for i udlandet, i 2020 kun udgjorde 23 procent af den såkaldt vedvarende energi i Danmark, mens biomasse til produktion af el og varme udgjorde hele 60 procent.
Hvis vi vil leve op til vores grønne image, bør vi gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre, at biomasse bliver det nye kul i verdens energiproduktion.
Tobias Jespersen, Mads Kjærgaard Lange, Bente Hessellund Andersen, Cirkeline Kenya Tuxen Marlow
Miljøbevægelsen NOAH
Så længe vi brænder verdens skove af i klimaets navn, er Danmark ikke noget grønt foregangsland, som andre lande bør følge. Hvis vi vil leve op til vores grønne image, bør vi i stedet gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre, at biomasse bliver det nye kul i verdens energiproduktion.
Heldigvis har vi nu muligheden for at rette op på denne fejltagelse, da direktivet om vedvarende energi som nævnt er ved at blive revideret. 14. september skal EU-parlamentet således stemme om, hvorvidt EU fortsat skal anerkende og støtte afbrænding af biomasse fra skovtræ som en vedvarende energikilde.
Så hermed en opfordring fra Noah til de danske EU-parlamentarikere: Stop alle incitamenter til afbrænding af skovbiomasse i direktivet om vedvarende energi. Vi bør i stedet spare på energien og investere i ægte vedvarende energikilder som geotermi, vind og sol.