Debat

Miljømærkning Danmark: Vi skal huske de klimavenlige redskaber, vi allerede har til rådighed

Vores forbrug har også konsekvenser uden for landets grænser. Derfor er klimamærkning et vigtigt redskab til at sænke danskernes klimaaftryk, skriver Martin Fabiansen.

Undersøgelser viser, at danske forbrugere gerne vil være med til at beskytte miljøet og i høj grad bruger miljømærkerne som pejlemærker, skriver Martin Fabiansen.
Undersøgelser viser, at danske forbrugere gerne vil være med til at beskytte miljøet og i høj grad bruger miljømærkerne som pejlemærker, skriver Martin Fabiansen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Martin Fabiansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En ny rapport fra Energistyrelsen slår fast, at Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk er hele 63 millioner ton CO2 om året – noget mere end de 45 millioner ton vi udleder indenfor vores egne grænser.

Årsagen er, at vi som samfund importerer mange af de ting, som forbrugerne finder på butikshylderne. Produktionen af alle disse varer koster selvfølgelig på klimaregnskabet – også selvom fabrikken ligger i udlandet. Hvad og hvor meget, forbrugeren køber, betyder derfor noget.

Undersøgelser viser, at danske forbrugere gerne vil være med til at beskytte miljøet og i høj grad bruger miljømærkerne som pejlemærker – eksempelvis ser hele 67 procent af danskerne efter Svanemærket, når de vælger varer.

Og det er der god grund til. Svanemærket ser på hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering – og stiller krav til alle relevante miljøbelastninger, herunder både klima, kemikalier, biodiversitet og cirkulær økonomi.

Reducerer belastning uden at gå på kompromis

Denne tilgang betyder, at Svanemærket stiller krav, som fører til en direkte klimaeffekt. For eksempel viser en ny analyse, at der er minimum 27 procent CO2 at spare ved at vælge en svanemærket tekstilservice til vask af arbejdstøj, mens en anden analyse viser, at der er cirka 20 procent CO2 at spare ved at vælge et svanemærket hæve-sænke-skrivebord sammenlignet med et tilsvarende bord på markedsgennemsnittet.

Temadebat

Klimavenlige valg i hverdagen

I en ny temadebat spørger Altinget Energi & Klima: Hvilke initiativer er vigtigst, hvis regeringen vil anspore den almindelige forbruger til at tage flere klimavenlige valg i hverdagen?

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected]

Men en certificering med Svanemærket betyder langt mere og andet end blot en besparelse i CO2. Den holistiske tilgang sikrer nemlig en reduceret klimabelastning uden at gå på kompromis med sundhed, biodiversitet, kemikalier og ansvarlig brug af jordens begrænsede ressourcer.

Det vil sige, at man blandt andet ser på, hvilke råvarer der anvendes, produktets kemiske indhold, energiforbruget, muligheden for genanvendelse, hvor ressourceeffektivt det er, hvor lang tid det holder og så videre.

Det er ligeledes godt, at vi nu skal fokusere på løsninger, der ikke kun vedrører, hvad der sker i Danmark, men ser på klimakrisen som en global problemstilling

Martin Fabiansen
Direktør, Miljømærkning Danmark

Det er godt, at klimaministeren gør opmærksom på, at vores forbrug betyder noget for klodens klima. At vi ikke blot kan ”eksportere” vores forurening til udlandet og lade som om, at problemet er løst. Og det er ligeledes godt, at vi nu skal fokusere på løsninger, der ikke kun vedrører, hvad der sker i Danmark, men ser på klimakrisen som en global problemstilling.

Og i den sammenhæng er det også vigtigt at huske på, at vi allerede har solide ideer og redskaber til rådighed. Forbrugerrådets seneste Klimakatalog er et fremragende eksempel – spækket med gode ideer og løsninger.

Ligeledes har Svanemærket igennem 30 år været en troværdig og værdsat hjælp til den miljø- og klimabevidste forbruger såvel som den grønne indkøber. Svanemærket skærper og tilpasser løbende kravene for at sikre, at det kun er dem, der er blandt de miljømæssigt bedste, der kan opnå certificering.

Nye ideer og originale løsninger er altid velkomne – men vi skal også huske på, at vi allerede har gode redskaber til rådighed, der kan hjælpe forbrugeren godt på vej med at passe på klimaet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Fabiansen

Direktør, Miljømærkning Danmark, Dansk Standard
cand.techn.soc. (RUC 1996)

0:000:00