Debat

Miljøorganisationer: Danmark skal gå foran og sætte en pris på CO2-udledningen for afbrænding af træ

Danmark skal bruge sin position som foregangsland til at sætte en pris på CO2-udledningen af træbaseret biomasse. Denne tilgang vil inspirere andre lande og give en kæmpe gevinst for klima og biodiversitet ved at reducere den internationale udbygning af biomasseværker, skriver en række miljøorganisationer.

På energiområdet har Danmark langt større magt end vores beskedne areal og befolkningstal umiddelbart giver anledning til, skriver en række miljøorganisationer.
På energiområdet har Danmark langt større magt end vores beskedne areal og befolkningstal umiddelbart giver anledning til, skriver en række miljøorganisationer.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dag er det 'International Day of Action on Big Biomass'. Denne dag sætter fokus på det stigende forbrug af især træbaseret biomasse til energiproduktion. En tendens, der har konsekvenser for klimaet globalt og biodiversiteten i de skove, hvor træbiomassen hentes. 

Som nyeste skud på stammen af opgørelser af træbiomassens konsekvenser beregner EA Energianalyse i en helt ny rapport træbiomassens nettoudledning til 35 kilo CO2/GJ.

At indregne en CO2-omkostning baseret på EU’s kvotepriser ville øge prisen på træbiomasse med cirka 30 procent og forbruget af biomasse ville falde kraftigt frem mod 2030.

Men i dag regnes drivhusgasudledningen fra afbrænding af træbiomasse som 0, og så er det samfundet og altså skatteborgerne, der betaler prisen for udledningen - stik imod “forureneren betaler”-princippet.  

Den vigtigste konsekvens af dette vil være en hurtigere indfasning af reelle vedvarende energiteknologier som varmepumper og sæsonvarmelagre.

Annika Lund Gade, Daniel Hauberg, m.fl.

Et foregangsland med rig indflydelse

I en global kontekst er Danmark et lille land. Men på energiområdet har Danmark langt større magt end vores beskedne areal og befolkningstal umiddelbart giver anledning til, idet Danmark ses som et foregangsland på grund af vores tidlige investering i vindmøller.

Det gælder i stigende grad også klimapolitik, i takt med at klimaet fylder mere og mere på den globale, politiske dagsorden. 

Desværre er Danmark også en stor spiller som importør af træbiomasse. Derfor vil det have en effekt - ikke bare i Danmark, men internationalt - hvis vi går foran og indfører en pris på den nettoudledning, der er forbundet med afbrænding af træbiomasse som led i en udfasning.

Den vigtigste konsekvens af dette vil være en hurtigere indfasning af reelle vedvarende energiteknologier som varmepumper og sæsonvarmelagre.

Hvis vi gør det, og andre lande følger vores eksempel, vil det give en kæmpe gevinst for klima og biodiversitet ved at reducere den internationale udbygning af biomasseværker og i stedet investere i fremtidens grønne energiteknologier. 

I anledning af denne dag anbefaler vi at sætte en pris på CO2-udledning - også for afbrænding af træ. 

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00