Debat

Samira Nawa: Rasmus Jarlov er med til at banke kvindekampen tilbage til stenalderen

Det er kvindefjendsk og polemisk, når Konservativ Ungdom beskylder kvinder for "landsforræderi", hvis de fravælger at få børn. Nu har folketingsmedlem Rasmus Jarlov desværre grebet bolden, skriver Samira Nawa (R).

Vi gør til vores samfund en kæmpe bjørnetjeneste, hvis vi reducerer kvinder til biroller, hvis bidrag til samfundet kan opgøres i det antal af børn, hun føder, skriver Samira Nawa (RV).
Vi gør til vores samfund en kæmpe bjørnetjeneste, hvis vi reducerer kvinder til biroller, hvis bidrag til samfundet kan opgøres i det antal af børn, hun føder, skriver Samira Nawa (RV).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Samira Nawa
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Slår du op i Den Danske Ordbog defineres landsforræderi, som en "person der skader sit eget land ved at samarbejde med dets fjender."

Slår du op i den ordbog, Konservativ Ungdom orienterer sig i, må man forstå, at landsforræderi også defineres ved en ressourcestærk dansker, der vælger ikke at få børn. 

Én ting er, at Konservativ Ungdom præsenterer en retorik, der – jeg synes – er både polemisk og kvindefjendsk. Noget andet er, at det konservative folketingsmedlem, Rasmus Jarlov, griber bolden og tilføjer, at "den gifte kvinde med børn er samfundets vigtigste rollemodel".

Ved at ophøje ægteskab og moderskab til det ypperste, en kvinde kan opnå, ekskluderer vi alle dem, der ikke kan få børn eller de, som vælger dem fra.

Vi skylder den næste generation af kvinder at skrue ambitionerne på deres vegne op.

Samira Nawa (RV)
Klima-, finans- og ligestillingsordfører 

Vi banker kvindekampen tilbage til stenalderen og ruller alt det arbejde tilbage, som kvinder i århundrede har kæmpet for. Retten til at udøve sin stemme, retten til fri seksualitet og abort, retten til ikke at blive udsat for chikane. Og alle de andre rettigheder, som kvinder med hiv og sving heldigvis har tilkæmpet sig. 

Den landsskadelige virksomhed består ikke i at fravælge et barn og insistere på retten til at tage ansvar for sin egen krop og skæbne.

Vi gør til gengæld vores samfund en kæmpe bjørnetjeneste, hvis vi reducerer kvinder til biroller, hvis bidrag til samfundet kan opgøres i det antal af børn, hun føder. 

Den forkerte løsning 

Det ér et kæmpe problem, at mange af dem, som ønsker at få børn, af den ene eller anden årsag har vanskeligt ved at blive gravide. Men så lad os sætte ind dér. 

Der er en lang række initiativer, vi politikere kan tage for at bekæmpe barnløshed. Vi kunne for eksempel gøre mere for at forhindre al den skadelige kemi, vi omgiver os med. 

Læs også

Vi skylder hinanden, kvindekønnet som helhed og århundredes ligestillingskamp at se kvinder som hele mennesker. Mennesker, som bidrager med deres viden og mod – og som i øvrigt besidder den vilde evne, det ér at bære og føde et barn. 

Vi skylder den næste generation af kvinder at skrue ambitionerne op på deres vegne. Vi skylder vores børn at vise dem, at man kan bidrage til samfundet på mange forskellige måder. Uanset hvilken vej, de vælger i livet, og uanset hvor mange børn, de ønsker at få – eller ikke få.

Det, synes jeg, bør være det vigtigste ideal, vi alle – på tværs af køn – orienterer os imod: Retten til at være lige præcis dén, du er.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

0:000:00