Debat

Axcelfuture: Vismændenes analyse om en grøn skattereform må direkte i papirkurven

De økonomiske vismænds analyse tager ikke højde for afgørende aspekter af danske virksomheders produktion og tegner derfor et forfejlet billede af effekterne af en grøn skattereform, skriver Finn Laurtizen, seniorrådgiver hos Axcelfuture.

Vismændene argumenterer blandt andet, at Aalborg Portland faktisk udleder mere CO2 end andre cementproducenter, men det passer ikke, skriver Finn Laurtizen.<br>
Vismændene argumenterer blandt andet, at Aalborg Portland faktisk udleder mere CO2 end andre cementproducenter, men det passer ikke, skriver Finn Laurtizen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Finn Lauritzen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De økonomiske vismænd offentliggjorde i sidste uge deres opdaterede vurderinger af effekterne af en grøn skattereform med udgangspunkt i ekspertudvalgets rapport fra februar 2022.

Ekspertudvalget peger på, at man enten kan indføre en generel CO2-afgift eller en mere nuanceret model, som "kun" belaster den danske cementproduktion med 100 kroner per tons CO2 oven i EU's kvotepris, som i forvejen er lagt på cementproduktion.

I den mere skånsomme model, der sigter mod at bevare stærkt udledende produktion i Danmark, vil der blive givet tilskud til såkaldt CO2-fangst, så virksomheden ikke skal betale CO2-afgift. En afgift, der i parentes bemærket vil overstige overskuddet, og i praksis lukke virksomheden ned.

Den hårde model

Vismændene siger så, at hvis man ser på risikoen for jobtab, så er det hip som hap, om Folketinget vælger den ene eller den anden model. Det skyldes, at mindre udledning fra danske, kvoteomfattede virksomheder som Aalborg Portland sænker kvoteprisen, så andre virksomheder kan udlede mere CO2.

De berørte vil alligevel få jobs andre steder med det samme, og så må aktionærerne leve med tabet af den nedlukkede aktivitet.  

Finn Laurtizen
Seniorrådgiver, Axcelfuture

Vismændene mener derfor, at man lige så godt kan indføre den hårde model, hvor virksomheder som Aalborg Portland, teglværker og andre med høje CO2-udledninger bliver tvunget til at lukke deres produktion i Danmark.

De berørte vil alligevel få jobs andre steder med det samme, og så må aktionærerne leve med tabet af den nedlukkede aktivitet.

Men her har vismændene en alternativ opfattelse af baggrunden for, at Danmark har valgt at gå foran resten af EU i vores klimapolitik. Det er faktisk ikke for at reducere EU's samlede udledninger - for det ved vi alle sammen godt ikke spiller den store rolle. Nej, det er for at foregå med et godt eksempel og derved påvirke klimapolitikken i resten af verden.

Men gør vi det ved blot at outsource vores cementproduktion? Nej, det vil simpelthen være ren og skær "greenwashing". 

Læs også

Ned fra elfenbenstårnet

Vismændenes andet hovedargument er, at Aalborg Portland faktisk udleder mere CO2 end andre cementproducenter, og at det derfor nærmest er en "fordel", at produktionen flytter ud af Danmark.

Men det passer ikke – hvilket vismændene kunne have fundet ud af, hvis de havde bevæget sig ned fra deres elfenbenstårn og en tur til Aalborg.

Sagen er, at Aalborg Portland fremstiller "ren cement", som man i fagsproget kalder 'CEM I'. Denne cement blandes så efterfølgende hos betonindustrien med andre materialer, som har langt mindre klimabelastning.

Så helt modsat hvad vismændene når frem til, vil en høj CO2-afgift - uden mulighed for at indføre CO2-fangst - betyde, at vi kommer til at eksportere både arbejdspladser og CO2-udledninger til andre lande.

Finn Laurtizen
Seniorrådgiver, Axcelfuture

Næsten alle andre europæiske cementfabrikker producerer "blandet cement", kaldet 'CEM II' eller 'CEM III', hvor blandingen sker på cementfabrikken. Det skal man selvfølgelig tage højde for i sine beregninger, men det har vismændene glemt.

Grøn cement

Hertil kommer, at Aalborg Portland har udviklet en ny type "grøn cement" baseret på kalcineret ler, som vil komme til at fylde mere og mere, og de vil også overgå til biomasse og biogas. Det vil ydermere reducere klimabelastningen.

Målet er naturligvis, at denne grønne cement vil kunne inspirere andre cementproducenter og byggeanlægskunder i hele verden. 

Så helt modsat hvad vismændene når frem til, vil en høj CO2-afgift - uden mulighed for at indføre CO2-fangst - betyde, at vi kommer til at eksportere både arbejdspladser og CO2-udledninger til andre lande.

Det kommer forhåbentligt ikke til at ske, og derfor må vismændenes analyse direkte i papirkurven.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Lauritzen

Seniorrådgiver, Axcelfuture, direktør, Lauritzen Consulting, formand, Byggeriets Evaluerings Centers Fond, formand, Censorkorpset for økonomistudierne på danske universiteter, lektor, CBS
Cand.polit. (Københavns Uni. 1981)

0:000:00