Kommentar af 
Thomas Larsen

Støjbergs forsøg på at knytte bånd til landbruget udfordrer Ellemann

Flere markante politikere i Venstre frygter i stilhed, at Ellemanns nye kurs med større tryk på det liberale, det grønne og de større byer, vil åbne en ladeport for Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne, skriver Thomas Larsen.

Danmarksdemokraternes Inger Støjberg og Venstres Jakob Ellemann-Jensen ruster sig til en tvekamp om landbrugsvælgernes gunst, skriver politisk kommentator Thomas Larsen.
Danmarksdemokraternes Inger Støjberg og Venstres Jakob Ellemann-Jensen ruster sig til en tvekamp om landbrugsvælgernes gunst, skriver politisk kommentator Thomas Larsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Thomas Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har ikke været omtalt i de nationale medier, men Inger Støjberg har igen været på turné til stribevis af stopfyldte forsamlingshuse rundt om i landet.

I ugens løb var hun og Danmarksdemokraternes folketingsgruppe også inde på Axelborg, der fortsat ligger som landbrugets fremskudte bastion i centrum af København.

Og ser vi i kalenderen, vil Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, tale til alle de nye medlemmer, tillidsfolk og politikere, når Danmarksdemokraterne holder sit første landsmøde den 11. november i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Er det vigtigt? Ja, for hvis man zoomer ind på, hvad der sker i Venstre under Jakob Ellemann-Jensens ledelse, vil man opdage, at der lægges op til en ny afgørende politisk tvekamp, som Venstre risikerer at tabe til Danmarksdemokraterne.

Det kommende opgør forstærker samtidig den bekymring, som allerede er udtalt i Venstre, og som efterhånden får selv dybt loyale Venstre-folk til at blæse alarm i fuld offentlighed.

For få dage siden fældede V-nestoren Thor Pedersen således en uhørt hård dom over Jakob Ellemann-Jensens politiske kurs.

"Venstre er hjerteblod for mig, og derfor har jeg også holdt min sti ren og undladt at sige noget som helst," sagde Thor Pedersen til Berlingske. Hvorpå han lod øksen falde:

"Sagen er bare, at jeg møder alt for mange, der ikke længere kan se sig selv i den linje, der bliver lagt for partiet, at alt for mange har meldt sig ud, og at det hele lidt er noget miskmask."

Årsagen til Thor Pedersens frustration er Venstres position i SVM-regeringen.

”Indtil videre er der absolut intet, der får mig til at juble. Regeringen køres helt tydeligt af Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (M), og Venstre er på mange måder totalt i klemme – helt uden evnen til at profilere sig,” sagde Thor Pedersen.

Hans analyse er, at Venstre er låst i SVM-samarbejdet, og af samme grund vil Venstre ikke kunne stille med en statsministerkandidat ved næste valg eller være i stand til at føre en kraftfuld valgkamp. Thor Pedersen har heller intet til overs for Ellemanns budskab om, at Venstre ikke skal hjem til blå blok – men skal videre.

"Det lyder meget fint at sige, at vi ikke skal hjem, men at vi skal videre. Men videre hvorhen?” spørger den frustrerede Thor Pedersen, inden han konstaterer, at Ellemann slet ikke har baglandet med sig.

At det rumler i Venstre, dokumenteres af at andre markante V-folk har været ude med kraftige advarsler.

I Jyllands-Posten forsøgte Peter Gæmelke i begyndelsen af september at råbe sin partiledelse op med en advarsel om, at indførelsen af en kommende CO₂-afgift på landbruget vil underminere erhvervet og ”gøre ondt i Venstres fundament.”

Peter Gæmelke er ligeledes en Venstre-veteran og har i årtier været en af landbrugets førstemænd.

Læs også

Siden har andre Venstrefolk fulgt trop, herunder Venstres medlem af Europa-Parlamentet Asger Christensen, som kort og godt mener, at det vil være "tudehamrende tosset" at indføre en dansk afgift på landbrugets udledning af drivhusgasser. Først og fremmest fordi det efter hans mening kun vil føre til, at dansk landbrug vil tabe terræn til udenlandske producenter - uden at det i øvrigt vil gavne klimaet.

Og lad os så klippe tilbage til Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne. For taster man ind på DD’s hjemmeside, kan man se, at flere af partiets afgørende mærkesager handler om, at Danmark ikke må knække over, og at det er afgørende, at der sker udvikling i hele landet.

Der lægges op til en ny afgørende politisk tvekamp

Thomas Larsen
Politisk kommentator

”Danmark er mere end de store byer. Derfor skal der selvfølgelig også være lige så gode muligheder for udvikling, arbejdspladser, uddannelse og velfærd uden for de store byer (…) Sådan er det bare ikke i dag,” lyder det.

Derpå henvises der til, hvordan skiftende regeringer har centraliseret for meget:

”Det har skabt ubalance i Danmark. Velfærdstilbud, uddannelsesmuligheder, antallet af arbejdspladser - selv mulighederne for noget så elementært som adgang til en praktiserende læge og sikkert og stabilt internet er langt dårligere i landdistrikterne end i de store byer.”

Læser man videre, advares der eksplicit mod at ramme landbruget:

"Hvis landbrugene for eksempel lukker på grund af en CO2-afgift, så mister smeden, der servicerer landbrugene, omsætning. Hvis smeden mister sit kundegrundlag på gården, så risikerer han at lukke sin forretning eller flytte den hen, hvor kunderne er.”

Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne forbereder sig nøje på det kommende slag om indførelsen af en CO2-afgift

Thomas Larsen
Politisk kommentator

Mens Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne forbereder sig nøje på det kommende slag om indførelsen af en CO2-afgift på landbruget, er Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, tvunget til at følge både regerings- og partilinjen, der handler om, at alle sektorer skal bidrage til den grønne omstilling. Også landbruget.

Dernæst er Morten Dahlin bundet til at gentage budskabet om, at Venstre først tager stilling til en model for CO2-afgiften, når en ekspertgruppe senere på efteråret kommer med sine anbefalinger.

Det er præcis hér, at Ellemann og Venstre befinder sig lige nu, og i partiet er det ikke kun Venstrefolk med rødder i landbruget, der frygter, at kursen er sat mod nye problemer og fornyet vælgersivning.

Flere markante politikere frygter i stilhed, at Ellemanns nye kurs med større tryk på det liberale, det grønne og de større byer, vil åbne en ladeport for Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne.

Deres frygt er groft sagt, at hver gang én vælger vil føle sig tiltrukket af det nye Venstre, vil to andre gå.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Thor Pedersen

Fhv. formand (V), Folketinget, fhv. minister & MF, fhv. statsrevisor, fhv. borgmester, Helsinge Kommune, fhv. adm. direktør, JRS
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

0:000:00