Debat

Vækstfonden: Alle virksomheder skal være bæredygtige for at forblive relevante

Forskere over hele verden peger på, at erhvervslivet skal gentænke sig selv for at imødegå klimaforandringerne. Vi skal hurtigst muligt få alle brancher og niveauer med på bæredygtighedsagendaen, hvor fremtiden ligger, skriver Rolf Kjærgaard fra Vækstfonden. 

Vi kan ikke længere udskyde til i morgen at tage det bæredygtige valg, skriver Rolf Kjærgaard, som er direktør i Vækstfonden.
Vi kan ikke længere udskyde til i morgen at tage det bæredygtige valg, skriver Rolf Kjærgaard, som er direktør i Vækstfonden.Foto: Pressefoto/Vækstfonden
Rolf Kjærgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er blevet fremhævet af erhvervsledere, præsidenter og forskere: Vi skal sætte fart på den grønne omstilling. Og nødvendigheden af den grønne omstilling er for alvor gået op for os alle.

I mange år har det været noget at kunne være først med. Noget, der kunne differentiere en virksomhed fra dens konkurrenter. Det er det ikke længere.

Investorerne løber i én retning, og det er mod de bæredygtige investeringer. Den kvalificerede arbejdskraft vil arbejde for de virksomheder, der er relevante for verden, og forbrugerne lægger deres penge i ansvarlige forretninger.

Samtidig er mere regulering for bæredygtighed på vej. Så hvis du ikke allerede arbejder med en plan for bæredygtighed, er det på tide at komme i gang, for ellers ender du med at måtte dreje nøglen om.

På europæisk plan blev der i 2021 investeret godt 65 milliarder danske kroner i grønne virksomheder. Det er næsten en fordobling i forhold til 2020

Rolf Kjærgaard
Direktør, Vækstfonden

Øverst på dagsordenen

Heldigvis er vi mange, som trods dystre klimarapporter sidder med en følelse af optimisme. Blandt venner, kolleger, kunder og samarbejdspartnere oplever jeg, at klimatiltag og -handling er øverst på dagsordenen.

Det ser vi også mere og mere i de virksomheder, som vi arbejder med i Vækstfonden. For dem er bæredygtighed en hygiejnefaktor på samme måde som planen for at skabe sort bundlinje.

Vidnesbyrd er der nok af. På europæisk plan blev der i 2021 investeret godt 65 milliarder danske kroner i grønne virksomheder. Det er næsten en fordobling i forhold til 2020. Det viser rapporten 'State of European Tech' fra venturefonden Atomico.

Vender vi blikket væk fra investorerne og ser på forbrugerne, siger en ud af tre danske bankkunder, at de er klar til at skifte bank, hvis deres nuværende bank halter på bæredygtighedsagendaen. Det viser en undersøgelse udført af konsulenthuset Simon-Kucher & Partners i samarbejde med Dynata.

Den gode forretning i grøn omstilling

Vækstfonden har været med til at finansiere en lang række bæredygtige virksomheder, der vil bidrage til at skabe plus på den grønne bundlinje. Vi har over det seneste år også været med bag flere bæredygtige venturefonde med dansk forankring.

Et eksempel er den internationale iværksætterfond Antler, der har åbnet kontor i Danmark. De trækker internationale talenter her til landet med formål om at bygge bæredygtige virksomheder. Og den fødevarefokuserede acceleratorfond Rockstart Agrifood har rejst sin første danske fond.

Der er med andre ord en stærk overbevisning om den gode forretning i grøn omstilling. Når vi i Vækstfonden kigger ud på dansk erhvervsliv, oplever vi særligt tre tendenser, der skal være med til at imødegå de bekymrende klimaudfordringer.

Mange af de nye bæredygtige virksomheder, der er vokset frem de seneste år, arbejder med at løse kerneudfordringer i traditionelle industrier.

Det drejer sig blandt andet om landbruget, hvor virksomheder som Agreena og Agrointelli bidrager til at skubbe sektoren i en ny retning.

Agreena arbejder med at lagre CO2 i jorden, så landbruget kan bidrage til den grønne omstilling, mens Agrointelli har udviklet en robot, der gør livet lettere for landbrugeren, mens der kan produceres mad til endnu flere mennesker – på en måde, hvor vi bruger naturens ressourcer bæredygtigt.

Nye forbrugsvaner og teknologier

En anden afgørende faktor for den grønne omstilling handler om, at vi hver især får mulighed for at tage ansvar for den klimapåvirkning, som vi selv er ansvarlige for.

Klimaudfordringerne kan ikke løses af den enkelte forbruger, men mange efterspørger muligheden for at bidrage. Derfor møder vi i Vækstfonden også flere og flere virksomheder, der netop arbejder med at påvirke vores vaner i en grønnere retning.

Et godt eksempel er Simple Feast, der tilbyder klimavenlige og sunde alternativer til hverdagsmaden, leveret til døren og pakket ind i genanvendelig emballage.

Et andet eksempel er Last Object, som har udviklet en række alternativer til engangsprodukter, så vi kan gøre op med vanen om, at vatpinde og servietter kun kan bruges én gang, mens virksomheden Humdakin har lavet bæredygtige rengøringsprodukter.

Sidst, men ikke mindst, arbejder en lang række virksomheder med nye teknologier, der skal bidrage til at imødegå klimakrisen. I den sammenhæng kan en virksomhed som Blue World Technologies nævnes. De vil med ny brændselsteknologi være en grøn kollega til elbiler og omstille transportsektoren, så vi får flere køretøjer over på bæredygtigt brændsel.

Et andet eksempel er Green Hydrogen Systems, som gik på børsen sidste år. De er en af flere danske virksomheder, der udvikler brintbaserede, grønne løsninger, som både hjælper klimaet og kan skabe vækst samt nye arbejdspladser i Danmark.

Vi finansierer ud fra tankegangen om, at alle virksomheder skal være bæredygtige, hvis de skal være relevante for fremtiden

Rolf Kjærgaard
Direktør, Vækstfonden

Bæredygtig er lig relevant

Når vi i Vækstfonden hver dag arbejder for at udvælge og udvikle de virksomheder, som Danmark ikke må gå glip af, er det altså i høj grad med det bæredygtige for øje. Det gælder for virksomheder i alle brancher, i alle størrelser og geografier.

Vi finansierer ud fra tankegangen om, at alle virksomheder skal være bæredygtige, hvis de skal være relevante for fremtiden – for forbrugere, investorer og interessenter, men i lige så høj grad for kloden. Og i den sammenhæng er ingen virksomheder for små til at gøre en forskel.

I dag er fokus på bæredygtighed ikke kun nice to have. Det er need to have, når investorer, medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere efterspørger en plan for ansvarlighed i forretningen. Vi kan ikke længere udskyde til i morgen at tage det bæredygtige valg.

Når forskere over hele verden peger på, at erhvervslivet skal gentænke sig selv for at imødegå klimaforandringerne, skal vi læne os helt ind.

Lad os derfor sætte et fælles mål om, at vi i 2022 får alle danske virksomheder – tømreren, techiværksætteren og alle andre – med på bæredygtighedsagendaen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rolf Kjærgaard

Bestyrelsesleder, Invest for Impact Denmmark, fhv. adm. direktør, Vækstfonden, bestyrelsesmedlem, Copenhagen Fintech, strategisk rådgiver, Jolt Capital, Antler, North Ventures, ambassadør, Fonden for Entreprenørskab
cand.polit. (Københavns Uni. 1996), Graduate Studies (University of California, Berkeley 1994)

0:000:00