Debat

Verdens Skove: Manglende udfasning af biomasse giver ikke grøn førertrøje

DEBAT: Det er problematisk, at regeringen i sit nye energiudspil sidestiller biomasse med sol-, vind- og termisk energi. Biomasse-CO2-aftryk er stort, så hvis regeringen virkelig ønsker at iføre sig den grønne førertrøje, bør de kigge på andre grønne alternativer, skriver Gry Bossen og Andreas Petersen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Petersen og Gry Bossen
Bestyrelsesmedlemmer, Verdens Skove

Regeringen bebuder i et nyt energiudspil, at der skal være 50 procent vedvarende energi i Danmark i 2030. Det lyder umiddelbart tillokkende og opnåeligt. Desværre fastholder regeringen en definition af vedvarende energi, der inkluderer biomasse.

Træbaseret biomasse kan til nød kategoriseres som en fornybar form for energi, fordi skove efterhånden vokser op igen, men det er uhyre problematisk at sidestille den med sol-, vind- og termisk energi. Biomasse brændes og giver derfor et stort CO2-udslip i atmosfæren.

Hvis naturskov og urørt skov med en højere kapacitet til at binde CO2 fældes for at give plads til energi-plantager, forværres biomassens klimaeffekt.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Risiko for mere biomasse
Procentmålet om 50 procent vedvarende energi gøres endnu mere problematisk af, at regeringens udspil kun indeholder ét konkret forslag om at opføre en havmøllepark på 800 MW. Dette er langt fra nok til at tilfredsstille målsætningen om 50 procent vedvarende energi i 2030, især ikke hvis den lavere elafgift og begrænsede fokus på energibesparelse fører til et øget energiforbrug.

Det er særligt bekymrende, fordi det medfører en tydelig risiko for, at mere "vedvarende" energi betyder mere biomasse, hvis det mål skal nås. Dette vil være i tråd med klimaminister Lars Chr. Lilleholts hidtidige linje, hvor grøn energi har haft en kedelig tendens til at blive sidestillet med energi hentet fra grønne skove.

Hvis Danmarks ry som grønt foregangsland ikke skal sættes over styr, er der brug for, at biomasse som hovedkilde i dansk energi udfases væsentligt hurtigere, end regeringen lige nu lægger op til.

Andreas Petersen og Gry Bossen
Bestyrelsesmedlemmer, Verdens Skove

Udfas biomasse, og invester i grønne alternativet
Samtidig vil regeringen sikre at eksisterende biomasseværker – og dem er der virkelig mange af efter en hastig ekspansion de senere år – støttes, indtil investeringen er afskrevet.

Da biomasseværker kan have en levetid på 15-30 år lægger det op til, at regeringen vil subsidiere en alt andet end klimavenlig energikilde ud i en fjern fremtid. Regeringen indrømmer også åbent, at den vil støtte de eksisterende biomasseværker så længe som muligt i henhold til EU-reglerne. Det er stærkt foruroligende.

Der er ingen tvivl om, at Danmarks sats på biomasse har givet ridser i lakken blandt grønne kredse i udlandet og sået frø af tvivl om den danske energibranches grønne troværdighed.

Hvis Danmarks ry som grønt foregangsland ikke skal sættes over styr, er der brug for, at biomasse som hovedkilde i dansk energi udfases væsentligt hurtigere, end regeringen lige nu lægger op til. Samtidig må der investeres væsentligt mere og hurtigere i reelt grønne alternativer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gry Bossen

Politisk koordinator, bestyrelsesmedlem, Verdens Skove
cand.mag., antropologi (Aarhus Uni. 2009)

0:000:00