Vindmøllekritik i hård modvind

ENERGI: For meget dansk vindenergi sælges billigt til udlandet, og det er ikke godt for Danmarks CO2-regnskab eller for forbrugeren, skriver CEPOS i en ny rapport. Men påstandene skydes ned.
Fordi energi fra vindmøller endnu ikke kan opbevares, bliver for meget overskydende vindkraft solgt til udlandet til spotpriser, mener CEPOS.
Fordi energi fra vindmøller endnu ikke kan opbevares, bliver for meget overskydende vindkraft solgt til udlandet til spotpriser, mener CEPOS.Foto: Colourbox
Marie Dissing Sandahl

Når to lande sælger energi til hinanden, så deler de fortjenesten. Hvis en kilowatttime for eksempel koster 10 øre i Danmark, og vi sælger til Norge, hvor prisen er 60 øre i den samme time, så deler det danske Energinet.dk fortjenesten på 50 øre med den systemansvarlige pendant i Norge.

Asbjørn Bjerre
Direktør, Danmarks Vindmølleforening
Op til åbningen af havvindmølleparken Horns Rev II i dag er diskussionen af vindenergiens fordele og ulemper blusset op med fornyet energi. I en netop udgivet rapport fra CEPOS langes der ud efter handelen med energien fra vindmøllerne.

"Siden 2001 har danske elforbrugere således leveret billig strøm til udlandet til en samlet værdi af omkring 6.8 mia. kr - eller godt 2.400 kr. per familie," forklarer Martin Ågerup, direktør i CEPOS, i en pressemeddelelse.

Og forbi energien fra vindmøllerne endnu ikke kan opbevares over længere tid, så må energien sælges til udlandet i blæsevejr - og dyr energi købes, når det ikke blæser i Danmark, lyder kritikken. Og det hjælper ikke på at begrænse udledningen af CO2 i Danmark.

"Så længe der ikke findes en teknologisk løsning på problemet med at opbevare elektricitet, vil behovet for at eksportere el til spotpriser kun blive større i takt med udbygningen af vindproduktionen i Danmark, hvilket yderligere vil øge omkostningerne for de danske elforbrugere," lyder det fra Hugh Sharman, direktør i Incoteco og forfatter til rapporten.

0:000:00