Mona Juul
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Mona Juul (K) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, om en vurdering af statens samlede merindtjening som følge af alle lovforslagets delelementer i 2030, når lovforslagets negative statsfinansielle konsekvenser samtidig modregnes

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 81, Spørgsmål 1
Vil ministeren oversende en vurdering af statens samlede merindtjening som følge af alle lovforslagets delelementer i 2030, når lovforslagets negative statsfinansielle konsekvenser samtidig modregnes?

Svar fra mandag den 4. december 2023
Det skønnes, at de samlede statsfinansielle indtægter fra loven, når statsfinansielle udgifter er modregnet, er ca. 1,5 mia. kr. (2023-priser) i 2030.

Det vurderes, at kvotemarkedet allerede reagerede ifm., at Europa-Kommissionen annoncerede de nye europæiske klimamål ifm. Fit For 55-klimapakken. L 81 kan derfor ikke lægges til grund for kvoteprisstigningen, som løbende er blevet indregnet i de økonomiske fremskrivninger.

Effekterne af kvoteprisændringer i det eksisterende kvotesystem (ETS1) og ændring i kvoteauktionsomfanget er derfor allerede medtaget i den økonomiske fremskrivning ifm. FFL24, og indgår derfor ikke i lovforslaget.

Skønnet for de samlede statsfinansielle indtægter dækker derfor over det afledte mindreprovenu som følge af et lavere energiforbrug og lavere C 2 -udledninger, samt indtægter ifm. salg af kvoter i det nye kvotesystem for udledninger fra brændstoffer (ETS2).

For yderligere beskrivelser af de statsfinansielle konsekvenser henvises til lovforslaget.
0:000:00