Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, om forholdene med det daværende kvotesystem har ændret sig, så problemerne er blevet løst

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 81, Spørgsmål 3
Klimarådet udgav en rapport i marts 2017 med titlen »Det oppustede CO2-kvotesystem«, og på det tidspunkt var det meget klart, at det daværende kvotesystem ikke var velfungerende. Vil ministeren gøre rede for, om forholdene har ændret sig, så problemerne er blevet løst?

Svar fra tirsdag den 5. december 2023
Revisionen af kvotedirektivet adresserer flere af de udfordringer, som kvotesystemet tidligere har været præget af, bl.a. gennem følgende hovedelementer:

a) Reviderede regler for det eksisterende kvotesystem for industri og luftfart (ETS1), herunder at den årlige reduktionsfaktor for kvotemængden i ETS1 øges fra 2,2 pct. til ca. 4,2-4,4 pct., hvilket medfører et større fald i antallet af årligt udstedte kvoter. b) Gratiskvoter udfases fuldstændigt i 2024-2026 for luftfartens udledninger.

Derudover udfases gratiskvoter for sektorer, som underlægges den kommende C 2 -grænsetilpasningsmekanisme (CBAM) fra 2026-2034.

c) Udledninger fra søfart over 5.000 bruttoton omfattes af kvotebetaling i ETS1, som løbende indfases i 2024-2026.

d) Der oprettes et særskilt kvotehandelssystem for udledninger fra fossile brændsler i bygningssektoren, vejtransportsektoren samt i andre sektorer (ETS2).

Siden Klimarådets udgivelse af rapporten i 2017 er kvoteprisen derfor steget fra knap 60 kr. pr. ton C 2 e (2023-priser) til ca. 650 kr. pr. ton C 2 e i dag.
0:000:00