Susie Jessen
 svarer 
Morten Dahlin

Susie Jessen (DD) spørger ministeren for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, om ministeren vil redegøre for, hvilke hindringer der er for, at den nordligste af de fem møller fastholdes på dens nuværende højde, og at det dermed i stedet for alene bliver fire møller, der får en højde på 275 meter

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 87, Spørgsmål 5
Vil ministeren redegøre for, hvilke hindringer der er for, at den nordligste af de fem møller fastholdes på dens nuværende højde, og at det dermed i stedet for alene bliver fire møller, der får en højde på 275 meter? I forlængelse heraf bedes redegjort for, hvilke konsekvenser sådan et scenarie vil have for testcenterets funktion.

Svar fra fredag den 5. januar 2024
Til brug for besvarelsen af dette spørgsmål har Plan- og Landdistriktsstyrelsen bedt Green Power Denmark om et teknisk bidrag.

Green Power Denmark oplyser i den forbindelse bl.a., at hvis den nordligste vindmølle begrænses til en maksimal tiphøjde på 200 meter, vil pladsen miste sin værdi og dermed vil pladsen ikke være interessant for branchen som testplads.

Green Power Denmark skriver desuden følgende:

’’En reduktion af den maksimale højde på den nordligste testplads (stand 1) vil derfor reelt betyde en reduktion af antallet af testpladser i testcenteret til fire vindmøller. Testcenteret vil i sin helhed blive mindre attraktivt, da omkostningerne ved at ændre testcentret vil blive fordelt på fire testpladser frem for fem.

En reduktion af tiphøjden på den nordligste vindmølle fjerner således ikke kun værdien på selve testpladsen, men reducerer også testcenterets anvendelighed overordnet set.

Det kan hertil bemærkes, at det samlede testbehov forbliver det samme uanset hvor mange vindmøller, der er plads til på testcenteret i Høvsøre. Det vil således blot øge behovet for testpladser et andet sted.

Med ændringen af testcenteret øges støjrummeligheden i testcenteret også for at skabe plads til de større, men færre, vindmøller. Forøgelsen af støjrummeligheden er således nødvendig, når der skal testes større vindmøller.

At to ejendomme skal nedlægges, har grund i afstandskravene for vindmøller, hvor det gælder, at der ikke må være beboelse inden for fire gange tiphøjden.

Frederiksholms Kanal 21 1220 København K www.km.dk Telefon 3392 3390 e-post [email protected]

Akt nr.: 358826 Dette akt nr. bedes oplyst ved henvendelse til ministeriet Dato: 5. januar 2024 Hvis den nordligste vindmølles højde holdes til 200 meter, vil boligerne alligevel skulle nedlægges på grund af den nødvendige forøgelse af støjrummeligheden.

Hvis ikke vil det påvirke resten af testcenterets støjrummelighed, som vil blive lavere end det aftalte.

Den nordligste vindmølle er således med til at dimensionere støjrummet for resten af testcenteret, og hvis støjrummeligheden reduceres, vil man ikke vil have mulighed for at etablere de vindmøller, man har behov for.

Dermed vil vindbranchen ikke kunne foretage de tests, der er behov for, og testcenteret overordnet set vil ikke være lige så funktionelt, som det af aftalekredsen aftalte testcenter.’’

Akt nr.: 358826 Side 2 Morten Dahlin / Hans Peter Olsen
0:000:00