Ammitzbøll-Bille opgiver reform om udligning

KOMMUNER: Regeringen må droppe en reform af den måde, penge i dag bliver fordelt mellem rige og fattige kommuner på. S og DF har forladt forhandlingerne.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine KorsgaardKim Rosenkilde

”Jeg kan jo ikke tvinge Folketinget til noget, det ikke vil.”

Det siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), som i dag måtte opgive at reformere det system, der fordeler penge mellem rige og fattige kommuner, til TV 2 News.

Regeringen, DF, S og R har i flere måneder forhandlet om en ny måde at skrue systemet sammen på.

Men forud for det, der skulle have været sidste forhandlingsmøde tirsdag formiddag, meldte S og DF sig ud af forhandlingerne.

"Det regeringen har lagt på bordet ind til nu, danner ikke grundlag for en aftale med os. Det er for skævt. Det vil gå for hårdt ud over velfærden alt for mange steder. Det vil ramme vores børn og vores ældre," siger politisk ordfører Nikolaj Wammen (S) til TV 2 News.

Altinget har tidligere ridset op, hvad slagsmålet går ud på. Læs det her.

Læs også

S: Regeringen beskytter Nordsjælland
Spillet om, hvordan penge fremover skal fordeles, har medført et heftigt slagsmål mellem kommunerne. Særligt har kommuner i hovedstadsområdet som Lyngby-Taarbæk protesteret mod de modeller, et embedsmandsudvalg har lagt frem, fordi de havde udsigt til at skulle aflevere flere penge end hidtil.

Men regeringen vil tage mindre fra de rige hovedstadskommuner, end regeringens eget ekspertudvalg havde anbefalet. Det viste et forhandlingsnotat, som Jyllands-Posten fik fat i under forhandlingerne.

Og det vil S ikke være med til.

"Det er vigtigt, at vi har udvikling og ordentlig velfærd over alt i Danmark. Og det har vi stået meget, meget hårdt fast på. Og der har regeringen været mere optaget af at beskytte kommuner i Nordsjælland end at lave en aftale, som er til gavn for hele landet," siger Nicolai Wammen til News.

Ammitzbøll-Bille har kaldt reformen for "en bunden opgave". Det skyldes blandt andet, at der allerede er aftalt ændringer i lovgivning og opgørelsesmetoder, som vil flytte rundt på pengene, også selv om politikerne ikke gør noget. Ved at blive enige om en reform, kunne partierne tage politisk stilling til ændringerne frem for at lade det være op til ren teknik.

"Jeg kommer ikke til at gøre mere"
DF har ønsket et meget mere omfattende opgør med den nuværende udligningsordning, som særligt kom landdistrikts- og yderkommuner til gavn.

Nu er DF's krav for overhovedet at kunne være med i noget, at man laver en minimumsmodel, hvor man ikke mindst får rettet skævheder som følge af problemer med opgørelse af udlændinges uddannelsesniveau. Det vil flytte meget store millionbeløb fra primært storbyer og hovedstadskommuner til andre dele af landet.

"Vi siger nu til regeringen, at så må de rette den ene fejl, som vi ved er en fejl. Nemlig udlændinges uddannelsesniveau. Og så må vi gøre resten klar til 2020 for kommunernes økonomi."

Men regeringen går ikke videre med forhandlingerne - heller ikke om en minimumsmodel.

"Jeg kommer ikke til at gøre mere i forhold til de her forhandlinger før et folketingsvalg," siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille på News.

I en pressemeddelelse fastslår ministeriet, at det vil få "en mærkbar konsekvens for nogle kommuner," at der nu ikke bliver rettet op på nogle af de ændringer, der automatisk kommer til at ske af det, man kunne kalde tekniske årsager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00