Dansk Folkeparti støtter milliardplaster til kommuner – men kalder det en ren tilståelsessag

INTERVIEW: Både regeringen og S er klar til at give udvalgte kommuner milliardbeløb som kompensation for tab på udligning. DF støtter det hele, men den slags ”blodpenge” løser ingenting, siger partiets finansordfører, René Christensen.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, er parat til at støtte både forslag fra regeringen og fra S om at kompensere kommuner for tab på udligning.
Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, er parat til at støtte både forslag fra regeringen og fra S om at kompensere kommuner for tab på udligning.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det er sådan lidt nogle blodpenge, man sender ud for at få en ’feel good’ i en kort periode.

René Christensen (DF)
Finansordfører

Det lyder flot, når først Socialdemokratiet og siden regeringen melder sig klar til at sende et sted mellem 1,4 og 2,1 milliarder kroner ekstra ud til en del af landets kommuner.

Alligevel imponerer det ikke Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

Jo bevares, det er da fint nok at give kommunerne nogle ekstra penge. Det kan DF kun støtte. Men der er tale om engangsbeløb, som kommunerne i praksis vil have svært ved at bruge til andet end at sætte dem ind på bankbogen.

Dokumentation

DET VIL REGERINGEN
Regeringen meldte sig torsdag parat til at kompensere 85 kommuner for et årligt tab på i alt 700 millioner kroner som følge af en opdatering af kommunernes opgørelse af udgifter til ældre og voksne handicappede.

Kompensationsordningen vil skulle strække sig over to år i henholdsvis 2018 og 2019 for samlet 1,4 milliarder kroner. Der er tale om et rent finansielt tilskud, hvilket betyder, at hverken den kommunale serviceramme eller anlægsloftet vil blive øget.

DET VIL SOCIALDEMOKRATIET
Sidste uge foreslog Socialdemokratiet at udbetale et engangsbeløb på 2,1 milliarder kroner til 70 kommuner, som ifølge Socialdemokratiet har tabt på en fejl i udligningsordningens opgørelse af udlændinges medbragte uddannelsesniveau.

En ændringen af data bag opgørelsen har flyttet et tilsvarende beløb fra en række primært hovedstadskommuner ud til de pågældende kommuner. Dette tab har regeringen kompenseret i både 2019 og 2020.

Socialdemokratiets forslag skal ses som kompensation for det tab, de pågældende kommuner har lidt, inden opgørelsen af udlændinges medbragte uddannelsesniveau blev ændret. 


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00