Danske Regioner og DN: Vi skal planlægge bedre – for naturens og klimaets skyld

Klima og natur er to sider af samme sag, og vi skal bruge naturen aktivt, når vi klimatilpasser. Men det kræver en bedre planlægning end i dag, og den skal forankres det rette sted, skriver Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, og Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i dette indlæg.

Mere end 1.800 dyre- og plantearter er i fare for at uddø, og Danmark ligger sammen i bunden af EU, når det gælder bevaringen af forskellige naturtyper.
Mere end 1.800 dyre- og plantearter er i fare for at uddø, og Danmark ligger sammen i bunden af EU, når det gælder bevaringen af forskellige naturtyper.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Maria Reumert GjerdingStephanie Lose

Nogle taler om, at klimahensyn og naturhensyn er hinandens modsætninger. De taler eksempelvis om, at klimatilpasning i form af diger eller sluser vil gå ud over naturen, eller at ønsket om uberørt og varieret havmiljø står i vejen for placering af vindmøller. 

Begge kriser er reelle og skal løses. Og helst på samme tid. Derfor skal vi have langt mere fokus på de såkaldte naturbaserede løsninger i klimatilpasningen frem for tekniske anlæg.

Stephanie Lose og Maria Reumert Gjerding
Hhv. formand, Danske Regioner og præsident, Danmarks Naturfredningsforening

Det er rigtigt, at der findes eksempler på dette. Men det bør ikke være sådan. For klima- og naturkrisen hænger uløseligt sammen, og klima- og naturhensyn er nødt til at være hinandens muligheder og løsninger.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00