Eksperter afviser quick fixes af ’håbløs’ kommunal medfinansiering

KMF: Fastfrysningen af den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsnet har ifølge sundhedsøkonomer kun gjort et uretfærdigt system endnu værre. De frygter nye lappeløsninger og anbefaler en fuldstændig gentænkning af systemet.

Kommunerne skal hvert år betale et milliardbeløb til regionerne, når deres borgere indlægges. Det skal give de lokale politikere et incitament til at forebygge indlægelser, men systemet har ifølge eksperter aldrig fungeret.
Kommunerne skal hvert år betale et milliardbeløb til regionerne, når deres borgere indlægges. Det skal give de lokale politikere et incitament til at forebygge indlægelser, men systemet har ifølge eksperter aldrig fungeret.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Grundlaget for den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsnet er ikke blevet mere fast, siden systemet blev indført i forbindelse med strukturreformen.

Trods gentagende forsøg på at luge ud i de værste uhensigtsmæssigheder er ordningen ifølge professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen ikke blevet stort bedre siden dengang.

I 2005 gav han selv en bog om den kommunale medfinansiering (KMF) den karakteristiske  undertitlen – ’En idé på sandgrund?’ I dag er spørgsmålstegnet fjernet, og Kjeld Møller Pedersen ser ingen hurtige justeringer, som kan gøre et skidt system lidt bedre.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00