FOA-formand: Lønrapport giver gode kort på hånden for at sikre sosu’er et lønløft

Udfordringerne med at rekruttere sosu’er kan forværres frem mod 2030. Samtidigt kan Lønstrukturkomitéens rapport læses derhen, at sosu’erne får for lidt i løn, mener forbundsformand Mona Striib. 

FOA-formand Mona Striib har været en del af Lønstrukturkomitéen, der tirsdag udkom med en række rapporter på baggrund af omtrent halvandet års arbejde med at kortlægge offentlige lønstrukturer.
FOA-formand Mona Striib har været en del af Lønstrukturkomitéen, der tirsdag udkom med en række rapporter på baggrund af omtrent halvandet års arbejde med at kortlægge offentlige lønstrukturer.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Der er meget, der taler for, at ældreområdets kernetropper i form af sosu-hjælpere og sosu-assistenter skal have del i det ekstraordinære lønløft, der skal udmøntes senere i år.

Sådan lyder det fra forbundsformanden for FOA, Mona Striib, efter at Lønstrukturkomitéen tirsdag offentliggjorde en række rapporter og dermed afsluttede sit arbejde.

”Vi ligger godt til, når det gælder argumenter for, at der skal falde nogle midler af,” siger Mona Striib.

Altinget taler med hende udenfor Eigtveds Pakhus i København, umiddelbart efter at Lønstrukturkomitéen med økonomiprofessor Torben M. Andersen i spidsen har præsenteret resultaterne af et omfattende arbejde med at kortlægge de offentlige lønstrukturer.

Striib selv har været en del af komitéen sammen med repræsentanter for blandt andre de offentlige arbejdsgivere i form af kommuner og regioner.

Læs også

Kort fortalt viser komitéens hovedrapport, at sosu’erne får omtrent den løn, man kunne forvente. Konklusionen kræver dog nogle mellemregninger:

Centralt i Lønstrukturkomitéens arbejde står en analyse af de offentlige lønninger med fokus på 50 forskellige faggruppers ledelsesansvar, erhvervserfaring og uddannelse, nu kendt som LEU-faktorerne. Overordnet viser analysen, at jo mere ledelsesansvar, erfaring og uddannelse man har, jo højere har lønnen tendens til at være.

Det har givet eksperterne i komitéen mulighed for at regne på, om de enkelte faggrupper får den løn, som man kunne forvente ud fra deres ledelsesansvar, erfaring og uddannelse.

Her ligger SOSU-assistenter lidt over det forventede niveau, mens SOSU-hjælpere lige akkurat ligger under det forventede niveau. Det fremgår af en figur i Lønstrukturkomitéens hovedrapport.

Hvis man kigger på tallene, kan man se, at både sosu-hjælpere og sosu-assistenter ligger okay placeret. Så hvorfor skal de have mere i løn?

”Når man trækker genetillæggene for at arbejde aften, nat og weekend fra, så ryger de ned under det, man kunne forvente, de skulle have i løn. Det er fakta. Derfor er der stadig noget at hente også for de grupper.”

Noget at komme efter

Mona Striib henviser til et bilag til Lønstrukturkomitéens hovedrapport. Her fremgår det, at resultaterne forskyder sig for blandt andre sosu-hjælpere, sosu-assistenter og sygeplejersker, når man ser bort fra genetillæg.

Med den alternative opgørelsesmetode ligger alle tre faggrupper under det forventede lønniveau.

Men nu har du også lige hørt Torben M. Andersens argumenter for, at det her (den rene LEU-beregning, red.) er den mindst ringe måde at gøre det op på af de muligheder, der nu var. Er det ikke lidt skørt efter et så langt arbejde med at udrede det, at I vil have opgjort det på en anden måde?

”Jeg ved ikke, om det er skørt. Det er jo ikke det eneste element i rapporten. Hvis man alene fokuserer på de søjlediagrammer, så er det skørt. Man er nødt til at gå ind og have alle elementer i rapporten med. Det er en kendsgerning, at når mere end 70 procent indenfor et fag er kvinder, så er lønnen lavere, end hvis mere end 70 procent i et fag er mænd. Så der er noget at komme efter,” siger Mona Striib.

Forværring på sosu-området

Regeringen lægger i sit grundlag op til, at den vil indkalde til trepartsforhandlinger om udmøntningen af et milliardbeløb til et ekstraordinært løft af lønnen for grupper af offentligt ansatte.

Fremskrivningerne peger på, at rekrutteringssituationen frem mod 2030 særligt forværres på SOSU-området

rapport
Finansministeriet

Pengene skal - at dømme efter regeringsgrundlaget - fordeles med udgangspunkt i blandt andet rekrutteringsudfordringer. Netop rekruttering har også indgået i Lønstrukturkomitéens arbejde i form af fremskrivninger fra Finansministeriet.

”Fremskrivningerne peger på, at rekrutteringssituationen frem mod 2030 særligt forværres på SOSU-området,” fremgår det af en baggrundsrapport.

Finansministeriet skriver også, at efterspørgslen kommer til at overstige udbuddet med cirka 17.000 personer. Det er et tal, som ældreminister Mette Kierkgaard (M) tidligere har fremhævet i et interview med Altinget.

Læs også

For FOA-formand Mona Striib er tallet endnu et argument for, at sosu’erne efter hendes opfattelse skal have del i det ekstra lønløft.

”De grupper, hvor man har den aller, allerstørste udfordring i fremtiden, er på ældreområdet. Det er der, der bliver en stor mangel, og det bliver man simpelthen nødt til at iagttage allerede nu, for at vi ikke står i en katastrofesituation om fem år,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mona Striib

Forbundsformand, FOA, formand, Forhandlingsfællesskabet
ufaglært

Torben M. Andersen

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, formand, ATP
m.Sc. (London School of Economics 1981), lic.oecon. (Aarhus Uni. 1984), ph.d. (CORE, Belgien, 1986)

Mette Kierkgaard

Ældreminister, MF (M)
ph.d. (Aalborg Uni. 2002), cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 1999)

0:000:00