Debat

Globalconnect: Danmarks digitale infrastruktur er ikke rustet til fremtidens dataeksplosion

Digitalisering fylder forsvindende lidt i den politiske debat i Danmark, ikke mindst i sammenligning med vores nabolande. Med en eksplosion i datatrafik i vente må vi ikke undervurdere fremtidens sikre og grønne netværk, skriver Martin Lippert.

Vi skal sikre fundamentet for fremtidens netværk, skriver Martin Lippert. 
Vi skal sikre fundamentet for fremtidens netværk, skriver Martin Lippert. Foto: Dylan Martinez/Reuters/Ritzau Scanpix
Martin Lippert
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ved kanslervalget i vores naboland Tyskland dominerede to temaer den politiske debat.

Det ene står også øverst på den politiske og samfundsmæssige agenda i de fleste andre vestlige lande, nemlig klima. Det andet tema virkede måske mindre oplagt, i hvert fald for os danskere; digitalisering og særligt digital infrastruktur.

I Danmark fylder digital infrastruktur nemlig forsvindende lidt i den politiske og offentlige debat. Det undrer mig, for Danmark står over for nogle store digitale udfordringer netop nu. Og hele løsningen kan ikke findes i 5G, som det ellers i øjeblikket fejlagtigt fremstilles som fra mange fronter.

Netværk er fundament for fremtiden
Vi er online og genererer data som aldrig før, både i vores privatliv og i vores professionelle liv på kontoret eller hjemmefra. Flere devices end nogensinde før taler med hinanden og skyen, og vi er endnu kun vidner til begyndelsen. I 2025 vil verdens datamængde være ikke mindre end fordoblet.

Vi har som samfund nogle ambitiøse klimamål, og den digitale infrastruktur spiller en nøglerolle i at nå dem. 

Martin Lippert
Administrerende direktør, Globalconnect

Det sætter enorme krav til vores samfundskritiske digitale infrastruktur, som er fundamentet for det hele. Netværket skal have kapacitet til at bære den eksploderende datatrafik – og gøre det lynhurtigt og sikkert, ikke mindst.

Ifølge EU er digitaliseringen af Europa en af de absolut vigtigste opgaver for vores generation. De har afsat milliarder i programmer, som skal udrulle det netværk, der muliggør digitaliseringen og bekæmper digital ulighed, så borgere og virksomheder overalt kan tage demokratisk del i de teknologiske muligheder. Også i vores nordiske nabolande får den digitale infrastruktur markant statslig opmærksomhed.

Hvor er det danske fokus på digital infrastruktur?
Det er ikke tilfældet i Danmark, og det til trods for, at Norden er et digitalt knudepunkt i Europa. Vi har ingen digitaliseringsminister som i Sverige, og teleområdet ligger under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Det sidste kan der faktisk være en vis mening i. Et større dataforbrug end nogensinde før forbruger nemlig mere energi end nogensinde før.

Vi har som samfund nogle ambitiøse klimamål, og den digitale infrastruktur spiller en nøglerolle i at nå dem. Men det kræver en langt større politisk prioritering af området, samtidig med at vi i telebranchen har et ansvar for at arbejde systematisk med at reducere netværksteknologiernes klimaaftryk.

Som en af Nordens største transportører af data har vi i GlobalConnect netop kortlagt energiforbruget i vores danske fibernetværk. Selvom det fik den højeste energi-vurdering, kan vi stadig gøre meget mere for at reducere klimaaftrykket. Samtidig har den uvildige leverandør af energianalyser Eoptimo foretaget en undersøgelse af energiforbrug ved fiber og 5G, som konkluderer, at fiber er 13 gange mere effektivt end en tilsvarende 5G-forbindelse.

5G alene har ganske simpelt ikke kapacitet til at møde fremtidens enorme databehov. 

Martin Lippert
Administrerende direktør, Globalconnect

5G alene er ikke svaret på dataeksplosion
Selvom fiber altså er den klart mest klimavenlige teknologi af de to, betyder det ikke, at fiber er bedre end 5G. Men det er endnu en grund til, at den offentlige samtale om digital infrastruktur bør handle om mere og andet end 5G, end det er tilfældet i dag.  

5G alene har ganske simpelt ikke kapacitet til at møde fremtidens enorme databehov. Skal vores digitale samfund fungere i praksis både nu og på den længere bane, bør vi være varsomme med kun at spejde mod 5G – det kommer ikke til at erstatte fiber, ligesom tidligere G’er ikke har gjort det.

De to teknologier skal supplere hinanden. 5G er fremragende til at sikre forbindelsen på farten, og når der er tale om en stationær forbindelse, er fiber fortsat det mest stabile, sikre og miljømæssigt rigtige valg. Også i yderområderne. Desuden er et fintmasket net af fiberkabler selve forudsætningen for at binde de kortrækkende 5G-signaler sammen.

I Danmark tager vi det nærmest for givet at være forbundet, når og hvor vi har brug for det. Det bør vi også kunne, men netop derfor er det helt afgørende, at vi skeler til EU og vores nabolande og sætter mere ind for at sikre, at vi også i fremtiden har den infrastruktur, der udgør fundamentet for vores moderne digitale samfund. En infrastruktur, der er så grøn som overhovedet muligt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lippert

CEO, Globalconnect
Cand.oecon. (1992), Ph.D. (1995), Aarhus Universitet

0:000:00