Håndværkere skal undervise frikommunebørn

FRIKOMMUNER: Håndværkere, gymnasielærere og pædagoger skal undervise folkeskoleeleverne i flere af de nye frikommuner. ”Grotesk,” lyder det fra DLF, der mener, at forsøget er i modstrid med regeringsgrundlaget.

I regeringsgrundlaget skriver regeringen selv, at den vil arbejde for, at lærerne kun må undervise i de fag, de har en linjefagsuddannelse i. De stiller altså nogle meget skrappe uddannelseskrav til lærerne med den ene hånd, mens de med den anden hånd så laver forsøg med, hvor underviserne ikke engang behøver at have en læreruddannelse.

Anders Bondo Christensen
Formand, Danmarks Lærerforening
Fakta
Gladsaxe og Gentofte kommuner har kun søgt om lov til at lade voksne med andre professioner undervise i de største klasser, mens Odense Kommune med sit forsøg åbner for, at skolerne skal kunne benytte sig af ordningen på alle klassetrin.

Ingen af stederne har de valgt at sætte en begrænsning på i forhold til, hvilke fagprofessioner der skal kunne trækkes ind som undervisere, og i ansøgningen fra Odense Kommune foreslår kommunen, at de nye ansigter i skolen kunne være musikpædagoger, lokale kunstnere, håndværkere eller specialuddannede idrætsfolk.


Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet
Det skal ikke længere kun være uddannede folkeskolelærere, der står for undervisningen i Odense, Gladsaxe og Gentofte kommuner. Det lægger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) op til i det lovforslag om frikommuner, hun for nyligt har sendt i høring. Kommunerne skal i stedet have lov til at gå uden om kravet om, at undervisningen kun må varetages af folkeskolelærere.

Mette Hviid Laustsen, der er administrationschef i Skoleafdelingen i Odense Kommune, håber på, at andre fagpersoner kan give skolebørnene i kommunen "noget ekstra", som kan bidrage til den samlede læring.

"Udgangspunktet er selvfølgelig stadig, at lærerene skal stå for hovedparten af undervisningen. Men vi kan bruge folk med andre professioner der, hvor de har nogle kompetencer, som lærerne ikke traditionelt besidder. Og de kan måske komme med nogle nye vinkler på tingene, der i de store klasser kan være med til at få den sidste gruppe af elever godt videre på ungdomsuddannelserne," fortæller hun.

DLF: Forsøg i modstrid med regeringsgrundlaget
Når et frikommuneforsøg én gang er godkendt, kan de andre frikommuner kopiere forsøget, og derfor kan ordningen ende med at blive spredt ud til alle kommuner, der er blevet godkendt som frikommuner.

Dokumentation
Frikommuneforsøget startede 1. januar i år og varer til udgangen af 2015. Frikommunerne kan søge om at lave flere forsøg frem til 1. november 2012.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00