Debat

Hæstorp: Enkelt system og klar arbejdsdeling gavner virksomhederne

DEBAT: Vi skal designe et nyt erhvervsfremmesystem, og erfaringer fra Greater Copenhagen viser, at både stat, regioner og kommuner spiller vigtige roller, skriver Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sophie Hæstorp Andersen (S)
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Der er ikke brug for at kigge dybt i krystalkuglen for at få en fornemmelse af fremtidens erhvervspolitiske udfordringer. Virksomhederne mangler allerede nu medarbejdere med de rette kompetencer, og den udfordring ser kun ud til at blive større fremover.

Øget globalisering giver øget konkurrence fra hele verden, så det er ikke længere nok at være den bedste på sit område lokalt. Og digitalisering og disruption stiller stadig større krav til, at medarbejderne løbende bliver opkvalificeret.

Derfor er det helt nødvendigt, at vi nu kigger systemet for erhvervsfremme grundigt efter i sømmene, så virksomhederne fremover kan få de bedste forudsætninger for at klare udfordringerne. Der er brug for at fokusere og forenkle systemet og skrue op for det, der virker i dag, og droppe det, der ikke gør. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Fælles indsats for et enkelt erhvervsfremmesystem
Erfaringen fra Greater Copenhagen er, at det, der virkelig rykker noget, er, når vi går sammen om fælles mål på tværs af kommuner, regioner og landegrænser. Det giver resultater, og det skal vi gøre endnu mere i fremtiden.

Det handler om hele tiden at have blik for den samlede erhvervspolitiske geografi. Udgangspunktet skal være virksomhedernes behov. De er ligeglade med, om det er den ene eller anden aktør, der står bag. De har brug for et enkelt erhvervsfremmesystem, der er nemt at gennemskue, og hvor de kan få rådgivning af høj kvalitet.

Der er brug for at fokusere og forenkle systemet og skrue op for det, der virker i dag, og droppe det, der ikke gør.

Af Sophie Hæstorp Andersen
Regionsrådsformand i region Hovedstaden

De har også brug for, at de overordnede rammer for det at drive virksomhed fungerer på tværs af geografien. Infrastrukturen skal tænkes som en samlet helhed, så medarbejdere kan komme frem og tilbage på arbejde, og varer og tjenesteydelser let kan transporteres rundt.

Det nytter heller ikke noget med fulde ordrebøger, hvis virksomhederne ikke kan skaffe de medarbejdere, de har brug. Her er opgaven at sikre et sammenhængende arbejdsmarked og en fælles indsats i at uddanne og opkvalificere inden for de områder, hvor der kommer til at mangle arbejdskraft. Det kræver en fælles, målrettet indsats på flere niveauer.

Der er brug for stat, regioner og kommuner
Når vi skal gentænke systemet for erhvervsfremme, er det for mig ikke et spørgsmål om enten eller – der er brug for både stat, regioner og kommuner i et effektivt erhvervsfremmesystem.

Det, der er vigtigt, er, at vi har en klar arbejdsdeling, et enkelt system og et tæt samarbejde på tværs af de tre niveauer. Rammen for det samarbejde skal være et fælles mål, hvor hvert niveau har sin rolle.

Jeg ser frem til sammen med virksomhederne, kommunerne og ikke mindst staten at tage fat – her og nu.

Det er der brug for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00